facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte benefity mango lassi a osvěžte své tělo

Mango lassi - osvěžující indický nápoj s exotickou chutí i benefity pro zdraví

Když se teploty šplhají ke třicítkám a běžná limonáda už ztrácí kouzlo, začíná být čas na něco výjimečného. Něco, co nejen osvěží, ale zároveň potěší chuťové buňky a přinese i zdravotní benefity. Právě v takovou chvíli přichází na scénu mango lassi – tradiční indický nápoj, který si v posledních letech získal srdce lidí po celém světě. Tento hustý, krémový a zároveň lehce nakyslý koktejl z manga, jogurtu a koření není jen lahodným dezertem, ale i způsobem, jak do těla dostat cenné živiny a probiotika.

Lassi samotné má kořeny hluboko v historii indické kuchyně. Zatímco původní verze byla čistě slaná – kombinace jogurtu, vody, soli a koření – dnes je sladká varianta s mangem považována za jeden z nejpopulárnějších nealkoholických nápojů v jižní Asii. V Indii se mango označuje jako „král ovoce" a sezóna jeho sklizně je každoročně událostí, kterou doprovází kulinářské oslavy. Právě v tomto období se mango lassi servíruje ve stáncích u silnic, v domácnostech i na svatbách. A není divu – jeho chuť je bohatá, sametová a exotická, ideální pro osvěžení ve dnech, kdy slunce pálí i skrz rolety.

Co vlastně mango lassi obsahuje?

Základním kamenem každého mango lassi receptu je zralé mango, které by mělo být měkké, sladké a voňavé. Ideální jsou odrůdy jako Alphonso, Kesar nebo Ataulfo, ale lze využít i běžně dostupná manga z českých obchodů, pokud jsou dostatečně dozrálá. K tomu se přidává bílý jogurt, nejlépe hustý, plnotučný a bez příchutě. Díky němu získá nápoj jemnou kyselost, která krásně vyvažuje sladkost manga. Následuje kapka medu nebo cukru, pokud je mango méně sladké, a šťáva z limetky nebo citronu, která vše lehce rozjasní. Často se přidává i špetka mletého kardamomu, jehož aroma připomíná citrusy s nádechem květin. V některých verzích se používá i růžová voda nebo saffron, čímž nápoj získá luxusní charakter.

Jednoduše řečeno, mango lassi není nic víc než mango smoothie s jogurtem a kořením, ale jeho kouzlo spočívá v dokonalé harmonii chutí.

Jak si připravit mango lassi doma?

Příprava mango lassi je překvapivě snadná. Nepotřebujete žádné exotické náčiní – postačí mixér a pár minut času. Zde je jednoduchý mango lassi recept, který zvládne každý:

Mango lassi – základní recept:

  • 1 zralé mango (nebo 1 hrnek mangové dužiny),
  • 1 hrnek bílého jogurtu (řecký jogurt dodá extra krémovost),
  • 1/2 hrnku studené vody nebo mléka (dle požadované konzistence),
  • 1–2 lžičky medu nebo třtinového cukru (dle chuti),
  • špetka mletého kardamomu (volitelné),
  • pár kostek ledu (na osvěžení).

Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte dohladka. Podávejte vychlazené, ideálně s několika kostkami ledu a posypané trochou kardamomu nebo nasekanými pistáciemi.

Ať už si připravíte mango lassi jako letní snídani, odpolední svačinu nebo dezert po večeři, vždy vás překvapí, jak tak jednoduchý nápoj může být tak bohatý na chuť i výživu.

V reálném životě se mango lassi často ocitá i na stolech lidí, kteří objevují cestu ke zdravějšímu stravování. Například maminka dvou dětí, která se snaží vyhnout přeslazeným limonádám, si začala doma vyrábět mango lassi jako přírodní alternativu. Její děti ho milují – a ona má jistotu, že jim podává něco, co neobsahuje umělá aromata ani konzervanty, ale zato přispívá k lepšímu trávení a zásobuje tělo vitamíny.

Proč zařadit lassi z manga do jídelníčku?

Kromě skvělé chuti má mango lassi i řadu zdravotních benefitů. Jogurt je bohatý na probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a tím i celkovou imunitu organismu. Obsahuje také vápník, vitamín B12 a bílkoviny. Mango je zase výborným zdrojem vitamínu C, A a antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Kombinace těchto dvou složek dělá z mango lassi ideální nápoj nejen pro horké dny, ale i pro každého, kdo chce doplnit energii bez zbytečného zatížení trávení.

Navíc díky jogurtu zasytí více než běžná limonáda, a tak může dobře posloužit i jako rychlá a lehká svačina. U lidí, kteří se snaží omezit příjem cukru, lze snadno upravit poměr sladidel nebo je úplně vynechat – zralé mango je totiž samo o sobě dost sladké.

A co víc? Mango lassi je přirozeně bezlepkové, a pokud použijete rostlinný jogurt (například kokosový či sójový), také veganské.

Mango lassi a kultura

V Indii není mango lassi jen každodenní pochoutkou. Jde o symbol pohostinnosti a spojení lidí napříč generacemi. Je běžné, že se při návštěvě domácnosti nabídne sklenka lassi jako výraz vřelého přijetí. Některé rodiny mají své vlastní recepty, často předávané z generace na generaci, a každé mango lassi tak chutná trochu jinak – v závislosti na tom, jaké mango se použije, jaký jogurt a zda se přidá špetka kari, skořice nebo třeba růžová voda.

V západních zemích se mango lassi dostalo do popředí díky popularitě indických restaurací, kde se často podává jako doplněk k pikantním jídlům. Jeho jemná chuť skvěle vyvažuje ostré kari nebo tandoori pokrmy. Jak říká indická food bloggerka Meera Sodha, „mango lassi je jako objetí v horkém dni – sladké, chladivé a vždy vítané."

Dnes si mango lassi našlo cestu i do kaváren, smoothie barů a domácích kuchyní po celém světě. Jeho obliba roste nejen díky výborné chuti, ale i díky jeho jednoduchosti, přirozenosti a univerzálnosti.

V době, kdy se stále více lidí obrací k rostlinné stravě, přírodním surovinám a udržitelnému životnímu stylu, představuje mango lassi ideální kompromis mezi potěšením a zdravím. Nepotřebujete žádné exotické ingredience ani dlouhé seznamy surovin – stačí kvalitní mango, jogurt a chuť objevovat nové chutě.

Až příště zatoužíte po něčem osvěžujícím, vynechte přeslazený nápoj z plastové lahve a zkuste si připravit mango lassi. Uvidíte, že se stane stálicí ve vašem letním repertoáru – a možná i celoročním oblíbencem.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist