
Objevte tajemství chłodniku a ochlaďte se v parném létě

Chłodnik litewski - tradiční studená polévka, která osvěží celé léto
Letní měsíce si žádají lehká a osvěžující jídla. Když teploty stoupají nad třicítku, málokdo má chuť na těžké pokrmy nebo hodiny v kuchyni. Právě v takových chvílích přichází čas na chłodnik – ikonickou studenou polévku středovýchodní Evropy, která nejen zasytí, ale i příjemně ochladí.
Tato barevně i chuťově výrazná polévka, často nazývaná chłodnik litewski, má původ v Litvě, ale zdomácněla i v Polsku, Bělorusku i částech Ukrajiny. V posledních letech si nachází cestu i do našich kuchyní, a není divu – je jednoduchá, výživná a naprosto ideální pro horké dny.
Co je to chłodnik a proč by vás měl zajímat?
Slovo „chłodnik" v polštině jednoduše znamená „studená polévka". Podobně jako španělské gazpacho nebo bulharské tarator, i chłodnik je servírován za studena, nejlépe po odležení v lednici. Základ tvoří červená řepa, kefír nebo jogurt, čerstvé okurky, kopr a vařená vejce. Výsledkem je krémově růžová polévka, která se nejen skvěle prezentuje, ale i osvěží organismus lépe než ledová voda.
Chłodnik litewski má dlouhou historii, sahající až do dob Litevského velkoknížectví. V polské kuchyni se stal běžným sezónním chodem, často podávaným během jara a léta. Jeho hlavní kouzlo spočívá v kombinaci jednoduchých surovin a bylinek, které dohromady vytvářejí složitou a přitom přírodní chuť.
Chłodnik litewski recept - jak na to?
Existuje mnoho verzí tohoto pokrmu, ale základní recept zůstává víceméně stejný. Zvládne ho každý, kdo dokáže uvařit vejce natvrdo a nastrouhat zeleninu.
Základní recept na chłodnik litewski
Ingredience:
- 3 střední červené řepy
- 1 litrový kelímek bílého kefíru nebo hustého jogurtu
- 1 střední salátová okurka
- 4 ředkvičky
- 2 vařená vejce
- svazek čerstvého kopru
- jarní cibulka nebo pažitka
- sůl a pepř podle chuti
- volitelně: pár kapek citronové šťávy nebo lžíce octa
Postup:
- Červenou řepu oloupejte, nastrouhejte nahrubo a uvařte v malém množství vody, dokud nezměkne (cca 15 minut). Vodu z vaření nevylévejte – po zchladnutí ji přidáte do polévky.
- Nechte řepu zcela vychladnout. Mezitím si připravte ostatní suroviny.
- Okurku a ředkvičky nastrouhejte nahrubo, jarní cibulku nasekejte najemno.
- V hlubší misce smíchejte kefír s částí vody z vaření řepy. Přidejte zeleninu, řepu, nasekaný kopr, osolte a opepřete.
- Polévku dejte na několik hodin do lednice. Při podávání přidejte půlku vařeného vejce do každé porce a případně ozdobte ještě čerstvými bylinkami.
Výsledek? Lehký, aromatický pokrm, který vás osvěží a zasytí bez těžkého pocitu v žaludku. Pokud zrovna nemáte kefír, lze ho nahradit bílým jogurtem ředěným trochou vody nebo rostlinnou alternativou, jako je sójový či ovesný nápoj.
Pro veganskou verzi stačí vynechat vejce a tradiční mléčné suroviny nahradit rostlinnými. Chuť zůstává překvapivě podobná a stále svěží.
Chłodnik v moderní kuchyni - spojení tradice a zdravého životního stylu
Zatímco dříve byl chłodnik běžnou součástí venkovských domácností, dnes se vrací na výsluní jako součást zdravé a udržitelné stravy. Nejenže využívá sezónní a lokální suroviny, ale navíc podporuje hydrataci a přísun důležitých vitamínů a minerálů.
Červená řepa je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména betainu, který podporuje jaterní funkce a detoxikaci. Kefír a jogurt zase přinášejí do těla prospěšné probiotické kultury, které podporují trávení a imunitní systém. Přidáním čerstvých bylinek, jako je kopr nebo pažitka, navíc tělu dodáte důležité fytonutrienty.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
A co víc – příprava chłodniku prakticky nezatěžuje životní prostředí. Nepotřebujete žádné exotické suroviny ani dlouhé vaření. Je to přesně ten typ receptu, který odpovídá filozofii zero waste a ekologického přístupu k vaření.
Jak chłodnik zapadá do českého jídelníčku?
Možná si říkáte, kde má tato polévka v naší kuchyni místo. Překvapivě blízko. Česko má vlastní tradici studených jídel – vzpomeňme například na okurkový salát se zakysanou smetanou nebo studenou okurkovou polévku. Chłodnik litewski sice vyniká řepnou barvou, ale jeho základní myšlenka – využít čerstvých surovin a podávat je chladné – je nám kulturně i chuťově velmi blízká.
Představte si letní grilování s přáteli. Místo tradičního bramborového salátu postavíte na stůl misku chłodniku s plátkem vejce a lístky kopru. Nejenže tím překvapíte, ale nabídnete hostům něco lehkého, výživného a zároveň jiného. Anebo rychlá večeře po dni stráveném na koupališti – místo smažených jídel sáhnete po předem vychlazené misce růžové polévky. Praktické, rychlé a chutné.
Chłodnik přepisuje pravidla sezónní kuchyně
Ve světě, kde je zelenina dostupná po celý rok, často zapomínáme, jaký význam má vaření ze sezónních surovin. Chłodnik se tímto pravidlem řídí. Vaří se na jaře a v létě, kdy jsou okurky, ředkvičky i čerstvý kopr v plné síle. Nejenže chutnají lépe, ale mají i vyšší nutriční hodnotu a menší ekologickou stopu.
Zároveň je zajímavé, jak si i tak tradiční pokrm našel místo ve veganských a bezlaktózových kuchyních. Moderní recepty často využívají rostlinné kefíry nebo fermentované nápoje z mandlí, ovsa či sóji. Chłodnik tak není jen pokrmem minulosti, ale živoucí součástí současné kulinářské kultury.
Jak říká polská šéfkuchařka Marta Dymek, známá propagátorka rostlinné kuchyně: „Chłodnik není jen jídlo – je to vzpomínka na léto, zahradu a čistou radost z jednoduchých chutí."
Díky své jednoduchosti a přizpůsobivosti si chłodnik našel cestu i do domácností mimo Polsko a Litvu. V českých kuchyních zatím není příliš známý, ale s rostoucím zájmem o zdravé vaření a návrat ke kořenům by se to mohlo brzy změnit.
A tak až příště budete přemýšlet, co rychlého a osvěžujícího připravit, zkuste dát šanci této nenápadné růžové polévce. Možná si ji zamilujete stejně jako miliony lidí v Polsku a Litvě. A možná i vy začnete každé léto s misou chłodniku v lednici.