facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Zažijte alpskou atmosféru s lahodnými Käsespätzle na talíři

Käsespätzle - tradiční chuť Alp, která si podmanila i české kuchyně

V době, kdy se světová gastronomie mísí a propojuje rychleji než kdy dřív, se staré recepty dočkávají nového života. Jedním z takových pokladů je i Käsespätzle, syté a hřejivé jídlo původem z německy mluvících oblastí Alp, které si svou jednoduchostí, hutností a neodolatelnou chutí získává srdce i talíře mimo Rakousko, Německo či Švýcarsko. Jak si tento neokázalý pokrm našel cestu až do českých domácností a co je vlastně jeho kouzlem?

Co jsou vlastně Käsespätzle?

Käsespätzle, často označované jako alpská verze mac & cheese, jsou domácí těstoviny smíchané se sýrem a opečenou cibulkou. Původně jídlo chudých horalů, dnes se s ním můžete setkat v horských chatách i michelinských restauracích. Slovo Spätzle ve volném překladu znamená „vrabčátka", což odkazuje na tvar drobných těstovin. Ty vznikají škrábáním těsta do vroucí vody – tradičně přímo z prkénka nožem, dnes častěji přes speciální síto nebo lis.

Základní recept na Käse-Spätzle je prostý: těstoviny, sýr, cibule. Ale právě v jednoduchosti spočívá jejich síla. Kombinace čerstvě připravených těstovin, hutného alpského sýra a křupavé karamelizované cibulky vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Svůj původ mají v oblasti Švábska a Allgäu, ale podobné verze se dělají i v Tyrolsku, Vorarlbergu nebo v části Švýcarska.

V německy mluvícím světě proto najdeme různé názvy – Käsknöpfle, Chäschnöpfli nebo Kasspatzn – ale chuť zůstává vždy podobná: plná, sýrová, s nádechem domácí pohody.

Tajemství skvělého receptu na Käsespätzle

Recept na Käsespätzle není složitý – důležité je pouze použít kvalitní suroviny a nebát se dát si při přípravě záležet. Tradiční těsto se připravuje z hladké mouky, vajec, soli a trochy vody nebo mléka. Konzistence by měla být hustá, téměř jako na lívance. Poté se těsto protlačí do vroucí vody a noky se vaří, dokud nevyplavou. Klíčové je poté vrstvení – těstoviny se smíchají se sýrem (nejlépe Bergkäse, Emmental či Appenzeller), vloží se do zapékací mísy a zapečou se do krémova.

Na vrch pak přijde zlatavě osmažená cibulka, která dodá jídlu jak chuťový kontrast, tak texturu. Výsledný pokrm je bohatý, sytý a ideální pro chladné dny. I když se může zdát, že jde o těžké jídlo, v horském klimatu dává jeho výživnost perfektní smysl.

Aby byl recept na Käse-Spätzle opravdu autentický, doporučuje se použít regionální sýry, které mají silnější chuť i dobrou tavitelnost. Pokud ale nemáte po ruce švýcarský Appenzeller, můžete sáhnout například po českém romaduru, ementálu nebo kvalitním čedaru. Je dobré míchat více druhů sýrů, aby chuť byla plná a zajímavá.

V čem spočívá kouzlo tohoto jídla i u nás?

Přestože původ receptu sahá hluboko do alpských hor, není překvapivé, že si Käsespätzle našly cestu i do českých domácností. Domácí nudle, smažená cibulka, sýr – to jsou chutě, které rezonují i s českou kuchyní. Navíc v době, kdy roste zájem o domácí vaření a návrat k poctivým surovinám, působí tento recept tak trochu jako návrat ke kořenům.

Jedním z důvodů, proč se Käse-Spätzle rozšířily, je i turistika. Návštěvníci Alp, kteří se po dni na sjezdovce zahřejí v horské chatě tímto sytým pokrmem, si jeho chuť často přivezou domů. Vzpomínka na cestování se pak promění v pravidelný recept v domácím repertoáru.

A pak je tu i rostoucí počet vegetariánů a lidí, kteří hledají bezmasá, ale výživná jídla. Käse-Spätzle jsou totiž dokonale syté bez potřeby masa. Je to ideální řešení pro rodinné vaření, které neurazí ani masožravce.

Například v jedné rodině z Brna se Käsespätzle staly stálicí na zimním jídelníčku. „Přivezli jsme si ten recept z dovolené v Tyrolsku a od té doby ho děláme každou zimu. Děti ho milují, protože je sýr, a my dospělí zas oceňujeme jednoduchost přípravy," říká paní Lenka, která recept poslala dál už několika známým.

Jak připravit domácí Käsespätzle - recept krok za krokem

Pokud si chcete dopřát alpský zážitek i doma, zkuste tento jednoduchý recept na domácí Käse-Spätzle:

Ingredience (pro 4 porce):

  • 300 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 100 ml vody nebo mléka
  • sůl
  • 200 g strouhaného sýra (kombinace ementálu, čedaru, romaduru)
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce másla nebo řepkového oleje

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, vejce, vodu a špetku soli. Těsto by mělo být hladké a husté. Nechte 10 minut odstát.
  2. Přiveďte k varu větší hrnec osolené vody. Pomocí síta na Spätzle nebo lžíce tvořte malé noky a vhazujte je do vody.
  3. Jakmile vyplavou, vyjměte je a nechte okapat.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte na tenká kolečka nakrájenou cibuli a pomalu smažte, dokud není zlatavá a křupavá.
  5. Do zapékací mísy nebo pánve vrstvěte těstoviny a sýr, opakujte podle množství.
  6. Nakonec posypte křupavou cibulkou a krátce zapečte v troubě, dokud se sýr neroztaví.

Můžete podávat samostatně, se salátem nebo jako přílohu k pečenému masu. A pokud zbyde, druhý den chutnají možná ještě lépe.

Udržitelný přístup v kuchyni? Käsespätzle jdou správným směrem

V době, kdy se stále více mluví o odpovědném přístupu k jídlu a potravinám, nabízí tento pokrm něco navíc. Recept na Käse-Spätzle je ideální pro redukci potravinového odpadu. Zůstalo vám pár vajec, trochu sýra a cibule? Máte základ na chutnou večeři. Nepotřebujete žádné exotické suroviny, vše se dá pořídit v běžném obchodě nebo farmářském trhu.

Navíc jde o pokrm, který můžete snadno přizpůsobit – přidat špenát, houby, naklíčenou cibulku nebo třeba restovanou zeleninu. A pokud máte domácí vejce a mouku z místního mlýna, můžete být na svůj výtvor právem hrdí.

Jak říká známý německý kuchař Tim Mälzer: „Skvělá jídla nejsou o složitosti, ale o radosti z přípravy a chuti." Käsespätzle tuto myšlenku ztělesňují dokonale – jsou poctivé, jednoduché a přesto plné chuti.

Ať už se rozhodnete připravit je jako hlavní chod pro přátele, rychlou večeři po dni na horách nebo jen jako způsob, jak potěšit sami sebe, jedna věc je jistá: tenhle tradiční alpský pokrm má co nabídnout i moderním domácnostem.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist