
Jak připravit ischelské dortíčky, které okouzlí vaše hosty

Ischelské dortíčky - Rakouská klasika, která si podmanila i české Vánoce
Vánoční cukroví má v české kultuře mimořádné místo. Stoly se každoročně plní desítkami druhů pečiva, které se dědí z generace na generaci, a každá rodina má svůj tajný recept, který pečlivě střeží. Vedle tradičních vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví či pracen se stále častěji objevuje i ischelské cukroví – voňavé, máslové dortíčky s ořechy, čokoládou a džemem, které připomínají malý kousek vídeňské kavárenské elegance.
Původ těchto drobných sladkostí sahá do rakouského města Bad Ischl, známého letoviska císařské rodiny, kde prý vznikly jako pocta císaři Františkovi Josefovi I. V českém prostředí se rychle zabydlely a dnes jsou ischelské dortíčky oblíbeným zpestřením nejen vánočního stolu, ale i svátečních příležitostí během celého roku. Co je na nich tak zvláštního, že si získaly srdce hospodyněk i cukrářů?
Drobné, ale bohaté na chuť i historii
Charakteristickým znakem ischelských dortíčků je jejich jemné linecké těsto, které se po upečení slepuje pikantní marmeládou – obvykle rybízovou nebo malinovou. Aby to ale nebylo příliš jednoduché, dortíčky se poté potírají bohatým krémem, často z čokolády, másla a oříšků, a celé se ještě polévají tmavou čokoládovou polevou. Výsledkem je harmonická kombinace sladkého, kyselého a hořkého, která se rozplývá na jazyku a zanechává nezapomenutelný dojem. Není divu, že se recept na ischelské cukroví stal doslova malým pokladem v každé cukrářské sbírce.
Možná si říkáte: proč péct něco tak složitého, když máme linecké kolečka? Právě v promyšlené vrstvenosti chutí tkví kouzlo těchto dortíčků. Ischelské není jen o cukroví – je to umění, které vyžaduje čas, trpělivost a lásku k detailu. A přesně to z nich dělá výjimečný kousek na každém slavnostním stole.
Recept, který stojí za to mít po ruce
Příprava ischelských dortíčků není složitá, ale vyžaduje několik kroků a především kvalitní suroviny. Základem je máslové těsto s lískovými oříšky, které se vyvaluje na tenký plát a vykrajuje do různých tvarů – tradičně kulatých, ale setkat se můžete i s hvězdičkami nebo srdíčky. Po upečení se slepí marmeládou, potáhnou krémem a polijí polevou.
Základní recept na ischelské cukroví:
Těsto:
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 70 g moučkového cukru
- 200 g másla
- špetka soli
- 1 žloutek
Náplň:
- kvalitní rybízová nebo malinová marmeláda
Krém na ischelské dortíčky:
- 100 g másla
- 50 g hořké čokolády
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce mletých ořechů
- volitelně: kapka rumu pro výraznější chuť
Poleva:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje nebo másla
Těsto zpracujte do hladké hmoty, zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu uležet v lednici. Poté vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pečte na 170 °C asi 8–10 minut do zlatova. Po vychladnutí slepte marmeládou, potřete krémem a polijte polevou. Nechte ideálně několik dní rozležet – chutě se krásně propojí a dortíčky získají na jemnosti.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Tradiční, ale i variabilní
Zatímco klasický recept je poměrně ustálený, možností pro obměnu je celá řada. Místo lískových oříšků můžete použít mandle nebo vlašské ořechy, marmeládu nahradit višňovým džemem, anebo se pustit do veganské varianty s rostlinným máslem a čokoládou bez mléka. Čím dál více domácností navíc sahá po špaldové nebo celozrnné mouce, aby si mohly užívat sváteční sladkosti s menším výčitkami.
Zajímavou alternativou je i tzv. "raw ischelské cukroví" – nepečené verze připravované z oříškových a datlových základů, které odpovídají současnému trendu zdravého a udržitelného mlsání. Ať už zvolíte jakoukoli cestu, ischelské dortíčky si i v moderním pojetí zachovávají svůj noblesní charakter a slavnostní atmosféru.
Nejen na Vánoce
I když se ischelské cukroví nejčastěji spojuje s Vánocemi, není důvod, proč by se nemohlo stát i součástí jiných slavností – třeba na velikonočním stole, při svatební hostině nebo narozeninové oslavě. Díky své skladnosti a delší trvanlivosti jsou ideální také jako jedlé dárky. Stačí je zabalit do hezké dózy nebo papírové krabičky, přidat štítek s přáním a osobní pozornost je na světě.
Jedna z oblíbených tradic, které se v českých rodinách drží, je pečení ischelských dortíčků s dětmi. Děti milují vykrajování tvarů a pomáhání s plněním a zdobením. Učí se přitom nejen trpělivosti a jemné motorice, ale i tomu, že hodnotné věci vznikají z poctivé práce. Jak říká jedno staré přísloví: „Co se v dětství naučíš, ve stáří jako když najdeš."
Malý dort s velkým příběhem
Přestože v českých kuchařkách se ischelské dortíčky objevují spíše okrajově, v posledních letech zažívají renesanci. Zájem o tradiční recepty, návrat k poctivým surovinám i snaha vyhnout se průmyslově vyráběným sladkostem vedou k tomu, že lidé čím dál častěji hledají osvědčené recepty na ischelské cukroví.
Na food blozích, v televizních pořadech i komunitních skupinách dnes najdeme desítky variant, tipů na zdobení i vylepšení. A přestože každý recept má své kouzlo, základ zůstává stejný: láska k pečení, poctivé suroviny a kousek trpělivosti.
Zajímavostí je, že v Rakousku dodnes existují cukrárny, které si drží původní receptury z 19. století. Některé z nich prý připravují ischelské dortíčky ručně podle původních záznamů z císařské kuchyně. Tato tradice se tak přenáší nejen v rodinách, ale i profesionálních dílnách, kde kvalita a autenticita stále hrají prim.
Jakmile ischelské cukroví jednou ochutnáte, těžko se ho vzdáte. Ať už se rozhodnete dodržet tradiční recept, nebo si ho přizpůsobíte podle sebe, jedno je jisté: ve chvíli, kdy po týdnu odležení zaboříte zuby do křehkého těsta, ucítíte jemnou kyselost marmelády a hebkost krému, pochopíte, proč si tento malý dezert získal srdce celé Evropy.
A možná si místo klasické vanilky letos řeknete: „Co kdybychom na stůl přidali i něco z Bad Ischl?"