facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Zkuste skvělý recept na katův šleha zpestřete svůj jídelníček

Katův šleh - pikantní klasika, která neomrzí

Kdo by neznal Katův šleh? Výrazné jídlo, které se objevuje na jídelních lístcích českých hospod už desítky let, i když v domácí kuchyni bývá opomíjeno. Přitom právě Katův šleh je ideálním receptem pro dny, kdy není čas stát hodinu u plotny, ale chuť na něco sytého a výrazného přetrvává. Tento článek se podívá nejen na to, jak připravit tradiční variantu, ale i na méně známý, zato překvapivě chutný recept Katův šleh s lečem. A protože jde o jídlo s historií, nebudeme ho vnímat jen jako směs vepřového masa a kečupu, ale jako kulinářský otisk doby, kdy se z mála dělalo hodně.

Co vlastně Katův šleh je?

Ač název zní dramaticky, rozhodně se nejedná o historický recept spojený s popravami. Ve skutečnosti jde o jednoduchou masovou směs s pikantní omáčkou, která vděčí za své jméno právě výrazné chuti – ostré jako rána popravčího meče. Základem je vepřové maso, cibule, česnek, a kombinace rajčatového protlaku, kečupu, hořčice a pálivé papriky. Výsledkem je sytý pokrm, který se dobře hodí k hranolkům, rýži nebo čerstvému chlebu.

Jde o jídlo, které si během 80. a 90. let oblíbily hlavně závodní jídelny a hospody. Důvod? Nízká cena surovin, rychlá příprava a chuť, která zasytí i těžce pracujícího člověka. Přestože se často setkáme s názorem, že jde o „příliš obyčejné" jídlo, právě jeho jednoduchost je tím, co ho činí tak oblíbeným.

Tradiční recept na Katův šleh

Základem dobrého Katova šlehu je správně vybrané maso. Nejčastěji se používá vepřová kýta, případně plec – jde o libové, ale šťavnaté maso, které se rychle připraví a dobře pojme chuť koření.

Ingredience pro 4 porce:

  • 500 g vepřové kýty nebo plece
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce kečupu (ideálně ostrého nebo domácího)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky (nebo dle chuti)
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • trochu vody nebo vývaru na podlití

Maso nakrájíme na tenké nudličky – mělo by připomínat „šlehy" bičem, odtud snad inspirace pro název. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, které zprudka orestujeme, aby se zatáhlo. Jakmile pustí šťávu, přidáme česnek, papriku, protlak, hořčici a kečup. Vše dobře promícháme a necháme krátce zarestovat, aby se chutě propojily. Poté mírně podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou asi 15 minut, dokud maso nezměkne.

Výsledkem je hustá, pikantní směs s bohatou chutí, která je ideální k podávání s přílohou, ale chutná i samotná. Zajímavé je, že se Katův šleh často přirovnává k maďarskému perkeltu nebo mexickému chilli con carne – i když jde o odlišná jídla, sdílejí podobnou filozofii: pár základních surovin, silná chuť a důraz na praktičnost.

Katův šleh s lečem

Na první pohled to může znít zvláštně – proč do masového jídla přidávat zeleninovou směs původem z Maďarska? Ale právě kombinace sladké chuti leča a pikantního sosu dává jídlu nový rozměr, který si zamilují i ti, kdo klasický Katův šleh považují za příliš těžký.

Lečo totiž dodává nejen svěžest, ale i texturu a barvu. Pokud máte domácí lečo z letní sklizně, tím lépe – čerstvé papriky a rajčata jsou nezaměnitelné. V opačném případě ale dobře poslouží i kvalitní sterilované lečo bez zbytečných konzervantů.

Recept na Katův šleh s lečem se v zásadě neliší od klasického postupu. Stačí do připravené směsi přidat asi 200–300 g leča (v závislosti na požadované konzistenci) a ještě krátce povařit. Výsledná chuť je jemnější, ale stále výrazně kořeněná. Navíc se tak z jídla stává skvělá volba i pro ty, kdo se snaží do jídelníčku zařadit více zeleniny, aniž by se vzdali oblíbených chutí.

Jak si šleh přizpůsobit podle chuti

Jednou z největších výhod tohoto receptu je jeho otevřenost k úpravám. Ať už se rozhodnete vynechat pálivou papriku, nahradit kečup domácí rajčatovou omáčkou, nebo přidat čerstvé chilli, vždy dostanete chutné jídlo. Vegetariánskou verzi lze připravit s tofu nebo upraveným seitánem, ideálně marinovaným, aby lépe vstřebal koření. A pokud hledáte zdravější alternativu, sáhněte po kvalitním bio mase nebo dokonce drůbeži – kuřecí nudličky se připravují ještě rychleji a jsou lehčí.

Jedna hospodská legenda praví, že Katův šleh kdysi vznikl jako „zbytkové jídlo" – směs toho, co kuchaři zbylo z předchozích dnů. A právě díky tomu je možné do základu přidat prakticky cokoli, co máte doma – od nakládaných okurek po zbytek fazolí nebo kukuřice z předchozí večeře.

Proč je Katův šleh stále oblíbený?

Zatímco mnohá jídla z dob minulých upadla v zapomnění, Katův šleh má neuvěřitelnou výdrž. Možná proto, že v sobě kombinuje pohodlí domácí kuchyně s odvahou ostrých chutí, možná proto, že si ho každý může upravit podle sebe. Stejně jako segedín nebo guláš, i Katův šleh je jídlo, které se nebojí výrazného koření, ale přitom zůstává srozumitelné a přístupné.

V jedné malé vesnické hospodě na jihu Čech servírují Katův šleh každé úterý. Podle výčepního je to „nejrychlejší jídlo na jídelníčku, které nikdy nezbyde." Sází prý na klasiku – žádné novoty, jen vyzkoušený recept, který „pozná i člověk, co Katův šleh neměl 20 let." Právě tato emocionální paměť chutí je to, co dělá z obyčejného jídla něco výjimečného.

A i když dnešní kuchyně často tíhne k exotice nebo vegetariánskému směru, existuje prostor pro tradiční česká jídla, která neztrácejí na významu. Možná je čas znovu objevit Katův šleh – tentokrát v domácích podmínkách a bez konzervantů, zato s kvalitními surovinami a špetkou nostalgie.

„Jídlo chutná nejlíp, když je v něm kus vzpomínek," řekl kdysi francouzský šéfkuchař Alain Ducasse. A právě to je možná tajemství Katova šlehu – není to jen směs masa a koření, ale chuť doby, kdy se vařilo srdcem a z toho, co bylo po ruce.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist