facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak si upečete indický chléb naan bez droždí a bez námahy

Indický chléb naan - recept, tradice a voňavá cesta na Východ

Vůně čerstvě pečeného chleba má zvláštní schopnost přenést člověka v čase i prostoru. Když se k ní přidá směs koření, jemně spálené okraje a nadýchaná textura, ocitáme se rázem v srdci jižní Asie. Indický chléb naan, který se stal globálním symbolem indické kuchyně, je nejen lahůdkou, ale i kulturním dědictvím. Jeho příběh sahá stovky let zpátky, do doby Perské říše a jejího vlivu na indický subkontinent. Dnes je naan běžně k vidění v restauracích po celém světě, ale málokdo ví, že si tento chléb může připravit i doma – a to dokonce bez droždí.

Co je naan a proč si získal svět?

Naan je měkký, nadýchaný plochý chléb, který se tradičně peče v tandooru – hliněné peci, jejíž rozpálené stěny propůjčují chlebu charakteristickou strukturu a kouřové aroma. V domácích podmínkách se však dá bez problémů připravit i na obyčejné pánvi nebo v troubě. Ačkoliv se naan hojně podává jako příloha k indickým jídlům – například k máslovému kuřeti (butter chicken), čočkovému dhalu nebo špenátovému sabzí – s trochou fantazie se stává i samostatným pokrmem. Naplněný sýrem paneer, česnekem nebo třeba špenátem může konkurovat i pizze.

Naan není jen druh pečiva – je to kulturní základ. V Indii se často roztrhne na menší kousky a používá se k nabírání jídla místo příboru. Sdílení naanového chleba u stolu je tam stejně důležité jako společné jídlo samo o sobě.

Recept na indický chléb naan

Klasický recept na naan zahrnuje hladkou mouku, jogurt, trochu cukru, droždí a olej. Těsto se nechá kynout, pak se rozdělí na bochánky, vyválí a peče nasucho či s trochou másla. Ale co když droždí nemáte, nebo ho zkrátka nechcete použít?

Právě zde přichází do hry naan bez droždí, který je překvapivě jednoduchý a zachovává si všechny chutě i hebkost. Jogurt zde hraje klíčovou roli – nejenže dodává vláčnost, ale funguje jako přírodní kypřidlo. Kombinací s práškem do pečiva vznikne těsto, které je měkké, poddajné a přitom krásně nadýchané po upečení.

Domácí naan bez droždí – základní recept:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ hrnku bílého jogurtu
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • volitelně: česnek, koriandr, kmín nebo sezam

Postup je jednoduchý: všechny ingredience dobře spojte a vypracujte vláčné těsto. Nechte ho asi 30 minut odpočinout (není nutné, ale pomáhá k lepší konzistenci), poté rozdělte na 6–8 dílů. Každý vyválejte na oválný tvar o síle asi 0,5 cm a pečte nasucho na rozpálené pánvi z obou stran. Když se začnou tvořit bubliny a chléb zhnědne, je hotovo. Ideálně potírejte máslem s česnekem a nasekaným koriandrem – získáte tak česnekový naan, jeden z nejoblíbenějších variant.

Tradice a moderní variace - když se východ setkává se západem

Ačkoliv je naan zakořeněný v indické kultuře, dnes se často objevuje i v netradičním pojetí. Obložený jako sendvič, potřený pestem, naplněný hummusem nebo nakrájený na trojúhelníky a podávaný k dipu – podobně jako pita chleba. V mnoha vegetariánských domácnostech se stal naan oblíbeným základem pro rychlou večeři – s grilovanou zeleninou, halloumi sýrem nebo tofu.

Příklad z praxe? Jana, mladá maminka z Brna, začala péct naan během pandemie, když v obchodech došlo droždí. „Zkusila jsem recept s jogurtem a práškem do pečiva a děti si ho zamilovaly. Dnes už peču naan místo rohlíků, třeba i ke svačině se sýrem a zeleninou," říká. Její příběh není ojedinělý – rostoucí zájem o pečení a zdravější varianty běžných potravin žene lidi k tomu, aby zkoušeli nové recepty, které spojují chuť, jednoduchost a pestrou výživu.

Proč zařadit naan do svého jídelníčku?

Vedle chuti je tu i výživová stránka. Na rozdíl od běžného bílého pečiva obsahuje naan díky jogurtu více bílkovin, a pokud se připraví z celozrnné mouky, získává i vyšší podíl vlákniny. Když navíc pečete doma, máte kontrolu nad složením – žádné konzervanty, zbytečný cukr nebo palmový tuk.

Domácí naan se také stává menší ekologickou stopou. Místo baleného pečiva z plastu můžete připravit porci přesně podle potřeby, bez odpadu. A pokud použijete lokální ingredience a bio mouku, můžete svůj naan proměnit v opravdu udržitelný pokrm.

Kousek Indie na vašem stole

Připravit si doma indický chléb naan je jako otevřít malá dvířka do jiného světa. Ať už ho podáváte k ostrému kari, pečené zelenině nebo jen tak s bílým jogurtem a koriandrem, pokaždé přinese teplo, vůni a dotek exotiky. Nemusíte kvůli tomu cestovat tisíce kilometrů – stačí pár surovin a trocha času.

„Vaření je forma cestování," říká indická kuchařka Madhur Jaffrey, a právě naan je jednou z těch cest, které můžete podniknout i z vlastní kuchyně. Upečte si ho dnes – a třeba zítra znovu. Protože jakmile jednou ochutnáte čerstvě upečený naan, už nikdy ho nebudete chtít kupovat balený.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist