facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Inspirativní obědy do krabičky recepty, které si zamilujete

Obědy do krabičky - zdravé, rychlé a chutné řešení pro každý den

V dnešní uspěchané době se stále více lidí uchyluje k přípravě jídla doma, které si pak berou s sebou do práce, školy nebo na cesty. Obědy do krabičky nejsou jen výsadou sportovců nebo těch, kdo se snaží zhubnout – naopak, stávají se praktickým a všestranným způsobem, jak si zajistit kvalitní a chutnou stravu bez nutnosti spoléhat se na jídelny, fast foody nebo předražené restaurace.

V čem spočívá kouzlo jídla připraveného do krabičky? Především v možnosti mít kontrolu nad tím, co jíme, kolik toho jíme a jak kvalitní suroviny používáme. Z praktického hlediska navíc šetříme peníze i čas. A co je na tom možná nejpřekvapivější – obědy do krabičky nemusí být nudné, jednotvárné ani složité na přípravu. Naopak. S trochou plánování mohou být pestré, chutné a inspirativní.

Proč se vyplatí chystat si oběd do krabičky

Z vlastní zkušenosti zná mnoho lidí situaci, kdy se kolem poledne v práci rozhlížejí, kam vyrazit na jídlo – ať už z lacku času, nebo kvůli omezené nabídce skončí u bagety z benzínky nebo přesoleného pokrmu z rychlého občerstvení. Takové řešení možná zasytí, ale tělu často nepřinese potřebné živiny, energii ani dobrý pocit.

Naopak zdravé obědy do krabičky znamenají pravidelný přísun vyvážené stravy s dostatkem bílkovin, vlákniny, vitamínů i zdravých tuků. Navíc si je připravíte přesně podle svých potřeb – ať už držíte vegetariánskou stravu, trpíte intolerancí na lepek nebo se snažíte vyhnout zbytečnému cukru.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Výhodou je také možnost přizpůsobit si porce – žádné plýtvání, žádné přejídání. A pokud vaříte větší množství jídla najednou, můžete si některé části naporcovat do mrazáku a sáhnout po nich tehdy, když nemáte čas nebo náladu stát u sporáku.

Studené obědy do krabičky - ideální volba do kanceláře i na cesty

Ne vždy máme přístup k mikrovlnce nebo možnosti jídlo ohřát. To ale vůbec nevadí. Studené obědy do krabičky mají své nezpochybnitelné výhody – nejenže jsou praktické, ale často i osvěžující, zejména v letních měsících.

Skvělými variantami jsou různé obilné saláty – například z quinoi, cizrny, kuskusu nebo pohanky. Doplněné o čerstvou zeleninu, olivový olej, bylinky a třeba i uzené tofu nebo vejce, vytvoří výživný a sytý oběd, který se navíc snadno přenáší.

Příkladem může být jednoduchý recept na cizrnový salát s pečenou zeleninou. Stačí smíchat předem uvařenou cizrnu (nebo tu z konzervy), přidat na plechu upečenou cuketu, papriku a červenou cibuli, zakápnout olivovým olejem, dochutit citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Takový salát vám vydrží v lednici klidně dva dny a chutná stejně dobře studený i lehce ohřátý.

Rychlé obědy do krabičky - když není času nazbyt

Ne každý má večer hodinu času na to, aby připravoval oběd na další den. A právě tady přichází na řadu rychlé obědy do krabičky, které se dají zvládnout během 15–20 minut. Tajemství? Mít doma po ruce základní suroviny, které se dají libovolně kombinovat.

Mezi takové stálice patří například celozrnné těstoviny, rýže, luštěniny ve skle nebo v plechovce, mražená zelenina, olivy, vejce nebo tofu. Když pak zkombinujete těstoviny s pestem, sušenými rajčaty, trochou mozzarelly a čerstvým špenátem, máte chutný oběd během chvíle hotový.

Oblíbeným trikem zkušených meal prep nadšenců je také vaření větší dávky jídla večer – například omáčky, curry nebo stir-fry, a její rozdělení do krabiček na další dny. Co nestihnete sníst, snadno zamrazíte.

Inspirace - obědy do krabičky recepty, které si zamilujete

Co konkrétně si tedy připravit? Tady je několik nápadů, které potěší chuťové buňky a nevyžadují kulinářský talent Michellina.

1. Špenátové palačinky s tvarohovou náplní

Do palačinkového těsta přidejte nasekaný baby špenát, upečte na pánvi a naplňte směsí z tvarohu, pažitky a česneku. Podávejte s rajčaty a několika oříšky.

2. Těstovinový salát s červenou čočkou a zeleninou

Uvařené těstoviny smíchejte s uvařenou červenou čočkou, hráškem, nastrouhanou mrkví a jogurtovo-hořčičným dresinkem.

3. Pečené batáty s hummusem a rukolou

Na plátky nakrájené sladké brambory upečte v troubě, přidejte hummus, pár oliv a rukolu. Zabalte do krabičky spolu se semínky dýně nebo slunečnice.

4. Rýže s tempehem a arašídovou omáčkou

Tempeh osmahněte na pánvi, podávejte s uvařenou rýží a domácí omáčkou z arašídového másla, sójové omáčky, limetky a chilli.

5. Zeleninový bulgur s pečenou cizrnou

Bulgur uvařte, přidejte rajčata, okurku, cibuli a křupavou cizrnu pečenou v troubě s kmínem a paprikou.

Tyto kombinace jsou nejen chutné, ale i snadno přizpůsobitelné podle toho, co máte právě doma. A navíc – některé z nich lze jíst teplé i studené.

Udržitelnost a krabičky - oběd bez odpadu

Jedním z přínosů domácích obědů je i nižší ekologická stopa. Když si jídlo nosíte z domova, nepoužíváte jednorázové obaly, neplýtváte plastovými příbory ani obaly od donáškových služeb. Stačí investovat do kvalitní nerezové nebo skleněné krabičky, případně do boxu z certifikovaného plastu bez BPA, který vydrží roky.

Pro přepravu salátů nebo omáček je ideálním doplňkem malá sklenička na dresink nebo silikonový obal na chleba. A pokud chcete být opravdu zero waste, pořiďte si i nerezový příbor do kapsy – nejenže ušetříte, ale ještě budete vypadat stylově.

Jak říká známý britský kuchař Jamie Oliver: „Vaření doma je jedním z nejlepších způsobů, jak se postarat o své zdraví a zároveň o naši planetu." A právě příprava obědů do krabičky je krásným důkazem, že to jde i bez velkého úsilí.

Praktický tip - jak jídlo správně skladovat

Aby jídlo vydrželo čerstvé i několik hodin, je důležité ho nejen správně připravit, ale také správně skladovat. Pokud se chystáte oběd sníst až za několik hodin, vždy jej nechte před zavřením krabičky vychladnout – jinak se uvnitř začne tvořit kondenzace a jídlo zvlhne. V horkých dnech je dobré mít přenosný chladicí box nebo alespoň termoizolační obal.

V případě, že máte v plánu oběd ohřívat, používejte nádobu vhodnou pro mikrovlnku nebo si jej přeneste v termosce na jídlo – ta udrží pokrm teplý i několik hodin.

Připravovat si obědy do krabičky nemusí být složité ani nudné. Ve skutečnosti se z toho může stát příjemný rituál, který vám zpříjemní každý pracovní den. Mnozí lidé si dokonce začnou užívat vaření víc než kdy dřív. A navíc – když si jednou vychutnáte chutný, barevný a výživný oběd, který jste si sami připravili, zjistíte, že jste na tom nejen lépe zdravotně, ale také finančně i ekologicky. A to už stojí za to.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist