facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x Ben & Anna Tuhý deodorant Máta v hodnotě 159 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Opalovací krém pro miminka: Jak chránit citlivou pokožku nejmenších

Letní dny lákají k rodinným výletům a pobytu na čerstvém vzduchu. Zatímco slunce nám dodává důležitý vitamin D, jeho paprsky mohou být pro citlivou mladou pokožku miminek velmi nebezpečné. Proto je klíčové nezapomínat na kvalitní opalovací krém speciálně určený pro miminka.

Proč je důležité chránit pokožku miminek

Miminka mají zvláště citlivou pokožku, která je více náchylná k poškození ultrafialovými paprsky než pokožka dospělých. Jejich kůže je tenčí a méně schopná bránit se škodlivým účinkům slunečního záření, což zvyšuje riziko slunečních popálenin. Tyto popáleniny nejen že způsobují bolest a nepohodlí, ale mohou také významně zvýšit riziko vzniku kožního onemocnění včetně melanomu v dospělosti.

Proto je nesmírně důležité chránit pokožku miminek před sluncem, a to nejen používáním vhodných opalovacích krémů, ale také stínícími oblečky, kloboučky a dalšími fyzickými bariérami. Ochrana kůže miminek před UV zářením je klíčovým krokem k zachování jejich zdraví a prevenci dlouhodobých poškození.

Smí se tedy miminka a děti opalovat?

Opalování miminek na slunci by mělo být velmi omezené, pokud vůbec povoleno. Lékaři a pediatři obvykle doporučují, aby miminka mladší šesti měsíců nebyla vystavována přímému slunečnímu světlu. Pro starší miminka, pokud je vystavení slunci nevyhnutelné, je zásadní používat fyzické bariéry jako jsou široké klobouky, ochranné oblečení a slunečníky na kočárky. Opalovací krémy by měly být použity jen jako doplňková ochrana, a to produkty speciálně určené pro miminka, které poskytují širokospektrální ochranu a mají vysoký SPF.

Opalování dětí na slunci by mělo být pečlivě regulováno, aby se předešlo poškození jejich citlivé pokožky. Přímé vystavení slunci, zejména během nejintenzivnějších hodin mezi 10. a 16. hodinou, by mělo být minimalizováno. Místo toho by děti měly nosit ochranné oblečení, jako jsou dlouhé rukávy, klobouky s širokým okrajem a sluneční brýle. Pokud je vystavení slunci nevyhnutelné, je důležité používat opalovací krémy s vysokým SPF, které jsou vhodné pro děti a poskytují širokospektrální ochranu.

SPF, což je zkratka pro "Sun Protection Factor" (faktor ochrany proti slunci), je měřítko, které ukazuje míru ochrany opalovacího krému proti UVB záření. UVB záření je hlavní příčinou spálení kůže a může přispět k vývoji rakoviny kůže. Číslo SPF ukazuje, jak dlouho může osoba zůstat na slunci bez spálení, ve srovnání s dobou, kdy by pokožka spálila bez ochrany. Více se o SPF můžete dočíst v našem článku Co je SPF?

Jak vybrat vhodný opalovací krém pro miminko

Při výběru opalovacího krému pro miminko je zásadní zvolit produkt, který je bezpečný a šetrný k jejich jemné pokožce. Hledejte krémy, které jsou speciálně formulované pro dětskou kůži a mají širokospektrální ochranu (chrání proti UVA i UVB záření) s SPF (viz níže) hodnotou 30 nebo vyšší. Mnoho dětských opalovacích krémů má faktor 50. Důležité je, aby krém neobsahoval potenciálně škodlivé chemické látky jako jsou parabeny, ftaláty, oxybenzon nebo avobenzon.

Preferujte krémy s minerálními filtry, jako je oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, které zůstávají na povrchu kůže a odrážejí sluneční záření, namísto toho, aby pronikaly do kůže. Vždy se vyhněte krémům s parfémy nebo alkoholem, které mohou pokožku miminka podráždit. A nakonec, nezapomeňte výrobek otestovat na malé ploše pokožky miminka před jeho prvním použitím, abyste se ujistili, že nedochází k alergické reakci.

Na trhu existuje mnoho produktů a i na našem e-shopu najdete šetrně vyráběné dětské opalovací krémy s vysokým procentem BIO přírodních látek.

Jak správně aplikovat opalovací krém

Správná aplikace opalovacího krému na tělíčko miminka je klíčová pro efektivní ochranu jejich jemné pokožky. Krém by měl být aplikován rovnoměrně na všechny části těla miminka, které jsou vystaveny slunci, včetně obličeje, uší, rukou a nohou. Dbejte na to, aby byl krém nanášen v dostatečném množství a aplikujte ho nejméně 15 až 30 minut před tím, než miminko vystavíte slunci, což umožní jeho absorpci do kůže.

Je důležité krém pravidelně obnovovat, zvláště po koupání, pocení, nebo pokud miminko otřete ručníkem. Nikdy nezapomeňte na oblasti, které mohou být snadno přehlíženy, jako jsou záda uší nebo mezi prsty na nohou a rukou, aby byla ochrana co nejkomplexnější.

Ačkoli vybírat správný opalovací krém a dbát na dostatečnou ochranu pokožky miminka může být výzva, je to nezbytný krok k zajištění jejich zdraví a bezpečnosti. Při správném používání opalovacích krémů a dodržování dalších opatření můžete užívat slunné dny bez obav.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist