facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x Ben & Anna Tuhý deodorant Máta v hodnotě 159 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Růst zubů u dětí a tipy pro úlevu vašich ratolestí

Růst zubů je významným milníkem v životě každého dítěte a přináší s sebou radosti i výzvy pro rodiče. Mléčné zuby nejenže pomáhají dětem v jídle a řeči, ale také připravují cestu pro budoucí stálé zuby. Správná péče o ně je i proto klíčová.

Co jsou mléčné zuby?

Mléčné zuby, známé také jako dočasné zuby, jsou první sadou zubů, které se objevují v ústech dítěte. Tyto zuby jsou základní pro správný vývoj mluvení a žvýkání a mají klíčovou roli v celkovém rozvoji dítěte. Mléčné zuby začínají prorůstat obvykle mezi šestým měsícem a prvním rokem života dítěte a postupně se vyvinou do kompletní sady 20 zubů.

Ačkoliv jsou tyto zuby dočasné a postupně je nahradí stálé zuby, mají důležitou funkci v udržení správného uspořádání a prostoru v ústech pro následující stálé zuby. Péče o mléčné zuby je proto nesmírně důležitá, aby se předešlo zubnímu kazu, který by mohl ovlivnit zdraví stálých zubů v budoucnosti.

Zuby se obvykle objevují ve specifickém pořadí, začínající středními řezáky v dolní čelisti, následovanými těmi v horní čelisti. Postranní řezáky, prví a druhí moláry dorazí později, což dává dětem kompletní sadu mléčných zubů.

Příznaky a symptomy růstu zubů

Prořezávání zubů u dětí je často doprovázeno různými příznaky a symptomy, které mohou být pro rodiče snadno rozpoznatelné. Mezi běžné příznaky patří zvýšené slinění, potřeba kousání nebo žvýkání tvrdých předmětů, podrážděnost a někdy i obtíže se spánkem. Některé děti mohou projevovat známky nepohodlí nebo bolesti v oblasti dásní, které mohou být na dotek mírně oteklé a citlivé.

Lehká horečka a mírné začervenání tváří mohou být také přítomny, ale vyšší horečka už obvykle nesouvisí přímo s růstem zubů a měla by být prošetřena lékařem. Pro zmírnění těchto nepříjemností mohou rodiče použít hned několik užitečných pomůcek.

Prořezávání zubů může být pro děti nepříjemné, ale existuje několik způsobů, jak jim poskytnout úlevu. Chladivé žvýkací kroužky či čisté, mokré hadříky chlazené v lednici mohou pomoci zmírnit bolest a otoky dásní. Jemná masáž dásní čistým prstem nebo gázou také přináší úlevu. V případě silnějších bolestí je možné po konzultaci s lékařem použít dětské analgetické gely, které jsou běžně dotupné v lékárně. Udržování pravidelné hygieny a nabízení studených potravin může také pomoci dítěti cítit se lépe během tohoto náročného období.

Běžné potíže jako zánět dásní nebo noční probouzení mohou rodiče znepokojit. V těchto případech je vhodné konzultovat pediatrického zubního lékaře, který může nabídnout specifické rady nebo léčbu.

Péče o zuby během růstu

Péče o zuby od prvních dnů prořezávání je klíčová pro zdravý vývoj chrupu dítěte. Jakmile se objeví první zoubek, je důležité zahájit jeho pravidelné čištění. Používejte měkký dětský zubní kartáček, abyste jemně čistili zuby a dásně. Tento zvyk pomáhá odstraňovat plak a zbytky jídla, čímž se minimalizuje riziko vzniku zubního kazu.

Kromě čištění zubů je dobré dítě co nejdříve zavést k zubnímu lékaři, ideálně do prvního roku jeho života. Pravidelné kontroly pomáhají zajistit, že se zuby vyvíjejí správně a umožňují zubnímu lékaři včas zasáhnout v případě potenciálních problémů.

Jak naučit dítě čištění zubů

Naučit dítě čištění zubů vyžaduje trpělivost a důslednost. Začněte tím, že si dítěti ukážete, jak si čistíte své vlastní zuby, aby mohlo vaše kroky napodobovat. Vyberte malý, měkký zubní kartáček a malé množství dětské zubní pasty s příchutí, která se dítěti bude líbit.

Naučte je hravou formou, jak kartáček správně držet a jakým způsobem si čistit každý zub pomocí jemných krouživých pohybů. Pochvalte je za každý pokrok, což posílí jejich motivaci pokračovat ve správné ústní hygieně. Důležité je také čištění zubů společně, aby si dítě vybudovalo rutinu a přistupovalo k čištění zubů jako k příjemné každodenní aktivitě.

Růst zubů je přirozený vývojový proces, který však vyžaduje naši pozornost a péči. Dbejte na to, aby vaše dítě mělo dostatek podpory během tohoto období a nezapomeňte ani na pravidelné návštěvy zubaře.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist