facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Italské kuře cacciatore - rustikální kouzlo, které voní domovem

V kuchyni je jen málo receptů, které v sobě spojují jednoduchost, sytost a bohatou historii tak, jako kuře cacciatore. Tento tradiční italský pokrm, jehož jméno doslova znamená „kuře na způsob lovce", je oslavou venkovského kuchařského umění – jídla, které vzniklo z dostupných surovin, ale chutná jako z michelinské restaurace. Co vlastně dělá italské kuře cacciatore tak výjimečným a proč si své místo na stole zaslouží i dnes?

Když se řekne cacciatore, mnozí si vybaví sytou, voňavou omáčku, ve které se snoubí rajčata, česnek, bylinky, někdy i olivy nebo kapary, a kousky kuřete dušené tak dlouho, až se maso rozpadá na jazyku. Ale za touto lahodnou kombinací chutí se skrývá příběh, který sahá hluboko do italské historie, a zároveň recept, který se výborně hodí i do moderní ekologičtěji laděné kuchyně.

Cacciatore - pokrm chudých, který dobyl svět

Přestože dnes najdeme různé verze po celém světě, pravé kuře na způsob cacciatore pochází z Itálie, konkrétně z oblastí Toskánska a Umbrie. Název „alla cacciatora" (ve stylu lovce) odkazuje na pokrmy, které si připravovali právě lovci – jednoduše, s tím, co měli po ruce. Ačkoliv původně šlo spíš o zvěřinové nebo králičí maso, postupně se recept přizpůsobil dostupnějším surovinám, jako je kuřecí maso, které dnes v receptu dominuje.

Stejně jako u jiných tradičních jídel, i zde existuje obrovské množství variant. Někteří kuchaři přidávají bílé víno, jiní červené – někdo přidá rozmarýn, jiný oregano. V některých regionech se používají i houby nebo papriky. Právě tato různorodost ukazuje, jak cacciatore kuře dokáže přijmout odlišné chutě, ale přitom si zachovat svou podstatu: výživné a poctivé jídlo, které zahřeje u srdce.

A jak se vlastně připravuje? Základem je pomalé dušení masa společně s cibulí, česnekem, rajčaty a bylinkami. Pomocí dlouhého vaření se všechny chutě propojí a vytvoří komplexní, přitom jemnou omáčku, která je ideální k podávání s těstovinami, polentou nebo jen čerstvým chlebem.

Fenomén kuře cacciatore Apetit - když rustikální kuchyně pronikne do mainstreamu

V posledních letech si kuře cacciatore získalo oblibu i mezi českými milovníky vaření. Například populární magazín Apetit zařadil recept na italské kuře cacciatore mezi své osvědčené favority. Čtenáři oceňují zejména jednoduchost postupu a silnou, domáckou chuť pokrmu. A není se čemu divit – recept spojuje to nejlepší z italské kuchyně: kvalitní suroviny, minimální zpracování a důraz na přirozenou chuť.

Příkladem může být příběh Olgy z Olomouce, která si recept našla právě v kuchařce od Apetitu a připravila ho pro rodinnou oslavu. „Nikdy bych nevěřila, že něco tak jednoduchého může udělat takový dojem. Všichni si přidávali," směje se. Přidává i tip – přidat do omáčky několik zelených oliv a čerstvý tymián. V jednoduchosti je skutečně síla.

Co je na italském kuřeti cacciatore tak atraktivní, že se stalo hitem nejen ve venkovských domácnostech, ale i v městských kuchyních? Možná je to návrat ke kořenům, nostalgie po jídlech, která voní po domově. Nebo univerzálnost – kuře cacciatore totiž můžete připravit jak pro večeři ve dvou, tak jako hlavní chod slavnostního oběda.

Udržitelný recept pro dnešní dobu

Kromě chuti ale dnes čím dál více lidí hledá jídla, která jsou udržitelná – a právě cacciatore kuře má v tomto ohledu co nabídnout. Díky tomu, že se jedná o jídlo z jednoho hrnce, je energeticky úsporné. Navíc umožňuje spotřebovat i méně atraktivní části kuřete, jako jsou stehna nebo křídla, která jsou často cenově výhodnější a zároveň chutnější než prsa.

Ekologicky smýšlející kuchaři mohou navíc zvolit bio kuřecí maso z etického chovu, domácí rajčata ze zahrady nebo zavařeniny bez konzervantů. I vývar, který se do receptu často přidává, si lze snadno připravit doma z kostí a zbytků zeleniny. Minimalizace odpadu a využití lokálních surovin tak dělají z kuřete cacciatore nejen chutné, ale i ohleduplné jídlo.

A co víc – recept je velmi flexibilní. Pokud se blíží konec týdne a v lednici zůstaly poslední zbytky zeleniny, můžete je bez obav přidat do omáčky. Mrkev, celer, pórek, cuketa – vše se postupně spojí do harmonického celku. Tím se z receptu stává i chytrý způsob, jak snížit plýtvání potravinami.

Jak připravit kuře na způsob cacciatore doma

Přestože najdete mnoho variant, následující orientační seznam ukazuje základní ingredience, které budete potřebovat:

  • kuřecí stehna nebo čtvrtky (ideálně s kostí a kůží)
  • olivový olej
  • cibule, česnek
  • rajčata (čerstvá nebo sterilovaná), případně rajčatové pyré
  • bílé nebo červené víno
  • černé olivy, kapary (volitelné)
  • bylinky: rozmarýn, tymián, bobkový list
  • sůl, pepř

Maso se nejprve opeče na oleji do zlatova, vyjme se a na výpeku se osmahnou cibule a česnek. Přidají se rajčata, víno a bylinky – a nakonec se kuře vrátí zpět do pánve. Vše se dusí pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Jako příloha se hodí libovolná – polenta, těstoviny, brambory či kváskový chléb. Za hodinu máte na stole jídlo, které chutná jako z rukou italské nonny.

Proč by kuře cacciatore mělo najít místo i ve vaší kuchyni

V době, kdy vaření často podléhá módním trendům a složitým technikám, kuře cacciatore zůstává věrné své podstatě – je to jídlo, které se vaří srdcem. Nepotřebujete žádné speciální vybavení ani exotické ingredience. Stačí trpělivost, kvalitní suroviny a trocha času. Výsledkem je pokrm, který potěší rodinu i přátele, který voní domovem a láká k tomu, abyste si sedli ke stolu a na chvíli zpomalili.

V rustikálních receptech se často skrývá hloubka, která moderním jídlům chybí. Jak řekl slavný šéfkuchař Massimo Bottura: „Skutečné bohatství kuchyně není v luxusu, ale v paměti, kterou jídlo vyvolává." Kuře cacciatore je přesně takové – jednoduché, ale plné emocí.

Ať už ho připravíte podle tradičního receptu z Apetitu nebo si najdete vlastní obměnu podle toho, co zrovna máte doma, vězte, že jste právě objevili jídlo, které vás bude doprovázet celý život. Protože některé chutě zkrátka nikdy nevyjdou z módy.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist