facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Mandarinkové řezy na slavnostním stole udělají vždy parádu

Sladká závislost na první sousto - proč si všichni zamilovali mandarinkové řezy

Existují dezerty, které se stanou legendou. Ne proto, že by byly složité nebo příliš sofistikované, ale právě díky své jednoduchosti, lehkosti a chuti, která vás nepustí. A přesně takové jsou mandarinkové řezy – jemný moučník, který si nachází místo na slavnostních stolech i uprostřed obyčejného týdne. Ať už se jedná o klasické mandarinkové řezy s pudinkem, variantu zvanou „hrk hrk" nebo o oblíbené rychlé mandarinkové řezy, jedno je jisté: jde o dezert, po kterém se jen zapráší.

Co stojí za tak obrovskou oblibou tohoto moučníku? Možná je to kontrast mezi jemným, vláčným korpusem a svěží ovocnou vrstvou. Možná rychlost přípravy, která potěší každého, kdo nemá čas trávit hodiny u trouby. Anebo je to ta neodolatelná kombinace sladké a kyselkavé chuti, která oslovuje všechny věkové kategorie.

Když pudink a mandarinky tvoří dokonalý pár

Základem většiny receptů jsou mandarinky v nálevu, které lze bez problémů sehnat v každém obchodě. Jejich jemná kyselost perfektně kontrastuje s lahodným vanilkovým pudinkem, který tvoří prostřední vrstvu. Spodní část pak často tvoří piškot nebo sušenkový základ, případně jemné těsto z vajec, mouky a cukru. Celý dezert je zakončen šlehačkou nebo zakysanou smetanou, která dodá výsledku příjemnou lehkost.

Tato kombinace je nejen chutná, ale i vizuálně přitažlivá – oranžové kousky mandarinek prosvítající světlým pudinkem vypadají skvěle i na slavnostně prostřeném stole. A není divu, že právě mandarinkové řezy s pudinkem se často objevují na dětských oslavách, rodinných setkáních nebo jako osvěžující dezert po nedělním obědě.

Kouzlo, kterému nelze odolat - žravé mandarinkové řezy

Některé dezerty nesou v názvu varování. Příkladem jsou právě žravé mandarinkové řezy – jméno, které naprosto vystihuje jejich povahu. Jsou to totiž ty řezy, po kterých saháte znovu a znovu, i když už jste dávno sytí. Tenoučký korpus, nadýchaný pudink, šťavnaté mandarinky a lehká smetanová vrstva tvoří kombinaci, která vás prostě nepustí.

Není však nutné se za tuhle sladkou slabost stydět. Jak říká známý výživový poradce Petr Havlíček, „občasný dezert je pro tělo i psychiku důležitější než neustálé omezování". A pokud si někdy dopřát něco výjimečného, pak jsou mandarinkové řezy ideální volbou – nejsou přehnaně sladké, nejsou těžké a navíc jejich příprava nevyžaduje složité ingredience.

Hrk hrk - když je chuť, ale není čas

V rychlém tempu dnešní doby se často hledají řešení, která zkrátí čas v kuchyni, aniž by slevila z chuti. Právě proto si tolik lidí oblíbilo mandarinkové řezy hrk hrk – vtipně pojmenovanou variantu, která je hotová během chvilky. Základ tvoří sušenky nebo piškoty, které se jen zalijí směsí z pudinku, zakysané smetany a šlehačky, a na povrch se dají mandarinky. Název „hrk hrk" vychází z toho, že se většina ingrediencí jen rychle smíchá (nebo „hrkne") do sebe a nechá ztuhnout v lednici.

Tato verze je doslova záchranou při nečekané návštěvě nebo když se vám nechce zapínat troubu. A co je nejlepší? Chutná téměř stejně dobře jako klasická pečená varianta. V některých rodinách se dokonce stala preferovanou verzí právě díky své jednoduchosti.

Rychlé mandarinkové řezy? Ano, prosím!

Pokud by existovala kategorie „nejvšestrannější domácí dezert", mandarinkové řezy by v ní rozhodně hrály prim. Lze je připravit s minimem ingrediencí, přizpůsobit podle chuti i dietních omezení a navíc vydrží v lednici několik dní – i když je většinou sníte mnohem dřív.

Recepty na rychlé mandarinkové řezy často zahrnují hotový piškotový korpus nebo korpus ze sušenek, který se jen zalije ochuceným tvarohem nebo pudinkem a ozdobí ovocem. Ideální volba, když máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám experimentovat. A pokud chcete verzi bez lepku? Žádný problém – sušenky lze nahradit bezlepkovými, tvaroh zvolit nízkotučný nebo veganský a místo klasické šlehačky použít kokosovou.

Příběh z kuchyně - když mandarinkové řezy zachrání oslavu

Jedna maminka sdílela na sociálních sítích příběh, kdy měla připravený náročný dort k oslavě pátých narozenin své dcery. Jenže těsně před příchodem hostů se dort rozpadl – šlehačka nevydržela horko. V panice sáhla po receptu na mandarinkové řezy hrk hrk, které během 20 minut sestavila do formy. Po oslavě přiznala, že hosté chválili tento „náhradní" dezert víc než původní dort. A malá oslavenkyně si dokonce vyžádala stejný zákusek i příští rok.

Z podobných příběhů je patrné, že někdy právě ty nejprostší nápady přinášejí největší radost. Navíc mandarinkové řezy mají tu výhodu, že se dají snadno upravit – přidat do nich čokoládové hobliny, použít jiné ovoce (například borůvky nebo jahody), nebo je polít želatinou pro slavnostnější vzhled.

Sladké potěšení s ohledem na planetu

Přestože dezerty nejsou prvním, co si člověk spojí s ekologickým životním stylem, i v této oblasti se dá udělat spousta věcí správně. Například výběr ingrediencí. V obchodě lze sáhnout po bio mandarinkách v nálevu, vybrat pudink bez palmového oleje nebo zvolit rostlinnou alternativu ke šlehačce. Korpus se dá upéct z mouky z lokálních mlýnů, vajec od šťastných slepic a cukru, který nepochází z průmyslového velkopěstování.

Koneckonců, i takový „obyčejný" moučník může být připraven zodpovědně a s úctou k přírodě. A právě v tom spočívá síla každodenních rozhodnutí – protože i něco tak malého, jako je výběr surovin na jednoduchý moučník, může mít dopad.

Možná právě mandarinkové řezy dokazují, že sladkost nemusí být náročná, těžká ani neekologická. Stačí jednoduché suroviny, trocha kreativity a chuť udělat radost sobě i ostatním. Ať už se rozhodnete pro klasickou pečenou verzi, rychlý „hrk hrk" nebo žravou variantu, kterou nelze odmítnout, jedno je jisté: mandarinkové řezy si zamilujete – a už se jich nevzdáte.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist