facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Gazpacho přináší chuť léta na váš stůl s každým soustem

Osvěžující gazpacho - chuť léta ve studené polévce

Když slunce nemilosrdně pálí a teploty šplhají ke třicítce, máloco potěší víc než něco lehkého, svěžího a zároveň výživného. Právě tehdy přichází na scénu gazpacho – tradiční studená zeleninová polévka, kterou si zamilovali milovníci středomořské kuchyně po celém světě. Jestli jste tuto delikatesu zatím neobjevili, možná je ten pravý čas ponořit se do její historie, zdravých benefitů a jednoduchého domácího receptu.

Příběh z horké Andalusie

Přestože si dnes gazpacho spojujeme především se španělskou kuchyní, jeho kořeny sahají až do dob Maurů a starověkého Říma. Původní verze této polévky byla velmi jednoduchá – voda, olivový olej, ocet, česnek a starý chléb. Teprve později, po objevení Ameriky, se do receptu přidala rajčata a paprika, což gazpachu vtisklo jeho typickou barvu i chuť.

Dnes je gazpacho symbolem léta ve Španělsku, zejména v Andalusii, kde se podává jako předkrm, hlavní jídlo nebo i svačina. A není divu – v oblasti, kde letní teploty běžně přesahují 40 °C, je chladivá, lehká a výživná polévka doslova požehnáním.

Proč si gazpacho zamilovat?

Na první pohled může gazpacho působit jako obyčejná zeleninová šťáva, ale nenechte se zmást. Tato studená polévka je nejen bohatá na chuť, ale i na vitaminy, minerály a antioxidanty. Základem jsou čerstvá rajčata, která obsahují lykopen – silný antioxidant spojovaný s prevencí rakoviny a srdečních onemocnění. K tomu se přidává paprika plná vitamínu C, okurka s vysokým obsahem vody a vlákniny, cibule, česnek a kvalitní olivový olej.

Navíc je gazpacho přirozeně veganské, bezlepkové a nízkokalorické, což z něj dělá ideální jídlo pro ty, kdo dbají na zdravý životní styl nebo se snaží zhubnout. A co je nejlepší? Nemusíte ho vařit. Všechny ingredience stačí rozmixovat a vychladit – jednoduché, rychlé a efektivní.

Recept na gazpacho, který si zamilujete

Existuje mnoho variant této polévky, ale tradiční recept je stále nejoblíbenější. Ačkoli se může mírně lišit region od regionu, základní suroviny zůstávají podobné:

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 větší červená paprika
  • 1 salátová okurka
  • 1 menší červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa (např. sherry ocet)
  • sůl, pepř podle chuti
  • suchý chléb na zahuštění (volitelné)

Postup:

  1. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Papriku zbavte semínek, okurku oloupejte a nakrájejte, stejně jako cibuli.
  3. Všechny suroviny vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, ocet a špetku soli.
  4. Mixujte dohladka. Pokud chcete hladší texturu, přeceďte směs přes síto.
  5. Nechte vychladit minimálně 2 hodiny v lednici, ideálně však přes noc.
  6. Podávejte ozdobené kapkou oleje, nasekanou zeleninou nebo krutony.

Tip: Pokud máte rádi trochu ostrosti, přidejte špetku chilli nebo pár kapek tabasca. Pro extra svěžest lze přidat i lístky bazalky nebo koriandru.

Méně tradiční, ale neméně chutné variace

Kromě klasické verze se dnes setkáte i s moderními obměnami gazpacha. Například bílé gazpacho neobsahuje rajčata, ale je založené na mandlích, chlebu a česneku. Oblíbené jsou i ovocné variace – jahodové nebo melounové gazpacho přináší sladkokyselou rovnováhu a často fungují jako lehký předkrm nebo netradiční dezert.

Ve městech jako Barcelona nebo Madrid je běžné najít gazpacho i v lahvi, podobně jako smoothie – lidé si ho kupují „to-go" do práce nebo na piknik. A podle údajů Španělského statistického úřadu se v létě prodá až o 70 % více zeleniny vhodné k přípravě gazpacha. To svědčí o jeho trvalé popularitě, která nekončí za hranicemi Iberského poloostrova.

Ekologické a lokální - gazpacho v duchu udržitelnosti

Jedním z důvodů, proč si gazpacho zaslouží pozornost i na blogu jako je Ferwer, je jeho soulad s principy udržitelného stravování. Tato polévka je založena na sezónní zelenině, která se dá snadno vypěstovat lokálně – což znamená menší uhlíkovou stopu. Navíc je výborným způsobem, jak využít zralou zeleninu, která už není tolik atraktivní na pohled, ale stále je plná chuti. Místo vyhození tak dostane druhý život v podobě lahodného jídla.

A právě to je jeden z největších přínosů domácí přípravy gazpacha – umožňuje nám minimalizovat plýtvání potravinami a zároveň si užít kvalitní, výživné jídlo bez zbytečných obalů a konzervantů. Pokud použijete bio zeleninu z lokálních farem nebo vlastní zahrady, máte navíc jistotu, že do sebe dostáváte to nejlepší, co příroda nabízí.

Gazpacho i pro ty nejmenší

Možná si říkáte – budou studenou polévku jíst i děti? Odpověď vás možná překvapí. Díky jemné chuti a přirozené sladkosti rajčat je gazpacho ideální volbou i pro malé jedlíky. Stačí jej servírovat v zábavném kelímku s brčkem nebo ho lehce zjemnit třeba trochou bílého jogurtu. Děti často ocení i možnost namáčet do gazpacha kousky pečiva nebo zeleniny jako do dipu.

Jedna maminka z Brna sdílela na sociálních sítích zkušenost, že její dvouletý syn si gazpacho oblíbil natolik, že si ho začal sám žádat k odpolední svačině. A to už je doporučení, které stojí za pozornost.

Malý zázrak z mixéru

Gazpacho není jen studená polévka. Je to letní rituál, návrat k jednoduchosti, oslava čerstvosti. Je to také důkaz, že i z těch nejzákladnějších surovin – rajčat, papriky, okurky a oleje – může vzniknout něco výjimečného. Ať už ho podáváte jako předkrm na letní večeři, nebo si ho vezmete s sebou do práce jako lehký oběd, jedno je jisté: gazpacho vás osvěží, zasytí a možná i trošku přenese do slunného Španělska.

A jak řekl jeden sevillský šéfkuchař: „Pokud v srpnu nejíte gazpacho alespoň jednou týdně, něco děláte špatně."

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist