facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak si doma připravit eclair a překvapit svou rodinu

Francouzské dezerty mají zvláštní schopnost okouzlit nejen chuťové pohárky, ale i smysl pro krásu a detail. V této kategorii vyniká jeden z nejikoničtějších – éclair, elegantní zákusek s nadýchaným těstem a lahodnou náplní. Přestože se na první pohled může zdát jako výsada mistrů cukrářského umění, jeho příprava je překvapivě zvládnutelná i doma. A právě domácí varianta dává tomuto dezertu nový rozměr – poctivost, kvalitu surovin a možnost tvořit podle vlastních chutí.

Co je to vlastně éclair?

Éclair (čteme "eklér") je tradiční francouzský dezert, který se poprvé objevil už v 19. století. Název pochází z francouzštiny a znamená „blesk" – někteří tvrdí, že kvůli tomu, jak rychle mizí z talíře. Jiná teorie říká, že jde o odkaz na tvar a lesklou glazuru, která připomíná záblesk světla. Ať už je původ jména jakýkoli, jisté je, že éclair je dnes stálicí cukrářských vitrín po celém světě.

Tradiční recept na eclair se skládá ze tří základních částí: odpalovaného těsta, krémové náplně (nejčastěji žloutkový vanilkový krém nebo crème pâtissière) a polevy. Nejoblíbenější je čokoládová, ale existují i variace s kávovou, karamelovou nebo ovocnou polevou. V moderních cukrárnách se často setkáme s různými příchutěmi – malinové, pistáciové, slaný karamel či yuzu.

Umění odpalovaného těsta

Základem každého eclairu je tzv. pâte à choux – odpalované těsto. Není kynuté ani listové, ale vzniká kombinací vody, másla, mouky a vajec. Neobsahuje kypřicí prášek – všechno nadýchaní zajišťuje pára, která se během pečení uvolní a vytvoří typickou dutinu uvnitř těsta, ideální pro naplnění.

Příprava může na první pohled působit složitě, ale jakmile si osvojíte pár základních pravidel, stane se rutina. Důležité je těsto krátce povařit, důkladně vmíchat vejce a péct při správné teplotě bez otevírání trouby. Výsledkem jsou zlatavé, duté válečky, které čekají jen na naplnění krémem.

Jedna praktická rada: pokud chcete docílit dokonale hladkého a rovnoměrného tvaru, použijte cukrářský sáček s hladkou trubičkou. Ať už připravujete domácí ekléry pro rodinu nebo jako dárek pro přátele, vizuální stránka dělá hodně.

Krém, který drží pohromadě chuť

Náplň je srdcem každého eclairu. Klasický žloutkový vanilkový krém (crème pâtissière) je sám o sobě královskou pochoutkou. Jeho hedvábná textura a jemná vanilková chuť se krásně doplňuje se silnější polevou a neutrálním těstem.

Dnes ale není výjimkou setkat se s ekléry plněnými šlehačkou, mascarpone nebo dokonce slaným karamelem. Objevuje se i použití rostlinných variant – například kokosová šlehačka nebo mandlový krém. Díky těmto alternativám se eklér stává dostupným i pro vegany nebo ty, kteří se vyhýbají laktóze.

Příkladem může být domácí cukrářka Lenka z Brna, která začala péct veganské ekléry na zakázku pro přátele. Používá rostlinné máslo, mandlové mléko a vanilkový puding bez živočišných složek. „Nikdo nepozná rozdíl. Ani můj děda si nestěžoval, a to je velký milovník tradiční cukrařiny," směje se Lenka.

Poleva, která dává korunu

Už při letmém pohledu na vitrínu s ekléry je jasné, že poleva není jen doplněk – je to vizitka každého kousku. U klasických eklérů bývá tmavá čokoládová, lesklá a pevná. V moderních verzích se ale setkáváme s různými barvami, příchutěmi i zdobením od sušených květů po jedlé zlato.

Zajímavou variantou je tzv. mirror glaze – zrcadlová poleva, která dezertu dává skutečně luxusní vzhled. Ať už se rozhodnete pro klasiku nebo experiment, poleva by měla ladit s chutí náplně, aby celek působil harmonicky.

Jak na domácí eclair krok za krokem

Připravit eklér doma nemusí být o nic složitější než obyčejné muffiny – chce to jen trochu trpělivosti a kvalitní suroviny. Zde je základní přehled surovin a postupu:

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 250 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk nebo přírodní vanilkový extrakt
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 80 ml smetany

Postup:

  1. V hrnci přiveďte vodu s máslem a špetkou soli k varu. Jakmile se máslo rozpustí, přisypte mouku a rychle míchejte, dokud se těsto neodlepí od stěn.
  2. Nechte těsto několik minut zchladnout a poté po jednom zašlehejte vajíčka.
  3. Pomocí cukrářského sáčku vytvořte na plech (vyložený pečicím papírem) podlouhlé tvary. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut.
  4. Na krém zahřejte mléko s vanilkou téměř k varu. Žloutky vyšlehejte s cukrem a škrobem do hladké hmoty. Zalijte trochou teplého mléka, promíchejte a pak vlijte zpět do hrnce. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, nakonec přidejte máslo.
  5. Ekléry po vychladnutí naplňte krémem a přelijte čokoládovou polevou.

Tip: Pokud vám přijde klasická čokoláda příliš těžká, zkuste polevu z malinového pyré smíchaného s cukrem a trochou škrobu – dodá svěží kyselinku a krásnou barvu.

Eclair jako symbol doby

Éclair není jen sladkost. V mnoha ohledech odráží naši dobu – spojení tradice s inovací, návrat k poctivým surovinám, ale také touha po estetice a individualitě. Právě to z něj dělá ideální dezert pro domácí pečení i slavnostní příležitosti.

V Paříži se kolem roku 2010 objevily první „boutique eclairs" – cukrárny věnující se výhradně tomuto dezertu. Známý šéfcukrář Christophe Adam otevřel svůj podnik L'Éclair de Génie a způsobil malou revoluci. „Lidé chtějí něco víc než jen zákusek – chtějí zážitek," řekl v rozhovoru pro Le Monde.

A právě to můžete eklérem nabídnout i vy – ať už ho upečete na oslavu narozenin, jako sladké zakončení nedělního oběda nebo jen tak pro radost. Nejde o dokonalost, ale o zážitek, který spojí chuť, vůni i vzhled v harmonický celek.

A protože éclair nabízí spoustu prostoru pro kreativitu, je jen na vás, jestli se vydáte cestou klasiky, nebo ho přetvoříte podle vlastních chutí a stylu. V obou případech platí, že nejlepší éclair je ten, který si vychutnáte do posledního drobečku.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist