
Objevte kouzlo hovězí kližky a její místo na vašem stole

Pomalu, ale s chutí - hovězí kližka jako zapomenutý klenot české kuchyně
V době rychlých receptů, polotovarů a instantních jídel se může zdát, že tradiční suroviny, jako je hovězí kližka, pomalu upadají v zapomnění. A přitom právě tento druh masa byl po generace základem těch nejvoňavějších polévek, omáček i hlavních chodů. Dlouhé vaření, silná chuť a dokonalá křehkost – to jsou její hlavní trumfy. Není divu, že se čím dál častěji vrací na talíře nejen milovníků české klasiky, ale i těch, kteří se snaží vařit s rozmyslem, udržitelně a bez plýtvání.
Co vlastně je hovězí kližka a proč by vás měla zajímat?
Kližka je část hovězího masa, která se nachází v oblasti nohou zvířete. Je tedy plná šlach, vaziva a svalových vláken, což ji činí méně atraktivní na první pohled. Ale právě tyto „nedokonalosti" z ní dělají ideální maso pro pomalé zpracování – ať už v hrnci, troubě nebo pomalém hrnci. Během dlouhého vaření se vazivo rozpadá a mění se v sametově jemnou strukturu, která se na jazyku doslova rozplývá.
A navíc – kližka je často cenově výhodnější než ušlechtilejší kusy jako například svíčková či roštěná. Pokud sledujete akce na hovězí kližku, můžete ji pořídit skutečně za zlomek ceny a připravit z ní jídla, která zanechají dojem luxusu.
V obchodech bývá k dostání jak přední, tak zadní kližka. Obě varianty jsou výborné, ale zadní kližka má méně tuku a bývá trochu jemnější. Při výběru se zaměřte na barvu masa – měla by být tmavě červená, bez šedivých nebo hnědých míst. V ideálním případě ji kupujte u řezníka, nebo v bio kvalitě, kde máte větší jistotu ohleduplného přístupu ke zvířeti i kvalitního krmení.
Pomalu vařená kližka - trpělivost, která se vyplatí
Jedním z největších benefitů kližky je její schopnost vstřebat chuť koření, zeleniny a vývaru. Díky tomu vznikají pokrmy, které nejen zasytí, ale také potěší čichové i chuťové buňky. Není náhodou, že právě top recepty z hovězí kližky často figurují v seznamech nejlepších jídel na zimu, víkendové vaření nebo slavnostní obědy.
Představte si následující scénář: Je sobotní ráno, venku padá sníh, vy stojíte v kuchyni a na plotně pomalu bublá hrnec s kližkou, česnekem, tymiánem, kořenovou zeleninou a červeným vínem. Vůně se rozlévá po bytě a rodina se pomalu začíná scházet kolem stolu. Takové okamžiky jsou v dnešní uspěchané době k nezaplacení.
Jedním z nejoblíbenějších receptů je například hovězí kližka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Maso se nejprve zprudka orestuje, pak se podlije vínem, přidá se vývar, cibule, mrkev, petržel a koření, a vše se nechá pomalu péct v troubě klidně i tři až čtyři hodiny. Výsledkem je masová pochoutka, kterou můžete podávat s bramborem, polentou nebo jen s čerstvým kváskovým chlebem.
Další klasikou je guláš z hovězí kližky, kde právě díky vysokému obsahu kolagenu vznikne nádherně hustá omáčka i bez mouky. Pokud chcete dosáhnout skvělé chuti, nepodceňte kvalitu papriky a použijte ideálně pravou maďarskou, která dodá guláši ten správný říz.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Hovězí kližka v moderní kuchyni - od asijské polévky po rostlinné alternativy
Zajímavé je, že kližka se stává populární i v kuchyních, které dříve český strávník považoval za exotické. Například v asijské kuchyni se kližka využívá jako základ pro silné vývary a rameny. Právě její intenzivní chuť a schopnost dodat vývaru plnost ji činí ideální volbou pro tyto pokrmy.
V mexické kuchyni se pak z pomalu vařené kližky připravují tacos nebo burrita. Maso se rozpadá na vlákna a do pikantních směsí sedne jako ulité. Podobně dobře funguje i v italských receptech – známou variací je třeba osso buco, kde se kližka dusí s rajčaty, bílým vínem a gremolatou.
A co když maso nejíte? Možná překvapí, že rostlinné alternativy inspirované hovězí kližkou nabízejí podobný zážitek. Kombinace hub, červené čočky a uzené papriky vytvoří omáčku, která texturou i chutí připomíná pomalu vařené maso, ale zcela bez živočišných složek. I tady platí, že pomalé vaření a trpělivost přinášejí nejlepší výsledky.
Kde hledat inspiraci a jak ušetřit?
Recepty z hovězí kližky jsou výhodné nejen chuťově, ale i ekonomicky. Pokud sledujete online food blogy, rodinné kuchařky nebo sbírky receptů typu Top recepty – hovězí kližka, najdete desítky variant, které promění obyčejné maso v gurmánský zážitek. Ať už jde o pomalu vařenou kližku na víně, dušenou na pivě, v rajčatové omáčce nebo s houbami, vždy půjde o jídlo, které zahřeje a pohladí na duši.
Pokud chcete ušetřit, vyplatí se sledovat akce na hovězí kližku v supermarketech i u menších řezníků. V době sezónních přebytků nebo slevových akcí ji můžete koupit do zásoby a zamrazit. Dlouhé vaření ji totiž nezničí – naopak, mražená kližka si zachová své vlastnosti a po rozmražení je téměř k nerozeznání od čerstvé.
Je dobré zmínit, že dlouhé vaření kližky je i ekologicky smysluplné. Využívání těchto „méně oblíbených" částí masa pomáhá redukovat plýtvání potravinami. Místo aby se tyto kusy vyhazovaly nebo končily jako krmivo, mohou se stát základem vynikajících a výživných pokrmů.
A jak říká známý šéfkuchař Anthony Bourdain: „Skutečný kuchař pozná, co dokáže udělat z levného kusu masa." Hovězí kližka je přesně ten případ – z počátku nenápadná, ale s trochou péče a času se promění v chuťový zážitek.
Není náhodou, že se kližka vrací do popředí zájmu nejen u milovníků tradiční kuchyně, ale i u těch, kteří hledají udržitelnější a vědomější přístup k vaření. V době, kdy se častěji ptáme, odkud naše jídlo pochází, jak bylo vyprodukováno a jak ho nejlépe zužitkovat, představuje hovězí kližka nejen návrat ke kořenům, ale i krok vpřed – směrem k rozumnému, poctivému a chutnému stolování.