
Cajun koření promění klasické pokrmy na chutné zážitky plné zajímavých příběhů

Cajunské koření: chuť Louisiany, která si podmanila svět
Existují koření, která mají schopnost okamžitě přenést chuťové buňky do jiné části světa. Kari evokuje Indii, za'atar Blízký východ, a cajunské koření? To je nepochybně výlet do amerického Jihu, konkrétně do Louisiany. Tato směs se za poslední roky stala miláčkem kuchyní po celém světě – a to nejen díky své ostrosti, ale především pro svou výraznou, zemitou chuť, která dokáže oživit i ten nejjednodušší pokrm.
Co vlastně cajunské koření je?
Cajunské koření (často nesprávně psané jako "cajun koření" bez přídavného jména) pochází z kuchyně cajunských osadníků, potomků francouzských kolonistů, kteří byli v 18. století vyhnáni z kanadské Akádie a usadili se v oblasti dnešní Louisiany. Jejich kuchyně se vyvíjela z nutnosti – z toho, co bylo po ruce – a právě koření hrálo klíčovou roli ve vylepšování dostupných surovin.
Dnes najdeme stovky verzí cajunské směsi, ale základ bývá podobný: paprika, česnek, cibule, kajenský pepř, tymián, oregano, černý pepř a sůl. V některých variantách se objevuje i sušený celer, majoránka nebo nové koření. Výsledná chuť je pikantní, aromatická a lehce kouřová – ideální k masu, rybám, zelenině i do polévek.
Kde všude cajunské koření použít?
Na první pohled by se mohlo zdát, že cajunská směs je vyhrazena jen pro maso. Pravda je ale daleko pestřejší. V amerických kuchyních je cajun tak běžný jako u nás třeba sladká paprika. Přitom dokáže být mnohem univerzálnější, než se na první pohled zdá.
Cajunskou směs si zamilujete – zkuste ji nasypat na hranolky nebo pečené brambory a uvidíte, jak úplně změní chuť. Skvěle funguje i jako tajná přísada do hummusu nebo jogurtového dipu s česnekem, kde dodá lehkou pálivost. Pokud rádi grilujete zeleninu, trocha této směsi promění obyčejnou cuketu, lilek nebo kukuřici v pikantní zážitek. A jestli máte rádi luštěniny, přisypte ji do cizrnového guláše nebo čočkové polévky – výsledek vás chytne a nepustí.
Příklad z praxe? V jedné brněnské vegetariánské bistru začali přidávat domácí cajunskou směs do pečené dýně a podávat ji s limetkovým dipem. Návštěvníci byli nadšeni – jemně nasládlá chuť dýně dokonale kontrastovala s pikantním kořením, a jídlo se okamžitě zařadilo mezi bestsellery.
Cajun versus kreolské koření – jaký je mezi nimi rozdíl?
Obě koření pocházejí z oblasti Louisiany, ale mají odlišné kořeny. Zatímco cajunské koření má rustikálnější základ a odráží chudší venkovskou kuchyni, kreolská směs je sofistikovanější, s větším důrazem na bylinky a méně pálivosti. Kreolská kuchyně bývá spojována s městským prostředím New Orleans a má silnější francouzský a španělský vliv.
Jinými slovy: cajun je jako blues – surový, syrový a silný. Kreol je jako jazz – jemnější, komplexnější a uhlazenější.
Rozdíl je patrný i v samotném použití. Cajun se nebojí pálivosti, a proto je oblíbený v pikantních pokrmech jako jsou jambalaya, černěné ryby nebo grilovaná kuřecí stehna. Kreol se častěji využívá v omáčkách typu étouffée nebo gumbo, kde se snoubí bylinková jemnost s aromatickými základy.
Proč si cajunskou směs připravit doma?
Na trhu existuje nespočet hotových variant, ale právě v koření platí víc než jinde ono známé "čerstvé je nejlepší". Domácí příprava má několik výhod: kontrolujete kvalitu ingrediencí, můžete si upravit pálivost podle chuti, a hlavně – vyhnete se zbytečným aditivům a protispékavým látkám, které jsou bohužel v některých průmyslově vyráběných směsích běžné.
Základní recept na domácí cajunskou směs může vypadat následovně:
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce česnekového prášku
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžička kajenského pepře (nebo méně podle chuti)
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička soli
Vše smícháme a uchováváme v uzavíratelné sklenici na suchém, tmavém místě. Vydrží několik měsíců, ale pravděpodobně ji spotřebujete mnohem dříve.
Cajunské koření a zdraví – je to vůbec dobré?
Při zmínce o pikantním koření mnoho lidí zpozorní. Opravdu je pálivá směs zdravá? Podle odborníků ano – v rozumné míře. Kajenský pepř obsažený v cajunské směsi například obsahuje capsaicin, látku podporující metabolismus, snižující chuť k jídlu a podle některých studií dokonce pomáhající při snižování krevního tlaku. Stejně tak česnek a cibule v práškové formě přinášejí antioxidační účinky a posilují imunitní systém.
Nutno ale dodat, že ne každé cajunské koření je stejné. Některé komerční směsi obsahují příliš mnoho soli nebo přidaného cukru. Pokud sledujete příjem těchto složek, vyplatí se číst etikety nebo si směs opravdu připravit doma.
„Koření by nemělo jídlu dominovat, ale zvýraznit to nejlepší, co v něm je," říká známá americká šéfkuchařka Leah Chase, která celý život vařila právě v duchu louisianeských tradic.
Cajun v české kuchyni? Proč ne!
I když má cajunská směs kořeny v americkém Jihu, v české kuchyni si snadno najde místo – překvapivě dobře sedne k známým receptům. Hodí se třeba do marinády na špízy nebo kuřecí křídla, guláši dodá výraznější základ, pečenou cizrnu promění na netradiční snack k televizi a v bramborácích se postará o pořádnou chuťovou jízdu.
Česká kuchyně má silný základ v kořeninách, takže cajun do ní skvěle zapadá. Není třeba se ho bát – stačí začít zlehka a postupně objevovat, kde ladí nejlépe.
Ať už tedy hledáte způsob, jak ozvláštnit každodenní vaření, nebo si prostě chcete dopřát chutě s příběhem a tradicí, cajunské koření je skvělou volbou. Přináší do kuchyně trochu odvahy, hodně chuti a špetku dobrodružství.