facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Toskánská polévka jako hřejivá vzpomínka na slunce Itálie

Když se řekne Toskánsko, většině lidí se vybaví vinice, olivové háje, cypřiše rýsující se proti oranžovému nebi a klid, který se vryje pod kůži. Ale Toskánsko není jen malebná krajina — je to také bohatá kulinářská tradice, kde jednoduché suroviny dávají vzniknout neuvěřitelně chutným pokrmům. Jedním z nejtypičtějších projevů této tradice jsou toskánské polévky, které v sobě nesou ducha venkovské poctivosti a zároveň uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.

Chutě venkova v každé lžíci

Toskánská kuchyně je založena na tom, co je právě dostupné. Polévky tak často vznikaly jako způsob, jak zužitkovat zbytky nebo sezónní přebytky — fazole, rajčata, luštěniny všeho druhu, listovou zeleninu nebo i starší chléb. Přestože se recepty liší vesnici od vesnice, základ zůstává stejný: čerstvé, kvalitní suroviny a pomalé vaření, které zvýrazní chuť každé složky.

Toskánská polévka je vlastně poctou jednoduchosti. Stačí pár základních ingrediencí, a přesto vznikne jídlo, které zahřeje nejen tělo, ale i duši. Ať už jde o rajčatovou, fazolovou nebo luštěninovou variantu, každá z nich je malou oslavou středomořské pohostinnosti.

Slavná ribollita - víc než jen fazolová polévka

Jedním z ikonických pokrmů toskánské kuchyně je ribollita, což v překladu znamená „znovu převařená". Jedná se o fazolovou polévku, která se tradičně připravovala ve větším množství a ohřívala se i několik dní po sobě. Právě opakovaným převařením se chutě propojí do bohaté, zemitě vonící symfonie.

Základem ribollity jsou bílé fazole, často cannellini, a černé zelí (cavolo nero), které je typické právě pro Toskánsko. Dále se přidává mrkev, celer, cibule, rajčata a nezřídka i suchý nebo opékaný chléb, který polévce dodá hustotu. Ochucuje se olivovým olejem, česnekem a čerstvými bylinkami jako je tymián nebo rozmarýn.

Jedna farnost v okolí Arezza například každoročně pořádá slavnost ribollity, kde se podává v tradičních hliněných miskách a servíruje s čerstvým chlebem a sklenkou vína Chianti. Právě na takových událostech si člověk uvědomí, jak hluboce zakořeněné jsou polévky v místní kultuře a jaký mají přesah do společenského života.

Rajčatová polévka z Toskánska - jednoduchá, ale brilantní

Další oblíbenou variantou je toskánská rajčatová polévka, známá jako pappa al pomodoro. I zde hraje hlavní roli chleba, tentokrát však měkčí a více nasákavý, který se přidává přímo do rajčatové směsi. To vytvoří hebkou texturu, která je zcela odlišná od běžných rajčatových polévek, jak je známe z domova.

Základem jsou zralá letní rajčata, ideálně natrhaná přímo ze zahrady. Důležitou složkou je také kvalitní extra panenský olivový olej, česnek, bazalka a samozřejmě chléb, který polévce dodá na vydatnosti. Výsledkem je pokrm, který chutná jako léto — sytý, ale přitom lehký, ideální jak v teplé, tak i vlažné verzi.

Pappa al pomodoro má i své místo v literatuře — objevuje se například ve slavném románu Artura Péreze-Reverta Klub Dumas, kde hrdina vzpomíná na tuto polévku jako na „největší důkaz toho, že štěstí lze uvařit v jednom hrnci".

Luštěninová verze jako poklad pro zdraví

V posledních letech se stále více lidí obrací k rostlinné stravě a právě toskánská luštěninová polévka se ukazuje jako ideální volba. Spojuje v sobě výživnost, jednoduchost a tradiční chutě. Často se připravuje z různých druhů čočky, cizrny, hrachu nebo kombinace luštěnin, které tvoří základ syté, výživné a přitom lehce stravitelné večeře.

Toskánská luštěninová polévka se často dochucuje rozmarýnem, šalvějí a rajčatovým protlakem, který zvýrazní zemitou chuť luštěnin. Nechybí ani cibule, česnek a olivový olej. Když se k ní přidá trocha parmazánu nebo kapka citronu na závěr, výsledkem je pokrm, který nejen zasytí, ale i pohladí po duši.

Toskánská polévka - recept, který se dědí

Přestože existují stovky variací, toskánská polévka má jedno společné — vždy vychází z lokálních surovin a respektuje sezónnost. A právě to je i poselství, které si z ní můžeme vzít do dnešní uspěchané doby. Nemusíme kupovat exotické ingredience z druhého konce světa, když máme po ruce mrkev z trhu, pár luštěnin a starší chléb, který by jinak skončil v koši.

Pro ty, kdo by si rádi doma uvařili kousek Itálie, přinášíme jednoduchý recept na toskánskou fazolovou polévku, který zvládne i začátečník:

Recept na tradiční toskánskou fazolovou polévku (ribollitu)

Ingredience:

  • 250 g bílých fazolí (ideálně cannellini), předem namočených
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g nakrájených rajčat (čerstvých nebo z plechovky)
  • 200 g černého zelí nebo kapusty
  • 2 PL olivového oleje
  • několik plátků staršího chleba
  • snítky tymiánu, rozmarýnu, pepř, sůl

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rajčata a nechte pár minut dusit.
  2. Přidejte fazole a podlijte asi litrem vody. Přiveďte k varu a vařte do měkka (cca 1,5 hodiny).
  3. Poté přidejte nakrájené zelí, bylinky, osolte, opepřete a vařte dalších 30 minut.
  4. Do hotové polévky přidejte na kousky natrhaný chléb a nechte nasáknout. Můžete ji ohřát i následující den — bude ještě lepší.

Když se jídlo stává příběhem

V toskánských vesnicích není výjimkou, že se recept dědí z generace na generaci. Jedna starší žena z okolí Sieny kdysi řekla: „Polévka není jen jídlo. Je to paměť. Každá lžíce, kterou sníte, je vzpomínkou na babičku, která ji vařila." A právě to dává toskánské polévce tak výjimečný charakter.

V českých podmínkách často hledáme inspiraci v zahraničních kuchyních, ale právě toskánské polévky ukazují, že i ze skromných surovin lze vytvořit něco výjimečného. Navíc, díky vysoké nutriční hodnotě a jednoduchosti přípravy se skvěle hodí do každodenního jídelníčku — zvlášť v chladnějších měsících, kdy člověk touží po teplu a útěše.

Nezáleží na tom, jestli si vyberete toskánskou rajčatovou polévku, fazolovou klasiku nebo hutnou luštěninovou verzi — každá z nich vás přenese aspoň na chvíli do sluncem zalitého dvora se sušícím se prádlem, cinkáním sklenic a vůní bazalky ve vzduchu. A možná, když zavřete oči, uslyšíte i vzdálené „Buon appetito!".

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist