
Jak na pravý pražský koláč podle našich babiček

Pražský koláč a jeho návrat do českých kuchyní
Stačí se podívat na fotku z rodinné oslavy nebo svatebního stolu z osmdesátých let a je tam. Nenápadný, možná trochu zapomenutý, ale vždy jistý – pražský koláč. Často umístěný vedle věnečků a laskonek, býval symbolem domácí cukrařiny, která v sobě nesla poctivost, jednoduchost a chuť, kterou si člověk zapamatuje. Dnes se tento tradiční dezert opět vrací na výsluní – s nostalgií, ale i moderním přístupem. A není divu. V kombinaci měkkého kynutého těsta, jemného pudinkového krému a máslové drobenky vzniká něco, co si zaslouží označení „nejlepší pražský koláč".
Co vlastně je pražský koláč?
Pražský koláč není jen další sladké pečivo. Je to jedna z těch receptur, které se předávaly mezi generacemi – z babičky na maminku, z maminky na dceru. Přesto má dodnes mnoho lidí problém přesně popsat, co do něj vlastně patří. V zásadě jde o kynutý koláč plněný vanilkovým pudinkovým krémem, který je posypaný máslovou drobenkou a někdy po upečení i lehce pocukrovaný. Není to bábovka, není to štrúdl – a právě to z něj dělá unikát.
Právě pudinkový krém ho odlišuje od klasických moravských koláčů s povidly nebo tvarohem. Ten dodává koláči vláčnost a jemnost, která v kombinaci s máslovým těstem vytváří nezaměnitelnou chuť. A přestože může působit skromně, při správném provedení se promění v dezert hodný slavnostního stolu.
Pražský koláč originál
Autenticita je dnes často skloňovaným slovem, ale v případě tradičních receptů má své opodstatnění. Pokud přemýšlíte, jak připravit pražský koláč podle originálního receptu, je třeba držet se několika zásad. Podobně jako u jiných historických pokrmů existují drobné regionální nebo rodinné variace, ale základ je víceméně neměnný:
- Těsto musí být kynuté, měkké a máslové.
- Náplň tvoří vanilkový pudink, ideálně ne z prášku, ale připravený doma na základě mléka, žloutků, škrobu a pravé vanilky.
- Drobenka je klasická – z másla, mouky a cukru.
- Pečení probíhá ve velké kulaté formě, a koláč se po vychladnutí krájí jako dort.
Některé moderní verze sázejí na přidanou chuť citronové kůry v krému nebo špetku muškátového oříšku v těstě, ale tyto úpravy by neměly být na úkor jemné harmonie původní chuti.
Jedna pamětnice, paní Marie z Benešova, vzpomíná: „Moje maminka pekla pražský koláč každou neděli. Těsto zadělávala už ráno a než jsme šli z kostela, krásně nakynulo. Krém dělala z domácího mléka a vajec, a koláč nám často vydržel jen do pondělí."
Jak si upéct nejlepší pražský koláč doma
Přestože se může zdát, že je příprava složitá, recept na pražský koláč s pudinkovým krémem je s trochou trpělivosti zvládnutelný i pro začínající pekaře. Klíčem k úspěchu je kvalitní suroviny – čerstvé máslo, plnotučné mléko, vanilka, poctivé droždí. V mnoha domácnostech je tento koláč symbolem víkendové pohody, kdy voní celá kuchyně a děti netrpělivě čekají, až bude koláč alespoň trochu vychlazený.
A co když si na kynuté těsto netroufáte? I to má řešení. Mnoho lidí dnes experimentuje s jednoduššími těsty – třeba s tvarohem nebo jogurtem – ale výsledek nikdy nebude tak bohatý a vzdušný jako u klasiky.
Zde je stručný návod, jak si připravit koláč, který chutná tak, jak si ho pamatujete z dětství:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
Na krém:
- 500 ml mléka
- 2 žloutky
- 60 g cukru
- 1 vanilkový lusk nebo lžička pravé vanilky
- 40 g kukuřičného škrobu
Na drobenku:
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 70 g cukru
Těsto nechte kynout alespoň hodinu, poté ho rozprostřete do máslem vymazané formy. Krém uvařte, nechte lehce zchladnout a rovnoměrně naneste na těsto. Nakonec posypte drobenkou a pečte dozlatova – zhruba 35 minut při 180 °C.
Proč se pražský koláč vrací do módy?
V době, kdy se v obchodech nachází nekonečné množství zákusků s palmovým tukem a dochucovadly, roste zájem o tradiční, domácí recepty. Lidé hledají chuť, kterou znají z dětství, a zároveň se vrací ke kvalitním surovinám. Pražský koláč navíc krásně zapadá do konceptu pomalého pečení – žádný spěch, jen radost z tvorby.
Navíc se dobře skladuje, hodí se ke kávě, na snídani i jako pohoštění pro návštěvu. A jeho elegantní vzhled vybízí k tvořivosti – některé hospodyňky ho zdobí plátky mandlí, jiné přidávají do krému trochu rumu nebo navrch malinový přeliv.
Velkou roli sehrály i sociální sítě, kde se začaly objevovat fotky s hashtagem #prazskykolac. Recepty se sdílejí, fotky koláčů získávají stovky lajků a mladší generace tak objevuje kouzlo tohoto retro dezertu.
Malý tip na závěr
V dnešní době, kdy jsou dárkové koše plné čokolád z hypermarketu a květiny bývají často bez vůně, může být domácí pražský koláč originálním a osobním dárkem. Zabalte ho do pečicího papíru, převázejte režnou stuhou a přidejte vzkaz s receptem. Nejenže uděláte radost, ale možná i inspirujete dalšího člověka, aby si připomněl, jak chutná poctivý domov.
Možná právě proto se dnes tolik lidí ptá, jak upéct „pražský koláč originál". Odpověď je jednoduchá: s láskou, trpělivostí a úctou k tomu, co tu bylo dávno před námi.