
Pastrami sendvič jako ikona, která dobývá české stoly

Pastrami sendvič - lahůdka, která se zabydlela i v českých kuchyních
Představte si kombinaci šťavnatého masa, voňavého koření, křupavého chleba a hořčice, která vás přenese do newyorského bistra během jediné minuty. Pastrami sendvič už dávno není jen specialitou za oceánem – nachází si stále víc příznivců i v Česku. Co přesně se skrývá pod tímto názvem, jak vznikl, proč si získal oblibu a jak si ho můžete připravit doma? Podívejme se na tuto delikatesu zblízka.
Co je to pastrami? Kousek historie v každém soustu
Slovo "pastrami" pravděpodobně pochází z rumunského „pastramă", což znamená „nakládat" nebo „konzervovat". Do Ameriky se tento způsob zpracování masa dostal s židovskými přistěhovalci z východní Evropy koncem 19. století. Nejčastěji se používalo hovězí maso, obvykle spodní hrudí, které se nejprve naložilo v kořeněném nálevu a poté se udilo a dusilo.
Tento proces měl praktický význam – prodloužit trvanlivost masa v dobách, kdy nebyla lednice samozřejmostí. Ale jak už to bývá, chuť předčila původní záměr. První známý pastrami sendvič se údajně podával v New Yorku roku 1887 a od té doby se stal ikonou americké gastronomie, především v židovských delikatesách.
Sendvič s pastrami v českém kontextu
V Česku se sice ten pravý delikatesní sendvič s pastrami dlouho nevyskytoval, ale v posledních letech zaznamenáváme nárůst zájmu o kvalitní street food i domácí experimenty. Mnohé podniky v Praze, Brně i dalších městech začaly nabízet verzi tohoto amerického klasika. Ale není nad to si ho připravit doma – a právě tady se dostáváme k jedné z nejčastějších otázek:
Jak si udělat pastrami sendvič doma? Dobrá zpráva je, že i když pravá pastrami vyžaduje několikadenní přípravu, existují zjednodušené recepty, které zvládnete i bez udírny. Stačí trochu trpělivosti a kvalitní suroviny.
Pastrami sendvič recept pro domácí kuchyni
Nejprve budete potřebovat maso. Tradičně se používá hovězí hrudí, ale v domácích podmínkách lze použít i váleček nebo roštěnec. Klíčem je nálev a kořeněná krusta.
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího hrudí (vepřové nebo krůtí varianty jsou možné, ale neautentické)
- 2 l vody
- 150 g soli
- 100 g cukru
- 3 lžíce černého pepře (celý)
- 2 lžíce koriandru (celý)
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička nového koření
- 3 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička chilli (volitelně)
Maso se naloží do nálevu na 5–7 dní, ideálně v uzavíratelné nádobě v lednici. Poté se peče zakryté při nízké teplotě (cca 130 °C) několik hodin, až je krásně měkké. Nakonec se krátce ogriluje nebo upeče odkryté pro vytvoření kůrčičky.
A co chléb a přílohy? Tradičně se používá žitný nebo kváskový chleba, dijonská hořčice, kyselé okurky a někdy i kysané zelí. V New Yorku dostanete pastrami mezi dva plátky chleba téměř bez ničeho dalšího – chuť masa má být v hlavní roli. V Česku ale rádi přidáme i plátek sýra, nakládanou cibuli nebo křupavý ledový salát.
Jedna mladá rodina z Brna začala pravidelně připravovat pastrami sendviče na víkend jako alternativu ke klasickému obědu – a dnes mají dokonce malý stánek na farmářských trzích. „Nechtěli jsme kupovat fastfood, ale zároveň jsme chtěli něco, co chutná jinak než svíčková nebo guláš. Pastrami byla ideální kombinace – domácí, ale výjimečná," říká otec tří dětí, který maso připravuje podle vlastního receptu.
Proč pastrami chutná tak výjimečně?
Při prvním soustu si většina lidí uvědomí něco zvláštního – pastrami není jen „další uzenina". Je to vrstevnatá chuťová zkušenost. Nakládání dodá masu hloubku, uzení a koření zvýrazní aromatické tóny a pomalé pečení dodá jemnost. Výrazný rozdíl oproti běžné šunky či vepřovému je v intenzitě chuti a zároveň v jemnosti textury. Není divu, že se pastrami sendvič často objevuje na seznamu nejlepších sendvičů všech dob podle různých gastronomických magazínů.
Podle známého foodkritika Davida Lebovitze je dobrý pastrami sendvič „jako dekadentní objetí, které potřebujete po dlouhém dni". A právě to dělá z této klasiky něco víc než jen rychlé jídlo.
Pastrami sendvič dnes
V době, kdy se lidé více zajímají o původ jídla, způsob přípravy a etické aspekty gastronomie, se i pastrami zařazuje do kontextu takzvané slow food kultury. Sendvič z pastrami není jen rychlý oběd – je to výsledek trpělivosti, řemesla a úcty k surovinám.
Rostoucí nabídka kvalitního masa od lokálních farmářů, dostupnost koření a online recepty umožňují každému vyzkoušet si tento kulinářský zážitek doma. Ať už se rozhodnete pro tradiční variantu nebo vytvoříte vlastní verzi s veganskou náhražkou, princip zůstává stejný: vyváženost, vrstvení chutí a poctivá příprava.
Je to právě ten moment, kdy vytáhnete čerstvě upečený chleba, namažete ho hořčicí, přidáte plátky šťavnaté pastrami, možná trochu zelí nebo okurku – a víte, že nejde jen o sendvič. Je to příběh, který si vyprávíte přes jídlo. A jako každý správný příběh, i tenhle stojí za sdílení.