facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Flameri je lehký dezert, který si nyní zamilujete znovu

Flameri - zapomenutý dezert, který si zamilujete

Mezi tradičními dezerty evropské kuchyně se občas skrývají skutečné poklady, které zůstávají mimo zájem moderní gastronomie. Jedním z těchto klenotů je bezesporu flameri – jemný, krémový dezert s dlouhou historií, který mnozí znají, aniž by tušili, jak se vlastně jmenuje. V české verzi se často objevuje jako krupicové flameri, což je lehce zapomenutý, ale mimořádně chutný způsob, jak využít obyčejnou krupičku jinak než jen na klasickou krupicovou kaši.

Dnešní doba přeje návratu k jednoduchosti, poctivým surovinám a domácí přípravě jídel. A právě v tomto kontextu flameri získává nový život. Není třeba žádných exotických přísad ani složitých technik – stačí základní suroviny, trocha trpělivosti a vznikne dezert, který potěší každého milovníka sladkého.

Co vlastně flameri je?

Původ tohoto dezertu sahá až do středověké Evropy. V Anglii byl známý jako "flummery", ve Francii a Německu jako "flamery" nebo "flammeri". V různých obdobích a regionech se lišil nejen název, ale i způsob přípravy. Důležité však zůstává: jedná se o vařený, ztuhlý dezert podobný pudinku nebo panna cottě, připravovaný z obilovin – nejčastěji krupice – a ochucený ovocem, smetanou nebo cukrem.

V české gastronomii se flameri nejčastěji vyskytovalo v podobě krupicového dezertu, zalitého ovocným sirupem nebo ovocnou šťávou. Babičky ho podávaly jako lehký zákusek po vydatném obědě nebo jako sladkou večeři pro děti. Oproti tradiční krupicové kaši má flameri tu výhodu, že se nechává ztuhnout a podává se studený, často ve formě řezu nebo na způsob želé. To mu dodává noblesu a zároveň univerzálnost.

Recept na krupicové flameri - návrat k jednoduchosti

Jedním z důvodů, proč si krupicové flameri recept zaslouží pozornost i dnes, je jeho jednoduchost. Nepotřebujete žádné předchozí cukrářské zkušenosti. Vystačíte si s ingrediencemi, které má většina domácností běžně po ruce.

Základní recept na krupicové flameri:

  • 500 ml mléka (ideálně plnotučného nebo rostlinné alternativy)
  • 70 g dětské krupičky (ideálně BIO původu)
  • 2 lžíce cukru (můžete nahradit medem nebo javorovým sirupem)
  • 1 vanilkový lusk nebo špetka mleté vanilky
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli
  • ovocný sirup nebo rozmixované ovoce na polití

Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilku, špetku soli a cukr. Jakmile začne mléko vařit, vmíchejte krupici a za stálého míchání vařte 5–7 minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec vmíchejte máslo. Hotovou hmotu nalijte do misek, formiček nebo skleniček a nechte ztuhnout – ideálně několik hodin v lednici. Před podáváním přelijte ovocným sirupem nebo rozmixovanými malinami.

Pro slavnostnější variantu můžete flameri vrstvit s ovocným želé nebo přidat nasekané ořechy. Chuťově i esteticky tak získáte dezert, který by hravě obstál i v moderní kavárně.

Proč si flameri zaslouží místo na našem stole?

V době, kdy se stále více lidí vrací k domácímu vaření a hledá alternativy k průmyslovým dezertům plným cukru, škrobů a umělých přísad, je flameri ideální volbou. Nabízí jemnou konzistenci, přirozenou sladkost a možnost nekonečné obměny. Dá se připravit bez lepku (například z pohankové nebo kukuřičné krupice), bez laktózy (s použitím rostlinného mléka) i bez cukru (s přirozenými sladidly).

Navíc je flameri šetrné k peněžence i přírodě. Nepotřebuje exotické suroviny, dlouhé pečení ani energeticky náročné přípravy. Jeho ekologická stopa je minimální a skvěle zapadá do konceptu udržitelného stravování.

V praxi to znamená jednoduše využít to, co už doma máte – a přesto vytvořit něco výjimečného. Představte si, jak servírujete hostům domácí flameri s domácím rybízovým sirupem a nasekanými mandlemi – a jak se ptají, co je to za delikatesu. „Flameri," odpovíte. A většina z nich bude překvapena, že tak elegantní dezert vznikl z obyčejné krupice.

Malý zázrak z dětské krupičky

Krupice jako surovina má v české kuchyni dlouhou tradici, ale často se na ni hledí s despektem. Je spojována s lacinými jídly nebo dětskou výživou. Přitom právě krupicové flameri ukazuje, že i z této skromné suroviny lze vytvořit něco lahodného, zdravého a výživného.

Z výživového hlediska je krupice dobrým zdrojem sacharidů a poskytuje tělu rychlou energii. V kombinaci s rostlinným mlékem, ovocem a zdravými tuky vzniká vyvážený dezert, který zasytí, ale nezatíží trávení. A právě proto může být flameri skvělou alternativou klasických zákusků nebo přeslazených jogurtových dezertů.

Inspirace z domova i ze světa

Ačkoliv v českém prostředí flameri upadlo do zapomnění, přece jen se objevují náznaky návratu. Na sociálních sítích se objevují variace na tento dezert pod označením "semolina pudding", "grießflammeri" nebo "flummery". V některých restauracích se flameri začíná podávat jako součást degustačního menu – často v netradičních kombinacích, například s levandulovým sirupem nebo pečenými fíky.

Zajímavý příklad pochází z berlínského bistra zaměřeného na sezónní kuchyni, kde kuchaři připravují flameri z pohankové krupice, s jablečným pyré a dýňovým olejem. Výsledkem je dezert, který spojuje rustikální tradici s moderní chutí – a zároveň ukazuje, jak flexibilní tento pokrm může být.

Tradiční chuť s moderním přesahem

Dnes, kdy se stále více lidí zajímá o to, co jedí, odkud pochází jejich jídlo a jaký má dopad na životní prostředí, má flameri svůj pevný důvod ke comebacku. Je to dezert, který ctí tradici, ale zároveň odpovídá požadavkům současné doby. Lze ho připravit vegansky, bezlepkově, bez cukru – a přesto si uchová svou typickou jemnost a harmonickou chuť.

Jak říká známá francouzská kuchařka Mimi Thorisson: „Kouzlo dobrého jídla spočívá v jednoduchosti a lásce, s jakou je připravené." A právě jednoduchost a péče jsou dvě ingredience, které flameri nabízí v hojnosti.

Je proto potěšující, že se tento neprávem zapomenutý dezert začíná opět objevovat nejen v domácích kuchyních, ale i v moderních jídelních lístcích. Ať už si ho připravíte podle tradičního receptu, nebo mu dáte vlastní tvář s přídavkem oblíbeného ovoce, flameri se s jistotou stane stálicí ve vašem sladkém repertoáru.

Koneckonců, existuje něco lepšího než spojit nostalgii, chuť a jednoduchost v jednom talíři?

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist