
Objevte kouzlo marmelády z rajčat a přeneste ji na svůj stůl

Marmeláda z rajčat - chutná dobrota, která překvapí
Když se řekne marmeláda, většina lidí si představí klasiku – jahodovou, meruňkovou nebo třeba rybízovou. Jenže svět domácích zavařenin je mnohem pestřejší. V posledních letech si své místo na výsluní získává netradiční, ovšem o to zajímavější rajčatová marmeláda. Možná zní představa sladkého pomazání z rajčat trochu zvláštně, ale věřte, že jde o chuťový zážitek, který stojí za vyzkoušení.
Rajčata nejsou jen základem na omáčky nebo surovina do salátu. V kombinaci s ovocem, cukrem a kořením se z nich stává delikatesa, která funguje skvěle nejen na pečivo, ale i jako doplněk k sýrům nebo masu. Její chuť je sladkokyselá, jemně kořenitá a zároveň osvěžující – a právě to z ní dělá skrytý kulinářský klenot.
Proč zkoušet marmeládu z rajčat?
Rajčata jsou bohatá na lykopen, antioxidant, který je spojován s řadou zdravotních benefitů – od podpory imunity až po prevenci některých chronických onemocnění. Navíc obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a draslík. A když k nim přidáte ovoce jako jablka nebo pomeranče, získáte výjimečnou kombinaci chutí i živin.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Je také dobré si ujasnit pojmy – i když se v běžné řeči často používá slovo "marmeláda", oficiálně se tak smí nazývat pouze zavařenina z citrusových plodů. Vše ostatní jsou podle legislativy "džemy" nebo "zavařeniny". Ale doma, ve vlastní kuchyni, si klidně můžeme dopřát marmeládu z rajčat a jablek nebo třeba meruňkovou marmeládu s rajčaty, aniž bychom řešili formality.
Základní recept na marmeládu z rajčat
Základem každé chutné marmelády z rajčat je kvalitní surovina. Rajčata by měla být zralá, sladká a plná chuti – ideálně z vlastní zahrady nebo z farmářského trhu. Nejvhodnější jsou menší odrůdy typu cherry nebo datlová rajčata, která mají přirozeně vyšší obsah cukru. Pokud ale máte přebytky klasických rajčat, neváhejte – i z nich lze vykouzlit výtečný džem.
Jednoduchý recept na rajčatovou marmeládu:
- 1 kg zralých rajčat
- 500 g cukru (můžete nahradit třtinovým)
- šťáva z jednoho citronu
- kousek strouhaného zázvoru (volitelné)
- špetka soli
- případně želírovací prostředek (například Gelfix)
Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu, zázvor a sůl. Vařte na mírném ohni asi 40 minut, dokud směs nezhoustne. Pak ji podle libosti rozmixujte nebo ponechte kousky. Naplňte do sterilizovaných sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Tato základní verze je skvělým výchozím bodem pro další chuťové experimenty. A že jich není málo.
Nečekané kombinace - jablka, pomeranče i meruňky
Když se marmeláda z rajčat propojí s ovocem, chuť se posune do úplně jiné dimenze. Rajčata a jablka tvoří harmonický pár – jablko dodá jemnost a svěžest, zatímco rajčata zajistí hloubku. Výsledkem je sladkokyselá marmeláda, která se skvěle hodí ke kozímu sýru nebo bílému pečivu.
Inspirativní recept – marmeláda z rajčat a jablek:
- 500 g rajčat
- 500 g jablek (ideálně kyselejší odrůdy)
- 600 g cukru
- šťáva ze 2 citronů
- trochu skořice nebo vanilkového lusku podle chuti
Postup je podobný jako u základního receptu – vše nakrájejte, smíchejte, vařte do zhoustnutí a naplňte do sklenic. Sklenička této marmelády udělá radost i jako originální jedlý dárek.
Další skvělá kombinace je marmeláda z rajčat a pomerančů. Citrusové tóny dodají pikantnost, svěžest a lehkou hořkost, která skvěle doplní sladkost rajčat. Pro milovníky středomořské kuchyně jde o neodolatelnou chuť.
A pro ty, kdo milují tradiční chutě s moderním twistem, je tu meruňková marmeláda s rajčaty. Meruňky a rajčata mají podobnou barvu a konzistenci, ale chuťově se krásně doplňují – meruňka je ovocná a nakyslá, rajče dodá tělo a umami. Taková marmeláda je perfektní nejen na snídani, ale i jako doplněk k pečeným masům a paštikám.
Marmeláda z rajčat na talíři - jak ji využít
Možná si říkáte, kam takovou netradiční marmeládu vlastně využít. Odpověď vás možná překvapí – skoro všude. Natřete ji na opečený toast spolu s plátkem sýra brie, podávejte ji k masovým rolkám nebo ji použijte jako základ domácích burgerek. Funguje taky skvěle v marinádách nebo jako glazura na grilovanou zeleninu.
Dokonce i v kuchyni známého šéfkuchaře Gordona Ramsayho se marmeláda z rajčat objevuje jako doplněk ke grilované vepřové panence. "Kyselost rajčat v kombinaci se sladkostí cukru a kořením tvoří dokonalý kontrast k masu," říká Ramsay ve své kuchařce.
Kromě toho se skvěle hodí na dochucení pečené dýně, jako základ pizza omáčky nebo k dochucení polévek. Stačí lžička a jídlo získá úplně nový charakter.
Domácí zavařování jako návrat k tradicím
Když si připravíte vlastní marmeládu, nejenže máte pod kontrolou složení, ale také se vracíte ke kořenům domácího vaření. V době, kdy se stále více lidí zajímá o udržitelný a zdravý životní styl, je domácí zavařování skvělým krokem správným směrem.
Nepotřebujete drahé vybavení. Stačí pár sklenic, hrnec a chuť experimentovat. Navíc využijete přebytky ze zahrady nebo levné sezónní ovoce a zeleninu. Marmeláda z rajčat je tak nejen chutná, ale i ekologická – a přesně o to jde v éře zero waste.
Stejně jako u jiných domácích zavařenin můžete marmeládu z rajčat uchovávat několik měsíců, pokud ji správně zavaříte. A když do sklenice přidáte hezkou cedulku, máte originální a osobní dárek, kterým potěšíte přátele i rodinu.
Kde hledat inspiraci a další recepty?
Pokud vás myšlenka rajčatové marmelády zaujala, rozhodně doporučujeme podívat se na zahraniční blogy, které se věnují fermentaci, zavařování a neotřelým kombinacím chutí. Skvělou inspirací je například web The Kitchn, kde najdete nejen recepty, ale i tipy na využití těchto dobrot v každodenním vaření.
Z českých zdrojů můžete sledovat blogy zaměřené na sezonní kuchyni a permakulturu, kde se často objevují i méně tradiční recepty z dostupných surovin. V komunitách na sociálních sítích se sdílí nespočet variací – od marmelády z rajčat a bazalky, přes pikantní verze s chilli, až po luxusní varianty se šampaňským.
Kouzlo marmelády z rajčat spočívá v tom, že se nebojí vybočit ze zajetých chutí. Otevírá dveře k novým kombinacím, které doma potěší mlsný jazýček i zvědavého kuchaře. Ať už zvolíte klasickou verzi nebo se pustíte do experimentování s jablky, pomeranči nebo meruňkami, jedna věc je jistá – tahle marmeláda s charakterem si vás získá.