
Tradice a chuť belešů, které nesmí chybět na vašem stole

Babiččin recept na beleše - vůně Slovácka, která nevyprchá
Na jihovýchodě Moravy, v kraji vína, folkloru a pohostinnosti, se dodnes předávají tradiční recepty, které voní dřevem z pece a láskou z rukou babiček. Jedním z těchto klenotů je recept na beleše – jednoduché, ale nezapomenutelně chutné pečivo, které patří ke Slovácku stejně jako cimbálová muzika a krojované slavnosti. Možná je znáte pod jiným názvem – někdo jim říká beleše, jiný zase běleše nebo bělešky. Ale ať už se jmenují jakkoli, jedno mají společné: jsou symbolem domova, tradice a teplého nedeštního odpoledne.
Co to vlastně beleše jsou?
Beleše jsou druh kynutého pečiva, připomínající placky nebo lívance, které se tradičně opékají nasucho na plotně nebo v litinové pánvi bez tuku. Někdy se také smaží na sádle nebo oleji, ale klasická slovácká beleše se připravuje bez zbytečného tuku – a právě to jim dodává jejich charakteristickou chuť. Těsto je podobné tomu na buchty nebo koláče, ale konzistence je o něco řidší, takže se lehce roztírá a po upečení zůstává krásně měkké a lehce vláčné.
Nejčastěji se beleše podávají s povidly, tvarohem, zakysanou smetanou nebo jen tak posypané cukrem. V některých rodinách se ale servírují i naslano – například s kysaným zelím nebo česnekem. Právě ta variabilita dělá z belešů oblíbený pokrm nejen na sváteční stůl, ale i na běžné dny, kdy je potřeba udělat radost něčím jednoduchým a poctivým.
Babiččiny beleše - recept s kořeny
Recept na beleše, jak si ho pamatujeme od babiček, není nijak složitý. Jednoduché suroviny, trochu trpělivosti a hlavně úcta k tradici. Takhle si je pamatovala i paní Marie z vesničky nedaleko Strážnice, která si své babiččiny beleše připravovala každou neděli jako sladkou tečku po obědě.
Ingredience na klasické kynuté beleše:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
Na potření nebo servírování:
- švestková povidla
- zakysaná smetana
- tvaroh s cukrem a vanilkou
Nejprve se připraví kvásek: do části vlažného mléka se rozdrobí droždí, přidá se lžička cukru a mouky, zamíchá se a nechá vzejít. Pak se vše smíchá s moukou, vejcem, zbytkem mléka, cukrem, solí a tukem. Těsto se důkladně vypracuje a nechá kynout – klidně hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Po vykynutí se těsto rozdělí na menší bochánky, které se rukama nebo válečkem roztáhnou do placky a opečou na suché pánvi z obou stran dozlatova.
Představte si teplou belešu, která voní po kynutém těstě, lehce křupne na okrajích a na povrchu je bohatě potřená domácími povidly z loňských švestek. K tomu hrnek bílé kávy nebo čaje, krajina za oknem a babička, která jen tiše pokyvuje hlavou, že „to se ti povedlo".
Proč se beleše vrací do módy?
V době, kdy se stále více lidí zajímá o poctivé suroviny, lokální produkty a návrat ke kořenům, nezaostávají ani tradiční recepty. Beleše přesně zapadají do tohoto trendu – jsou jednoduché, levné, nenáročné na přípravu a přitom nesmírně chutné. Navíc je jejich příprava skvělou příležitostí, jak zapojit celou rodinu. Děti mohou pomáhat s tvarováním placek, dospělí s pečením a všichni si pak společně pochutnají.
Zajímavé je, že beleše se objevují i v moderních kuchařkách. Některé food blogerky jim dávají nový šmrnc – například je doplňují o chia semínka, pečou z celozrnné mouky nebo servírují s karamelizovaným ovocem. Ale i přes tyto inovace zůstává základ stejný: poctivé kynuté těsto a radost z jídla.
Kde se s belešemi ještě můžete setkat?
Beleše nejsou jen výsadou domácí kuchyně. Objevují se i na jarmarcích, folklorních slavnostech nebo v tematických restauracích zaměřených na moravskou kuchyni. Například na Slováckém roku v Kyjově nebo při vinobraní ve Velkých Bílovicích můžete narazit na stánky, kde se beleše pečou na velkých litinových plotýnkách přímo před očima návštěvníků – a jejich vůně přiláká snad každého.
V některých obcích dokonce existují spolky, které se věnují uchování regionálních receptů a pořádají workshopy pro veřejnost. Právě tam se můžete naučit, jak připravit pravé slovácké beleše podle tradičního receptu – včetně všech drobných triků, které se v moderních kuchařkách nedočtete. Například že těsto nesmí být příliš tuhé, protože jinak se beleše při pečení zkroutí. Nebo že nejlepší jsou právě ty, které se trochu připálí na okraji – protože tehdy mají tu správnou „babičkovskou" chuť.
Jednoduché ingredience, hluboký význam
Možná se to nezdá, ale právě beleše jsou jedním z těch jídel, které v sobě nesou daleko víc než jen chuť. Jsou vzpomínkou na domácí kuchyni, na vyšívané ubrusy, na dětství strávené na venkově. Jsou důkazem, že i z těch nejzákladnějších surovin – mouky, mléka, droždí – lze vytvořit něco, co má trvalou hodnotu. A zejména dnes, kdy si řada z nás znovu uvědomuje důležitost udržitelnosti a návratu k jednoduchosti, stojí za to se k belešům vrátit.
Jak říká etnografka Eva Večerková, která se dlouhodobě věnuje moravskému folkloru: „Tradiční jídla nejsou jen o chutích. Jsou o paměti, identitě a příbězích, které si předáváme z generace na generaci."
A právě beleše jsou jedním z těch příběhů, který stojí za to uchovat. Ať už si je připravíte podle klasického babiččina receptu, nebo zkusíte jejich moderní verzi, dopřejte si chvíli klidu a nechte se unést jejich poctivou, domáckou atmosférou. Protože v době, kdy se život zrychluje, je někdy největším luxusem právě obyčejná beleša s kapkou domácích povidel.