facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte kouzlo čuros a naučte se je připravit doma

Co je to churros a proč si ho zamilujete?

Na trzích, slavnostech, v kavárnách i food trucích – churros si získaly srdce labužníků po celém světě. Pro někoho jsou to „španělské koblihy", jiný je zná z amerických filmů jako křupavý snack obalený v cukru. Ale co jsou vlastně churros a proč se kolem nich točí tolik pozornosti? Možná vás překvapí, že jejich příprava je překvapivě jednoduchá a zvládnete ji i doma. Stačí znát ten správný recept – a hlavně pochopit kouzlo, které se za tímto jednoduchým jídlem skrývá.

Od pastýřů k pouličním stánkům

Původ churros je stejně zajímavý jako jejich chuť. Ačkoliv si mnozí myslí, že jde o mexickou nebo americkou pochoutku, pravda je jiná – churros pochází ze Španělska, konkrétně z období, kdy pastýři hledali jednoduché a syté jídlo, které by si mohli připravit i vysoko v horách. Bez přístupu k čerstvému chlebu začali improvizovat s těstem z vody, mouky a soli, které smažili na ohni. Výsledkem byly křupavé tyčinky nazývané „churros" – a dnes už víme, že to byl začátek sladké revoluce.

V čase se recept vylepšoval a přizpůsoboval místním chutím. Ve Španělsku se tradičně podávají s hustou čokoládou na namáčení, zatímco v Latinské Americe se často plní karamelem, vanilkovým krémem nebo čokoládou. V USA se staly neodmyslitelnou součástí zábavních parků a sportovních událostí.

Recept na chutné domácí churros, který si zamilujete

Přestože to může znít jako specialita z cukrárny, churros recept je jednodušší, než se zdá. Nevyžaduje žádné zvláštní suroviny, a výsledek je až nebezpečně chutný. Přinášíme základní recept na churros, který zvládne i začátečník:

Ingredience:

  • 250 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce másla
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • rostlinný olej na smažení
  • cukr smíchaný se skořicí na obalení

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem, solí a máslem.
  2. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plamene a přisypte mouku. Míchejte, dokud nezískáte kompaktní těsto, které se nelepí na stěny hrnce.
  3. Nechte těsto mírně vychladnout a poté do něj vmíchejte vejce – jedno po druhém. Výsledné těsto by mělo být hladké a lesklé.
  4. Připravené těsto přeneste do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou.
  5. Na rozpálený olej vytlačujte pruhy těsta, které smažte dozlatova (asi 2–3 minuty z každé strany).
  6. Hotové čurosy nechte okapat na papírové utěrce a hned je obalte ve směsi cukru a skořice.

Tip: Pokud chcete churros posunout na vyšší úroveň, podávejte je s domácí čokoládovou omáčkou připravenou ze smetany a kvalitní hořké čokolády. Věřte, že tato kombinace vás přenese přímo do madridské kavárny.

Čuros jako součást kultury a tradice

Ve Španělsku nejsou čurosy jen sladkostí – jsou symbolem společných snídaní a večerních setkání. Běžně se podávají během svátků jako je Tři králové nebo během slavností v Seville a Madridu. Typická scéna? Skupina přátel sedící v kavárně, před sebou talíř horkých churros a šálek husté čokolády. Nejde jen o chuť – jde o zážitek.

Podobný vztah k čurosům mají i v Latinské Americe. Například v Mexiku je běžné najít stánky s čerstvými churros jídly na každém rohu, často doplněné o karamelovou náplň – dulce de leche. V Argentině se přidává vanilkový krém. A v Kolumbii? Tam se preferují churros menší velikosti, podávané jako rychlý snack na cestách.

Možná si teď říkáte, proč je zrovna toto jídlo tak oblíbené napříč kontinenty. Důvod je prostý: spojuje jednoduchost, tradici a chuť, které se nedá odolat. A když se spojí s emocemi – vzpomínkami na dětství, na cestování nebo společné chvíle s rodinou – stávají se čurosy víc než jen jídlem.

Když zdravý životní styl potká sladkou klasiku

V době, kdy stále více lidí dbá na to, co jí, může vzniknout otázka: Má čuros místo i v ekologické a zdravé domácnosti? Odpověď zní: ano – pokud víme, jak na to. Tradiční recept lze totiž snadno upravit.

Například použitím špaldové mouky místo běžné pšeničné získáte chuťově zajímavější a stravitelnější variantu. Máslo lze nahradit rostlinným tukem bez palmového oleje a smažení provést v oleji s vysokým bodem zakouření, ideálně v ekologicky certifikovaném slunečnicovém či řepkovém oleji. A pokud se rozhodnete churros připravit v horkovzdušné fritéze nebo dokonce upéct v troubě, můžete si je dopřát s mnohem menším množstvím tuku.

Zajímavým kompromisem je i domácí veganský recept na čuros, který neobsahuje vejce ani máslo. Místo nich lze použít jablečné pyré, rostlinné mléko a kokosový olej. Výsledek? Stále stejně chutný a o něco šetrnější pro vás i planetu.

Pro inspiraci: mladá rodina z Brna, která se snaží žít ekologicky a bez odpadu, začala doma připravovat churros z bio mouky a kokosového cukru. Děti si je zamilovaly, a dokonce je začali podávat i na sousedských slavnostech – s etiketou "udržitelné mlsání". "Nejde o to se vzdát sladkostí, ale hledat cesty, jak je připravit vědomě," říká maminka Petra. A její čurosy mizí z talíře rychlostí blesku.

Proč se do churros zamilovat (a proč to pravděpodobně už máte za sebou)

Churros nejsou jen další sladkost. Jsou to vůně dětství, atmosféra pouličních slavností, radost ze společného stolu. A právě proto si získaly oblibu na všech kontinentech – protože chutnají stejně dobře v madridské kavárně jako v české kuchyni během nedělního odpoledne.

Jejich příprava nevyžaduje speciální vybavení ani dlouhé hodiny v kuchyni. Stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a chuť experimentovat. Ať už se rozhodnete pro tradiční verzi s cukrem a skořicí, nebo pro veganskou variantu s agávovým sirupem, jedno je jisté: churros mají schopnost vykouzlit úsměv a spojit lidi.

Tak co, troufnete si na ně?

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist