facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Obatzda přináší bavorskou chuť do každé české kuchyně

Báječný Obatzda - bavorské tajemství, které si zamilujete i u nás

Jen málokterý pokrm vystihuje bavorskou pohodu a srdečnost tak dokonale jako Obatzda – sytá, krémová pomazánka z vyzrálého sýra, másla a koření, která je neodmyslitelně spjatá s tradičními pivnicemi a zahrádkami v jižním Německu. První zmínky o této specialitě pocházejí už ze začátku 20. století, ale dnes je Obatzda mnohem víc než jen regionální pochoutka – získává si oblibu napříč Evropou a stále častěji se objevuje i na českých stolech.

Obatzda, uváděný také jako Obazda nebo Obazde, je výborným příkladem toho, jak lze z několika základních surovin vykouzlit něco mimořádně chutného. Připomíná pomazánky, které známe z české kuchyně, například tvarůžkovou nebo romadurovou, ale přidává do nich jemnou krémovitost a hřejivou směs koření, která jej odlišuje a dává mu nezaměnitelný charakter. A nejlepší na tom je, že příprava Obatzdy je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.

Co je to vlastně Obatzda?

V jádru jde o pomazánku založenou na zralém camembertu nebo podobném měkkém sýru s bílou plísní na povrchu. Sýr se nechá změknout při pokojové teplotě, poté se rozmačká nebo rozmixuje spolu s máslem. Základní směs se ochucuje sladkou mletou paprikou, cibulí a pivem – nejčastěji světlým ležákem, který dodává směsi jemnou štiplavost a hloubku. Některé recepty přidávají i česnek, římský kmín nebo pažitku. Výsledkem je příjemně pikantní pomazánka, která se tradičně podává s preclíkem, čerstvým chlebem nebo křupavými ředkvičkami.

Slovo Obatzda pochází z bavorštiny a znamená něco jako „rozmačkaný" nebo „promíchaný" – což přesně vystihuje samotný způsob přípravy. Ačkoli dnes existuje mnoho obměn, základní princip zůstává stejný: spojit sýr s máslem a kořením do hladké a lahodně výrazné směsi.

Obatzda recept - klasika, která se dá vyladit na míru

Základem každého dobrého Obatzdy jsou kvalitní suroviny. Sýr by měl být dobře vyzrálý, měkký a s výraznou chutí. Máslo by mělo být plnotučné a nejlépe změklé na pokojovou teplotu. Pokud chcete udělat dojem na návštěvu nebo si prostě dopřát něco speciálního, můžete zkusit i varianty s kozím sýrem, modrým sýrem nebo bylinkami.

Základní recept na Obatzdu:

  • 200 g camembertu nebo podobného zralého sýra
  • 50 g měkkého másla
  • 1 malá červená cibule
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu (může být celý nebo drcený)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1–2 lžíce světlého piva (nepovinné)
  • Pažitka na ozdobu

Postup:
Sýr nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte máslo a pomocí vidličky nebo mixéru promíchejte do krémové konzistence. Cibuli nakrájejte najemno a vmíchejte spolu s paprikou, kmínem, solí a pepřem. Podle chuti můžete přidat trochu piva – stačí pár lžic, aby směs získala jemnou, svěží notu. Nakonec pomazánku ozdobte nasekanou pažitkou a podávejte s čerstvým pečivem.

Zajímavostí je, že Obatzda byl v roce 2015 zařazen na seznam chráněných označení původu EU, což znamená, že pravý Obatzda lze vyrábět pouze v Bavorsku a podle přesně stanoveného postupu. To ale neznamená, že si nemůžete dopřát jeho domácí verzi – naopak, inspirace je tu víc než dost.

Pomazánka pro každou příležitost

Obatzda si získal místo nejen na bavorské snídani nebo jako součást odpoledního „Brotzeit", ale snadno se uplatní i v českém prostředí. Hodí se jako součást brunchového stolu, k letnímu pikniku nebo jako rychlá večeře, když není čas na vaření. Skvěle se kombinuje s čerstvou zeleninou, zapečeným chlebem nebo jako dip k pečeným bramborám.

Například při rodinné oslavě může být Obatzda vedle hummusu a tvarohové pomazánky příjemným překvapením – jeho sytá chuť zaujme i ty, kteří běžně sýrové pomazánky nevyhledávají. A pokud se vám podaří jej připravit den dopředu, bude chutnat ještě lépe – koření se krásně rozleží a chutě se propojí.

Jedna maminka ze Středočeského kraje nám vyprávěla, jak Obatzdu poprvé ochutnala při dovolené v Mnichově. Nadchla ji kombinace sýra a piva natolik, že si recept přivezla domů a o víkendu ho připravila celé rodině. Dnes už je Obatzda nedílnou součástí jejich zahradních grilovaček – dětmi opěvovaný jako „ta oranžová pomazánka" a dospělými vítaný jako výborné chuťové osvěžení.

Zdravější varianta? Není problém

Zní to celé trochu hutně? Dá se to snadno vyladit. Obatzda nemusí být kalorickou bombou – stačí pár jednoduchých úprav. Místo másla použijte žervé nebo tvaroh, zkuste nízkotučný sýr typu lučina, a pokud vynecháte pivo, získáte jemnější verzi vhodnou i pro děti. Překvapivě dobře funguje i verze s veganským sýrem a rostlinným máslem – ideální volba pro ty, kdo se vyhýbají živočišným produktům.

Na trhu už dnes existují ekologické a rostlinné alternativy mléčných výrobků, které se chuťově i konzistencí velmi blíží klasice. Pokud tedy žijete podle principů udržitelného životního stylu nebo hledáte variantu šetrnou k planetě, můžete si Obatzdu bez obav připravit i v této podobě. Ať už zvolíte jakoukoli cestu, výsledkem bude vždy lahodná a originální pochoutka.

Jak říká jeden z bavorských kuchařů: „Obatzda není jídlo, je to stav mysli." Přenáší totiž na stůl kus pohody, radosti a sdílení – a to je přesně to, co v dnešní uspěchané době všichni potřebujeme.

A možná právě proto si Obatzda nachází cestu i do českých kuchyní. Podobně jako jsme si oblíbili hummus, guacamole nebo baba ghanoush, obatzdu lze vnímat jako evropskou odpověď na trend kvalitních, chutných a snadno připravitelných pomazánek. Ať už jej podáváte při posezení s přáteli, jako součást víkendové snídaně nebo jako originální předkrm při slavnostní večeři, jedno je jisté – tato bavorská specialita zaručeně zaujme.

Nakonec nezbývá než připomenout, že Obatzda není jen recept, ale i symbol – symbol tradice, pohostinnosti a lásky k jednoduchému, ale poctivému jídlu. A právě v tom spočívá jeho kouzlo.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist