facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x Ben & Anna Tuhý deodorant Máta v hodnotě 159 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Babské rady na svědění kůže, které mohou přinést úlevu

Svědění kůže může být velmi nepříjemné a často zneklidňující. Ať už je způsobeno alergií, suchostí pokožky, nebo jinými dermatologickými problémy, mnoho z nás hledá rychlou a efektivní úlevu. Kromě moderních medicínských přístupů existuje řada osvědčených domácích, chcete-li babských rad na svědění kůže, které mohou poskytnout překvapivě dobré výsledky. V tomto článku se podíváme na některé z nich.

Příčiny svědění kůže

Svědění kůže může mít celou řadu příčin, což z něj činí běžný, avšak poměrně frustrující problém. Jednou z nejběžnějších příčin je suchá kůže, zvláště během zimních měsíců nebo v prostředích s nízkou vlhkostí. Dermatologické stavy, jako jsou ekzém, psoriáza nebo kožní infekce, mohou rovněž vyvolávat intenzivní svědění.

Alergické reakce na produkty péče o kůži, látky ve vašem prostředí, nebo dokonce potraviny, mohou také vést k pruritu. V některých případech může svědění kůže signalizovat vnitřní onemocnění, jako jsou problémy s játry nebo ledvinami, nebo dokonce být vedlejším efektem určitých léků. Důležité je rozpoznat, kdy svědění představuje mírnou nepříjemnost a kdy by mělo být vnímáno jako potenciální znak závažnějšího zdravotního problému, který vyžaduje odborné lékařské vyšetření.

Ovesné vločky: Starodávný lék na podrážděnou kůži

Jednou z nejznámějších a nejdostupnějších metod léčby svědění kůže jsou ovesné koupele. Ovesné vločky obsahují sloučeniny zvané beta-glukany, které pomáhají zmírňovat zánět a klidnit podrážděnou pokožku. Stačí rozdrtit hrst vloček na jemný prášek a přidat je do vlažné koupelové vody. Ponoření do takové koupele na 15 až 20 minut může poskytnout rychlou úlevu.

Chladné obklady mohou také přinést okamžitou úlevu

Chlad má přirozeně zklidňující účinky na svědění. Aplikace chladných obkladů na postižené místo může rychle snížit svědění. Jednoduše namočte čistý ručník do chladné vody, vymačkejte a aplikujte na svědivé oblasti. Tento způsob je ideální pro okamžitou úlevu, zejména když jste mimo domov.

Zázračný gel z aloe vera

Aloe vera je známá pro své protizánětlivé a hydratační vlastnosti. Čerstvý gel z listů aloe vera může být aplikován přímo na svědivou kůži. Tato metoda nejen že zmírňuje svědění, ale také hydratuje kůži, což je zvláště užitečné, pokud je svědění způsobeno jejím vysušením.

Jablečný ocet je starý známý pomocník

Jablečný ocet je lidový lék, který se často používá pro zmírnění svědění kůže díky svým antibakteriálním a antifungálním vlastnostem. Jeho kyselé pH může pomoci obnovit přirozenou kyselost kůže, což je užitečné při léčbě stavů spojených s nadměrným množstvím bakterií nebo kvasinek na kůži. Pro aplikaci se jablečný ocet zředí ve vodě, aby se předešlo podráždění, které může způsobit jeho přímá aplikace v neředěné formě. Tento roztok lze poté použít jako obklad nebo přidat trochu octa do koupele.

Přestože mnoho lidí hlásí úlevu po použití jablečného octa, je důležité být s jeho použitím opatrný a před jeho použitím provést test na malém místě kůže, aby se zabránilo možným alergickým reakcím nebo podráždění, a v případě trvajících potíží konzultovat dermatologa.

Jedlá soda pro zmírnění extrémního svědění

Jedlá soda, známá také jako bikarbonát sodný, je dalším domácím lékem, který se často využívá pro úlevu od svědění kůže. Díky svým protizánětlivým vlastnostem může pomoci zmírnit drobné podráždění a zklidnit svědivé vyrážky nebo kousance hmyzem. Pro použití se obvykle smíchá jeden díl sody s třemi díly vody, čímž vznikne pasta, kterou lze aplikovat přímo na postiženou oblast. Pasta může přinést okamžitou, i když dočasnou, úlevu.

Jedlá soda je také užitečná při přidání do koupele, kde její působení ve vodě může poskytnout širší úlevu od svědění. Ačkoliv je tato metoda obecně bezpečná pro většinu lidí, měla by se používat opatrně, protože u citlivějších jedinců nebo při častém používání může kůži naopak vysušovat nebo podráždit.

Další přírodní možnosti na svědění kůže

Pokud hledáte další domácí léky na svědění kůže, můžete vyzkoušet následující přírodní metody, které jsou snadno dostupné a v závislosti na příčině svědění, mohou být také účinné:

Kokosový olej - Kokosový olej je známý svými hydratačními a protizánětlivými vlastnostmi. Aplikace čistého kokosového oleje na postižené oblasti může pomoci hydratovat suchou kůži a zmírnit svědění.

Máta peprná - Olej z máty peprné má chladivý účinek na kůži a může pomoci zmírnit svědění způsobené hmyzími štípance nebo vyrážkami. Použijte zředěný esenciální olej z máty peprné na kůži nebo přidejte několik kapek do koupele.

Med - Med má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Aplikace čistého medu přímo na svědivé místo a nechání působit po dobu několika minut může pomoci zklidnit kůži a poskytnout úlevu.

Heřmánkový čaj - Heřmánek je známý pro své zklidňující a protizánětlivé účinky. Namáčení vaty nebo čistého hadříku v silném heřmánkovém čaji a použití jako obklad může pomoci zmírnit svědění.

Rýžová voda - Voda, ve které se vařila rýže, obsahuje látky, které mohou pomoci zklidnit kůži. Po vychladnutí lze rýžovou vodu použít jako obklad nebo ji přidat do koupelové vody pro úlevu od svědění.

Kdy je čas na návštěvu lékaře?

Tyto domácí léky jsou obvykle bezpečné pro většinu lidí, ale je vždy dobré provést test na malé oblasti kůže, aby se předešlo možné alergické reakci, a při perzistentních nebo závažných případech svědění je vždy doporučeno konzultovat lékařskou pomoc. Svědění může být někdy příznakem vážnějšího zdravotního stavu, který vyžaduje odborné léčení.

Nezapomínejte ani na prevenci

Abyste předešli svědění kůže, je důležité udržovat ji hydratovanou. Používání bezparfémových moisturizerů, pravidelné pití vody a správná péče o kůži jsou zásadní. Rovněž může pomoci nošení oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna, která nedráždí pokožku.

Takzvané babské rady na svědění kůže mohou být účinným prvním krokem při léčbě. Ať už zvolíte kteroukoliv z výše uvedených metod, pamatujte, že při akutních nebo přetrvávajících problémech je vždy nejlepší obrátit se na odborníka.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist