facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Sladká vůně Francie - jak si upéct dokonalou máslovou briošku

Měkká, nadýchaná, jemně nasládlá a dokonale máslová – brioška je symbolem francouzského pekařského umění. Tento ikonický pečivový skvost má však mnohem více podob, než se může na první pohled zdát. Ať už si ji představíte jako zlatavou kouli s křupavou krustou nebo jako spletený cop, jedno je jisté – pravá brioška má své místo nejen na francouzském snídaňovém stole, ale i v kuchyních milovníků poctivého pečení po celém světě.

Zajímavé je, že ačkoliv má brioška pověst luxusního pečiva, její původ sahá až do středověku. První zmínky o briošce se objevují už ve 14. století v Normandii, kde se pekla jako sváteční pečivo s vysokým podílem másla a vajec. Dnes je symbolem francouzské gastronomie, stejně jako croissant nebo bageta. Přestože si ji většina lidí spojuje s Paříží, existuje mnoho regionálních variací – například slavná mlynářská brioška, která má rustikálnější texturu a připomíná spíše sladký chléb.

Co dělá briošku výjimečnou?

Brioška není běžné sladké pečivo. Tajemství její výjimečnosti spočívá v poměru surovin: vysoký obsah másla (často až 50 % hmotnosti mouky), žloutků, kvalitního droždí a dlouhého kynutí. Díky tomuto procesu vzniká těsto s jemnou, elastickou strukturou, které se po upečení doslova rozplývá na jazyku. Na rozdíl od klasických koláčů a buchet má brioška lehce vláčnou, téměř máslově nadýchanou střídu a křehkou krustu.

Její použití je překvapivě všestranné – skvěle chutná jen tak s domácí marmeládou, ale stejně dobře poslouží i jako základ pro francouzský toast nebo dokonce gurmánský burger. V některých kavárnách se servíruje i slaná varianta s uzeným lososem nebo kozím sýrem.

Francouzská brioška - recept, který obstál ve zkoušce času

Když se řekne „klasická francouzská brioška", většina pekařů si vzpomene na ikonický tvar „à tête" – tedy těsto ve formě s malou kuličkou na vrchu. Tenhle tvar ale není jen estetický – malý „klobouček" pomáhá těstu rovnoměrně růst. Pokud ale nemáte speciální formu, můžete si vystačit i s klasickou chlebovou nebo dortovou formou.

Francouzská brioška – recept, který se přenáší z generace na generaci, není složitý, ale vyžaduje trpělivost a kvalitní suroviny. Klíčem je neuspěchat kynutí – ideálně by mělo proběhnout ve dvou fázích: nejprve několik hodin při pokojové teplotě a poté přes noc v lednici, kde se těsto rozvine do plné chuti.

Základní recept na francouzskou briošku

Na přípravu těsta si nachystejte 500 g hladké mouky, 70 g cukru, 10 g soli a 10 g sušeného droždí – nebo klidně 25 g čerstvého, pokud ho máte radši. Přidejte 5 vajec, všechno dobře promíchejte a pak do směsi pomalu zapracujte 250 g změklého másla. Až budete mít hotovo, nezapomeňte si dát stranou ještě jedno vejce na potření – to dodá výsledku krásnou zlatavou barvu.

Smícháním všech ingrediencí vznikne měkké, lepkavé těsto, které se důkladně zpracovává (nejlépe robotem) minimálně 10–15 minut. Po prvním kynutí se těsto nechá odpočívat přes noc v lednici. Následuje tvarování, druhé kynutí a pečení na 180 °C do zlatova. Výsledek? Nadýchaný zlatavý bochník s neodolatelnou máslovou vůní.

V některých receptech se do těsta přidává trochu pomerančové kůry nebo vanilky – dodají jemný aromatický tón. Chuťovou variantu představuje i plněná brioška – například s čokoládou, kandovaným ovocem nebo ořechy.

Mlynářská brioška - rustikálnější sestra francouzské klasiky

Zatímco tradiční francouzská brioška bývá symbolem elegance a jemnosti, mlynářská brioška (ve francouzštině „brioche du meunier") má o něco pevnější strukturu a často se připravuje ze směsi různých mouk, včetně celozrnné. Výsledná textura je hrubší, chuť zemitéjší a barva tmavší. Skvěle se hodí k vydatné snídani nebo jako základ pro slané sendviče.

Příprava mlynářské briošky se od klasické verze příliš neliší, jen se upravuje poměr surovin. V některých verzích se do těsta přidává jogurt nebo zakysaná smetana, což pečivu dodá lehce nakyslý podtón. Další rozdíl spočívá v použití mouky z kamenného mlýna, která má vyšší obsah vlákniny a dodává těstu bohatší chuť.

Reálně si ji lze představit třeba jako alternativu obyčejného toustového chleba – jen o několik levelů výš. Představte si víkendové ráno, kdy si opečete plátek mlynářské briošky, potřete ho avokádem, posypete solí, pepřem a možná pár semínky. Tak jednoduché, a přitom tak výtečné.

V čem spočívá kouzlo domácí briošky?

V době, kdy jsou pulty obchodů přeplněné průmyslově vyráběným pečivem, se domácí brioška stává malým luxusem. Nejen kvůli delší přípravě, ale i díky tomu, že při domácím pečení máte plnou kontrolu nad tím, co jíte. Kvalitní máslo, čerstvá vejce od místního chovatele a mouka z ekologického zemědělství – to všechno ovlivňuje nejen chuť, ale i nutriční hodnotu výsledku.

Domácí pečení navíc přináší i určitý druh meditace. Mnozí lidé si pochvalují, že hnětení těsta, čekání na kynutí a vůně linoucí se z trouby mají až terapeutický účinek. Jak řekla slavná francouzská kuchařka Julia Child: „Pečení není jen o receptech, je to o sdílení a lásce."

Pokud máte děti, zapojte je do přípravy – vyválení kuliček nebo zaplétání copánků je zábava, která může vytvořit hezké vzpomínky. A navíc, co může být lepšího než společná snídaně s čerstvě upečenou brioškou, ještě teplou, s medem nebo domácí marmeládou?

Tipy a triky pro perfektní výsledek

  • Máslo přidávejte až po důkladném zpracování těsta bez něj. Lepší zapracování a lepší textura.
  • Pokud nemáte rádi příliš sladké pečivo, můžete snížit množství cukru – brioška bude neutrálnější a vhodná i ke slaným pokrmům.
  • Těsto se zpočátku může zdát velmi měkké a lepkavé – to je normální. Důkladné míchání a následné chlazení v lednici pomůže s jeho zpracováním.
  • Briošku skladujte zabalenou v utěrce nebo ve vzduchotěsné nádobě – vydrží vláčná i několik dní.

V poslední době se objevují i veganské varianty briošek, kde se místo másla používají rostlinné tuky a vejce se nahrazují lněným semínkem nebo jablečným pyré. Výsledek možná nebude zcela identický s originálem, ale pro ty, kdo se chtějí vyhnout živočišným produktům, nabízí zajímavou alternativu.

Ať už si zvolíte klasickou francouzskou verzi, rustikální mlynářskou variantu nebo odvážnou plněnou kombinaci, jedno je jisté – brioška nikdy nezklame. Je to pečivo, které přináší radost, potěšení a vůni domova. A právě v tom tkví její skutečné kouzlo.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist