facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Brokolice je jednou z těch zelenin, které si buď zamilujete na první ochutnání, nebo se jí pro jistotu vyhýbáte obloukem. Díky své zemitosti, jemně nahořklé chuti a syté barvě ale nabízí nejen estetický, nýbrž i nutriční zážitek. V posledních letech se stále více stává součástí moderní zdravé kuchyně – a jedním z nejchutnějších způsobů, jak si ji připravit, jsou brokolicové placky. Možností, jak je připravit, je celá řada – od jednoduché verze bez mouky až po kombinaci s bramborami, pečené v troubě nebo smažené na pánvi. Když ale chcete vyvážit zdraví, chuť a jednoduchost, brokolicové placky v troubě jsou jasnou volbou.

Brokolice - zelený poklad na talíři

Než se pustíme do samotných placek, stojí za to se zastavit u samotné brokolice. Obsahuje totiž spoustu důvodů, proč by se měla pravidelně vracet na náš stůl. Je bohatá na vitamín C, vlákninu, draslík a antioxidanty, které podporují imunitu, trávení a pomáhají tělu zbavovat se škodlivin. Zajímavé je, že i při tepelné úpravě si zachovává velkou část těchto látek – a právě pečení v troubě je k tomu ideální, protože šetrně zachovává její výživové hodnoty.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Navíc, brokolice je nenáročná na přípravu. Stačí ji krátce povařit, rozmixovat nebo nasekat a můžete ji zapracovat téměř do každého jídla. V kombinaci s dalšími přísadami se její chuť promění natolik, že ji s nadšením snědí i děti nebo zarytí odpůrci zeleniny.

Zdravé brokolicové placky v troubě jako alternativa smažených jídel

V době, kdy se stále více lidí snaží omezit smažená jídla a hledá zdravější alternativy, představují zapečené brokolicové placičky ideální řešení. Oproti klasickému smažení na oleji šetří nejen tuk, ale i vaši energii a kuchyňské náčiní – nemusíte stát u pánve a hlídat každou otočku.

Navíc se dají přizpůsobit na mnoho způsobů. Pokud chcete odlehčenou verzi, můžete připravit brokolicové placky bez mouky, například jen s vajíčkem, sýrem a trochou ovesných vloček nebo semínek. Naopak pokud toužíte po sytějším jídle, zkuste bramborovo-brokolicové placičky – kombinace škrobnatých brambor a vláknité brokolice dává pokrmu nejen výživný základ, ale i skvělou texturu. Stačí přidat oblíbené koření, zapéct v troubě a zdravá večeře je na světě.

Jak na dokonalé brokolicové placičky?

Příprava brokolicových placiček je jednodušší, než si možná myslíte. Na rozdíl od jiných náročnějších receptů nepotřebujete žádnou speciální kuchyňskou výbavu ani složité suroviny. Základ tvoří vždy brokolice – čerstvá nebo mražená, ideálně však krátce spařená, aby změkla, ale neztratila barvu. Skvěle funguje i zbytky vařené brokolice z předchozího dne – resty se tak promění v nové a chutné jídlo.

Pro lepší soudržnost placiček je dobré přidat vajíčko, které funguje jako pojivo. Pokud se vám nechce používat mouku, můžete sáhnout po alternativách jako jsou ovesné vločky, strouhaná mrkev, cizrna nebo třeba nastrouhané tofu. Vše záleží na vaší chuti a potřebách. Oblíbenou kombinací jsou i bramborovo-brokolicové placky, kde vařené brambory dodají těstu jemnost a vláčnost – výborné třeba pro děti nebo jako příloha k salátu.

Pro větší křupavost je dobré placky potřít trochou oleje a péct je na pečicím papíře v předehřáté troubě. Pečení trvá obvykle 20–25 minut při teplotě kolem 190 °C, ale záleží na tloušťce placiček. V polovině pečení je vhodné je otočit, aby byly zlatavé z obou stran.

Kombinace chutí, které neomrzí

To krásné na brokolicových placičkách je jejich variabilita. Můžete je připravit pokaždé trochu jinak – podle toho, co máte v lednici nebo na co máte právě chuť. Přimíchejte například trochu nastrouhaného sýra (eidam, čedar nebo parmezán dodají plackám plnější chuť), česnek, cibuli, bylinky jako tymián nebo petrželku. Pokud máte rádi pikantní chutě, zkuste špetku chilli nebo kari koření.

Skvělým tipem je i přidání luštěnin, například rozmačkané vařené čočky nebo cizrny – zvýšíte tím obsah bílkovin a placky budou ještě sytější. A pokud hledáte bezlepkovou variantu, nesáhněte po běžné mouce, ale zkuste pohankovou, kukuřičnou nebo mandlovou.

Příklad z praxe - dětský oběd, který chutnal i dospělým

Jedna maminka ze středních Čech hledala způsob, jak dostat víc zeleniny do jídelníčku svého tříletého syna, který odmítal téměř vše, co mělo zelenou barvu. Po několika neúspěších vsadila na zdravé brokolicové placičky v troubě – rozmixovala dušenou brokolici, přidala žloutek, nastrouhaný vařený brambor, trochu sýra a bazalku. Výsledek? Malý jedl s chutí a ještě si přidal. A když zbylo, zbytek snědl manžel k večeři s jogurtovým dipem. "Nikdy bych neřekla, že brokolice může chutnat tak dobře, když ji trochu schováte a dáte jí křupavou formu," popsala maminka.

Jak brokolicové placky servírovat?

Placky samy o sobě mohou být hlavním jídlem, ale skvěle se hodí i jako příloha nebo součást většího talíře. Můžete je podávat s čerstvým salátem, dipem z bílého jogurtu, hummusem nebo avokádovým krémem. Výborné jsou i studené, třeba jako součást obědového boxu do práce.

Pokud chystáte pohoštění pro více lidí, udělejte mini-verzi – malé kuličky nebo menší placičky, které se skvěle hodí jako zdravý snack nebo finger food na večírek.

„Jíst zdravě neznamená jíst nudně," říká výživová poradkyně Karolína Wernerová. „Stačí kreativita a ochota zkoušet nové kombinace. Brokolicové placky jsou skvělým příkladem – jednoduché, chutné a výživově bohaté jídlo, které si může každý upravit podle sebe."

A to je možná ta největší výhoda – flexibilita. Jedno těsto, mnoho variací. Ať už s bramborami, bez mouky, v troubě nebo na pánvi. Brokolicové placičky si najdou své místo v každé kuchyni, která chce spojit zdraví, chuť a jednoduchost.

V době, kdy stále více lidí hledá způsoby, jak jíst udržitelněji a vědoměji, se taková jídla stávají nejen trendem, ale i cestou k lepšímu vztahu k vlastnímu tělu i přírodě. A co víc – jsou opravdovým důkazem, že i zelenina může být hvězdou talíře.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist