facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Mrkvová bábovka – snadný recept, který zvládne každý

Mrkvová bábovka - sladká klasika v moderním pojetí

Jsou recepty, které zůstávají s námi po celý život. Vzpomínky na dětství, kdy se z kuchyně linula vůně čerstvě upečené bábovky, mají mnoho z nás uložené hluboko v paměti. Přesto se některé tradiční recepty dočkaly drobných úprav, které jim dodaly nový rozměr. Jedním z takových pokladů je bezesporu mrkvová bábovka – vláčná, aromatická a plná přírodních chutí. Někdo ji zná jako „americký carrot cake", jiný jako českou hrníčkovou klasiku s vlašskými ořechy. Ať už ji připravíte jakkoli, jedno je jisté: vynikající mrkvová bábovka si najde místo v každé domácnosti.

Proč zrovna mrkev?

Na první pohled se může zdát zvláštní péct sladký moučník se zeleninou. Ale mrkev má jedinečnou schopnost dodat těstu nejen jemně nasládlou chuť, ale především vláčnost. Díky vysokému obsahu vody a přirozenému cukru je ideální surovinou pro moučníky, které zůstávají měkké i několik dní po upečení. Mrkvová bábovka je proto nejen chutná, ale i praktická – vydrží dlouho svěží, aniž byste ji museli skladovat v lednici.

Tento typ těsta je zároveň velmi vděčný, pokud jde o kreativitu. Lze ho snadno obohatit o různé druhy ořechů, sušeného ovoce, skořici, zázvor nebo muškátový oříšek. Skvěle si rozumí i s citronovou nebo pomerančovou kůrou, což jí dodá svěží akcent.

Hrníčková verze pro každého

Mnoho lidí odrazuje od pečení složité vážení ingrediencí. Proto si hrníčková mrkvová bábovka získala takovou popularitu. Místo váhy stačí obyčejný hrnek nebo sklenice a během několika minut máte těsto připravené k pečení. Hrníčková metoda navíc umožňuje jednoduše upravovat množství podle velikosti bábovkové formy nebo počtu strávníků. A pokud doma nejsou přesné váhy? Nevadí. Stačí trochu citu a výsledek bude překvapivě dobrý.

Například při přípravě základní verze stačí smíchat 2 hrnky nastrouhané mrkve, 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek nasekaných ořechů, 3 vejce, prášek do pečiva, špetku soli a koření podle chuti. Peče se zhruba hodinu na 170 °C. Výsledkem je vláčná mrkvová bábovka s bohatou chutí, která potěší i ty, kteří si na zeleninu běžně nepotrpí.

Ořechy jako přirozený doplněk

Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak bábovku posunout o úroveň výš, sáhněte po ořeších. Mrkvová bábovka s ořechy je nejen chutnější, ale i výživnější. Vlašské nebo lískové ořechy dodají těstu hutnost, jemně křupavou strukturu a navíc obsahují zdravé tuky, které jsou prospěšné pro srdce i mozek.

Zajímavostí je, že právě kombinace mrkve a ořechů zvyšuje vstřebávání beta-karotenu, tedy provitamínu A, který je v mrkvi ve velkém množství. Díky přítomnosti tuků z ořechů se stává pro tělo dostupnější. Jinými slovy – chuť a zdraví jdou v tomto případě ruku v ruce.

Jedna paní z Litomyšle, paní Jitka, vyprávěla příběh, jak kdysi dětem schovávala zeleninu do sladkostí, aby ji vůbec snědly. Mrkvovou bábovku si ale oblíbily natolik, že už ji nechtěly jinou. Dnes ji peče i svým vnoučatům, a to s pořádnou hrstí vlašáků navíc. „Nikdy jsem jim neřekla, že je v tom mrkev. Až v patnácti jim to došlo," směje se.

Vláčná textura jako poznávací znamení

Co dělá tu pravou bábovku tou pravou? Není to jen chuť, ale i textura. Vláčná mrkvová bábovka se pozná už při prvním zakousnutí – je měkká, jemná, nevysušená, ale zároveň pevná tak akorát. Toho se docílí právě díky vlhkosti z mrkve a správnému poměru tuků a vajec. Kdo chce jít ještě dál, může do těsta přidat trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Tyto přísady nezmění chuť, ale zaručí, že bábovka zůstane měkoučká i na druhý nebo třetí den.

Při pečení je důležité těsto zbytečně nepřesušit. Každá trouba peče trochu jinak, a proto je lepší bábovku kontrolovat špejlí – jakmile ji vytáhnete suchou, je čas ji vyndat. Příliš dlouhé pečení by mohlo způsobit, že povrch ztvrdne a vnitřek se začne drobit. A to by byla škoda.

Když chcete něco navíc

I když se vynikající mrkvová bábovka obejde bez polevy, není důvod si ji občas trochu nevylepšit. Oblíbenou variantou je citronová nebo pomerančová poleva, která dodá osvěžující kontrast k teplým tónům skořice a ořechů. Další možností je podávat bábovku s jemným krémem ze smetanového sýra (typický pro carrot cake), který ji promění ve slavnostní zákusek.

A pokud se chystáte bábovku servírovat návštěvě nebo na oslavu? Posypte ji nasekanými ořechy, přidejte pár hoblinek kvalitní vysokoprocentní čokolády nebo ozdobte jedlými květy a máte dezert, který zaujme nejen chutí, ale i vzhledem.

Malý seznam pro inspiraci:

  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (lze i špaldová)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • volitelně: citronová kůra, muškátový oříšek, zázvor

Smíchejte vše v jedné míse, nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 170 °C přibližně 50–60 minut.

Tradiční, ale s přesahem

V době, kdy se mnoho lidí snaží omezit spotřebu rafinovaného cukru, zpracovaných potravin a zároveň hledá způsoby, jak do jídelníčku nenásilně dostat více zeleniny, se mrkvová bábovka jeví jako ideální kompromis. Je to dezert, který chutná dětem i dospělým, dobře vypadá, krásně voní a navíc má jistý výživový potenciál.

Zároveň je to recept, který dokáže spojovat generace. Babičky ji pečou po svém, děti si ji upravují podle moderních výživových trendů. A přesto zůstává jejím jádrem právě ta jednoduchost, nadčasovost a chuť, na kterou se nezapomíná.

Jak říká známý britský šéfkuchař Jamie Oliver:

"Nejlepší jídla jsou ta, která si lidé pamatují celý život."

A mrkvová bábovka rozhodně patří mezi ně.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist