Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Další názvy: cibule, cesnak cibuľový, pažitka, šalotka, onion, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Cibule kuchyňská – chemie známé plodiny s překvapivými vlastnostmi
Cibule kuchyňská (Allium cepa), známá jednoduše jako cibule, patří mezi nejběžněji používané zeleniny na světě. Chemicky je zajímavá především díky obsahu specifických sirných sloučenin, které jsou odpovědné za její typickou štiplavost, vůni a také některé zdravotní přínosy. Kromě názvu cibule kuchyňská se pro ni používají označení jako zahradní cibule, obecná cibule, případně anglicky onion. I když se nejedná o čistou chemickou sloučeninu s vlastním CAS číslem, látky obsažené v cibuli, jako např. alliin (CAS 556-27-4) nebo allicin (CAS 539-86-6), jsou předmětem intenzivního vědeckého zájmu.
Chemické vlastnosti
Cibule obsahuje celou škálu bioaktivních látek. Nejvýznamnějšími z hlediska chemie jsou sirné sloučeniny, z nichž mnohé vznikají až mechanickým narušením buněk (např. krájením). Systematický název celé rostliny je Allium cepa L., ale z chemického hlediska se odborníci zaměřují na jednotlivé bioaktivní látky, mezi které patří:
- Cysteinsulfoxidy (např. S-propenyl-cystein-sulfoxid nebo ISOALLIN)
- Thiopropanal S-oxid (tzv. slzotvorný faktor)
- Flavonoidy jako kvercetin
- Fruktany (prebiotická vláknina)
Cibule je pevné skupenství, má bělavou až nažloutlou dužinu a typickou charakteristickou štiplavou a pronikavou vůni. Slzotvorný účinek je výsledkem enzymatické reakce allinas s cysteinsulfoxidy, která vede k uvolnění nestabilních molekul jako je thiopropanal S-oxid.
Cibule je bohatá na vodu (až 89 %), je částečně rozpustná ve vodě a většina účinných látek se uvolňuje po kontaktu s kyslíkem nebo při tepelné úpravě. Přírodní barviva, jako jsou antokyany (zejména u červených odrůd), dodávají cibuli i antioxidační účinky.
Využití a aplikace
Cibule kuchyňská má rozsáhlé využití nejen v kuchyni, ale i v tradiční a moderní medicíně, kosmetice a dokonce v ekologickém zemědělství. V potravinářství je používána jako základní surovina v tisících receptech, kde kromě chuti slouží i jako přírodní konzervant a zdroj bioaktivních látek.
V oblasti zdraví se jednotlivé složky cibule zkoumají pro jejich antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry prokázala vysoký obsah flavonoidů jako kvercetin, který pomáhá neutralizovat volné radikály v těle.
V přírodní kosmetice se výtažky z cibule používají např. do masek na vlasy (pro podporu růstu) nebo do přípravků na akné kvůli jejich antimikrobiálním vlastnostem. Ekologické zemědělství často využívá cibulové výluhy jako přírodní odpuzovače škůdců.
Některé z možností uplatnění cibule a jejích derivátů ve formě přírodních prostředků představuje například článek na blogu Ferwer, který zmiňuje cibuli jako pomocníka pro podporu imunity během zimního období.
Přirozený výskyt a výroba
Cibule je jednou z nejstarších kulturních plodin, a její původ se odhaduje v oblasti dnešního Íránu a Pákistánu. Pěstuje se celosvětově, zejména v mírném klimatu. Sklízí se běžně jednou ročně, přičemž nejcennějšími jsou cibule sklizené po plném dozrání.
Vznik bioaktivních sloučenin v cibuli je výsledkem fyziologických procesů v rostlině. Enzym allinasa, který je v buňkách oddělen od svých substrátů, reaguje až při narušení struktury – krájením nebo žvýkáním. Chemická reakce vede ke vzniku látek jako allicin nebo thiopropanal S-oxid, které jsou zodpovědné nejen za vůni, ale i řadu prospěšných účinků.
Z chemického hlediska nelze mluvit o klasické syntéze, protože složky cibule vznikají in situ přírodní cestou. Nicméně některé izolované sloučeniny lze vyrábět také synteticky v laboratoři.
Bezpečnost a ekologie
Cibule je obecně považována za bezpečnou při konzumaci. U citlivějších jedinců však může způsobit podráždění očí nebo sliznic. Slzotvorné účinky vznikají poštípáním nestabilních sirných látek, což je běžným mechanismem biologické obrany rostliny.
U citlivých osob může dojít k mírným gastrointestinálním obtížím, pokud sní velké množství syrové cibule. Vařením se většina dráždivých látek rozpadá a tím se snižuje i nebezpečí podráždění.
Z hlediska ekologie je cibule nenáročná plodina a její pěstování nezatěžuje životní prostředí tolik jako jiné komerční kultury. Je dobře kompostovatelná a výluhy z cibule se mohou používat k přírodnímu odpuzování parazitů, což představuje udržitelnou alternativu ke klasickým pesticidům – více o přírodních alternativách pesticidů a hnojiv se dozvíte například v lexikonu udržitelného zemědělství na Ferwer.
Zajímavosti nebo souvislosti
Cibule byla cenná už ve starověkém Egyptě, kde symbolizovala věčný život a ukládala se i do hrobek faraónů. V lidovém léčitelství je známá jako "přírodní antibiotikum". Běžným trikem babiček bylo použití nakrájené cibule na nachlazení – její výpary prý pomáhaly pročistit dýchací cesty.
Vědecky bylo potvrzeno, že cibule skutečně obsahuje látky s antibakteriálním účinkem. Kromě toho byla zkoumána jako potenciální prostředek pro snížení krevního cukru a podporu zdraví srdce. O souvislostech mezi výživou a krevním tlakem informuje také článek WHO, který se zabývá vlivem přírodních surovin na prevenci chronických onemocnění.
Chromatografické analýzy ukazují, že obsah jednotlivých bioaktivních sloučenin v cibuli se liší podle odrůdy, půdy a podmínek pěstování. Červené cibule zpravidla obsahují více antokyanů, tedy přírodních barviv s antioxidační aktivitou.
Shrnutí / závěr
Cibule kuchyňská (Allium cepa) je mnohem víc než jen obyčejná zelenina. Díky svým chemickým vlastnostem a bohatému obsahu sirných sloučenin hraje významnou roli v kuchyni, medicíně i ekologii. Její bioaktivní látky přispívají k ochraně zdraví a zároveň reprezentují funkční složky dnešní udržitelné domácnosti. Přirozený původ, nízká ekologická zátěž a široké spektrum aplikací dělají z cibule nejen kulinářskou stálici, ale i chemický fenomén každodenního života.
Cibule kuchyňská (Allium cepa) můžete nalézt v následujících produktech
Bio Bambucké máslo 350 ml
Detail produktu
Tekutý prací gel hypoalergenní - kanystr (5 L)
Detail produktu
Sérum po holení HAIR-LESS – 150 ml
Detail produktu
GarliFerm - tinktura bez alkoholu (50 ml) - obranyschopnost a imunitní systém
Detail produktu