facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Kuřecí satay jako oblíbený pokrm v českých restauracích

Asijská kuchyně si za poslední desetiletí našla pevné místo ve světových jídelníčcích – a Česká republika není výjimkou. Ulice plné bister s woky, sushi a pho polévkami doplňují i restaurace, které nabízejí méně známé, ale o to zajímavější speciality. Jedním z pokrmů, který si v posledních letech získává větší oblibu, je kuřecí satay – marinované kuřecí maso na špejli, grilované dozlatova a podávané s nezaměnitelnou arašídovou omáčkou. Co je na tomto jednoduchém jídle tak přitažlivého a proč by mohlo patřit i do vaší domácí kuchyně?

Co je kuřecí satay a odkud pochází?

Satay, často psáno i jako sate, je pokrm původem z jihovýchodní Asie – jeho kořeny sahají především do Indonésie, odkud se šířil do sousedních zemí jako Malajsie, Thajsko a Singapur. V samotné Indonésii existují desítky regionálních variant, přičemž každá úprava se liší marinádou, masem nebo omáčkou. Tradičně se satay připravuje z různých druhů masa – hovězího, jehněčího, rybího, ale kuřecí satay je nejoblíbenější verzí, hlavně pro svou jemnost a všestrannost.

Představte si jemné, šťavnaté kousky kuřecího masa, které nasákly exotickou směsí koření – kurkumou, koriandrem, česnekem a zázvorem – a poté byly orestovány na grilu, dokud nezískaly křupavou, lehce karamelizovanou kůrku. To celé je podáváno s výraznou satay omáčkou, jejímž základem jsou mleté arašídy, kokosové mléko, sójová omáčka a limetková šťáva. Výsledkem je kombinace, která je doslova koncertem chutí – sladká, slaná, lehce pálivá a s oříškovou hloubkou.

Proč si satay získává oblibu i u nás?

Zatímco před deseti lety bylo satay jídlem, které jste pravděpodobně mohli ochutnat jen v některých asijských restauracích, dnes se začíná objevovat i v moderních bistrech nebo přímo v domácnostech. A není divu – kuřecí satay je jednoduché na přípravu, dobře se hodí k modernímu způsobu stravování a jeho složky lze snadno uzpůsobit vegetariánské či bezlepkové variantě.

Díky univerzálnosti satay omáčky mohou milovníci masa nahradit kuřecí maso tofu či tempehem, přidat grilovanou zeleninu nebo podávat omáčku jako dip k pečeným bramborám. V mnoha domácnostech se pak satay stává oblíbeným pokrmem na grilování – grilovací sezóna tak získává nový asijský rozměr.

Z výživového hlediska navíc mnoho surovin, které se v satay nacházejí, podporuje zdravý životní styl. Například arašídy jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků a kurkuma má silné protizánětlivé účinky. Když se k tomu přidá rýže nebo čerstvá zelenina, vzniká vyvážené jídlo vhodné i pro ty, kdo si pečlivě hlídají složení svého talíře.

Jak si připravit kuřecí satay doma?

Přestože se satay může na první pohled zdát jako složité exotické jídlo, opak je pravdou. Většinu ingrediencí dnes seženete v běžných supermarketech nebo v obchodech se zdravou a asijskou výživou. Klíčem k úspěchu je dobrá marináda a správně připravená omáčka na satay. Mnoho lidí si omáčku oblíbí natolik, že ji používá i mimo tento recept – k nudlím, do sendvičů nebo jako základ pro omáčky do stir-fry pokrmů.

Zde je zjednodušený příklad domácí přípravy:

Ingredience na marinádu:

  • 500 g kuřecích prsou nakrájených na proužky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru (najemno)

Na satay omáčku:

  • 100 g nesolených arašídů (pražených)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z ½ limetky
  • chilli podle chuti

Maso se marinujte ideálně několik hodin, ale i půlhodina může stačit. Následně napíchejte kousky na špejle a grilujte nebo opékejte na pánvi dozlatova. Mezitím v mixéru rozmixujte ingredience na omáčku a krátce ji povařte, dokud nezhoustne.

Satay jako zážitek – nejen jídlo, ale i kultura

Při pohledu na satay se nejedná jen o pokrm, ale o kulturní symbol Indonésie a celé jihovýchodní Asie. Na tamních trzích je běžné vidět dlouhé uličky s grily, nad nimiž se vznáší vůně dýmu, koření a masa. Každý kuchař má svůj tajný recept na marinádu, který si pečlivě střeží. V Malajsii je satay běžnou součástí oslav, v Thajsku je oblíbený jako street food, v Singapuru se často podává během festivalů. A co víc – satay má i svoji vegetariánskou verzi, která je stejně chutná a populární.

Příkladem, jak satay funguje v reálném světě, může být česká rodina, která si osvojila přípravu tohoto jídla jako víkendovou tradici. Maminka připravuje marinádu, děti napichují maso na špejle a tatínek se stará o gril. U společné večeře si pak všichni užívají to, co připravili. Takové jídlo spojuje – a to nejen chutí, ale i zážitkem.

„Jídlo je nejpřímější způsob, jak zažít jinou kulturu," řekl jednou kuchař Anthony Bourdain – a právě satay je skvělým příkladem, jak si domů přinést kousek Asie.

Jak si satay užít udržitelně?

V době, kdy čím dál více lidí hledá cesty, jak jíst chutně a zároveň ohleduplně k planetě, je důležité zmínit i ekologický rozměr tohoto pokrmu. Kuřecí satay lze snadno připravit i v rostlinné variantě – například s tofu, tempehem nebo jackfruitem. Arašídová omáčka zůstává stejná, stejně jako chuťový zážitek. Použití rostlinných alternativ nejen snižuje uhlíkovou stopu, ale také otevírá cestu pro ty, kdo dodržují vegetariánskou či veganskou stravu.

Udržitelný přístup může znamenat i volbu kvalitních surovin – například bio kuřecího masa z volného chovu, přírodní sójové omáčky bez přidaného glutamátu nebo fair trade kokosového mléka. Na eshopu jako je Ferwer, který se specializuje na produkty pro zdravý životní styl a ekologickou domácnost, lze najít všechny potřebné ingredience v odpovědnějších variantách. A právě to může být první krok k tomu, aby každodenní vaření nebylo jen o chuti, ale i o postoji.

Satay tak není jen dalším receptem do sbírky – je to malý výlet do světa chutí, kultur a udržitelného přístupu k jídlu. Ať už si ho připravíte klasicky s kuřecím masem, nebo v moderní veganské verzi, jedno je jisté – satay vás okouzlí svojí jednoduchostí a explozí chutí.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist