facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Svět plný chutí s vietnamským bůčkem, který si zamilujete

Vietnamský bůček - když se tradice potká s neodolatelnou chutí

Vůně sladkého karamelu, hluboké tóny rybí omáčky, jemná štiplavost česneku a chilli – to vše se snoubí v jednom z nejikoničtějších jídel vietnamské kuchyně: karamelizovaném bůčku na vietnamský způsob. Tento pokrm, známý pod názvem „Thịt kho", si získal srdce gurmánů po celém světě svou jednoduchostí, ale zároveň neuvěřitelnou hloubkou chutí. A není divu – v každém soustu se totiž odráží kultura, historie i vztah Vietnamců k jídlu jako k formě péče a lásky.

Vietnamská kuchyně je často spojována s lehkými a osvěžujícími pokrmy jako je pho, bun bo nam bo či závitky. Ale právě vietnamský bůček, ať už karamelizovaný nebo pečený, ukazuje její druhou stránku – hřejivou, sytou a hluboce aromatickou. Jedná se o jídlo, které se v mnoha domácnostech připravuje na svátky, rodinná setkání nebo jen tak, jako každodenní pocta dobrému jídlu.

Co dělá vietnamský bůček výjimečným?

Zásadní rozdíl mezi vietnamským a klasickým evropským pojetím bůčku spočívá ve způsobu úpravy a chuťovém profilu. Karamelizovaný bůček „Thịt kho" se připravuje pomalým dušením v omáčce z kokosové vody, rybí omáčky, cukru a česneku. Vzniká tak bohatá, tmavě hnědá glazura, která maso obalí a vdechne mu karamelovou sladkost v kontrastu s umami chutí a jemnou slaností.

Naopak vietnamský pečený bůček, známý také jako "thịt quay", má křupavou kůrku a marinádu plnou aromatických koření, jako je pětikoření, sojová omáčka a česnek. Podobá se více čínské kuchyni, ale i tady je kladen důraz na vyváženost chutí a textur.

To, co vietnamský bůček recept po receptu spojuje, je však jedno: respekt k surovinám a umění pomalého vaření. V dnešní době, kdy se vše zrychluje, je pomalé dušení nebo pečení bůčku jakousi formou kulinářské meditace. A výsledkem je jídlo, které nejen zasytí, ale i potěší.

Karamelizovaný bůček „Thịt kho" - pokrm, který chutná jako domov

Jedním z pokrmů, který si vysloužil lásku nejen Vietnamců, ale i milovníků exotických chutí po celém světě, je vietnamský karamelizovaný bůček s vejci. Tento recept je typickým pokrmem pro vietnamský lunární Nový rok – Tết. Symbolizuje rodinné pouto, stabilitu a hojnost.

Příprava začíná u bůčku, který se nakrájí na větší kostky a krátce se opeče, aby se zatáhl. Poté přichází na řadu karamel, který vzniká z rozpuštěného cukru. Ten se musí hlídat s chirurgickou přesností – správný okamžik rozhoduje o výsledné chuti. Když cukr ztmavne do zlatohnědé barvy, přidá se maso, kokosová voda, rybí omáčka, česnek a pepř. V některých verzích se přidávají natvrdo uvařená vejce, která během dušení nasáknou omáčku a ztmavnou do karamelového odstínu.

Pomalé vaření trvá i několik hodin. Výsledkem je maso, které se téměř rozpadá, a omáčka s hutnou karamelovou chutí a vůní, která okamžitě přenese člověka na vietnamský venkov, kde se jídlo připravuje na otevřeném ohni.

Jedna vietnamská babička kdysi řekla: „Thịt kho se nevaří pro chuť, ale pro vzpomínky." Tento citát vystihuje důvod, proč je právě tento pokrm tak hluboce zakořeněn v kultuře – připomíná domov, dětství a rodinu.

Pečený bůček na vietnamský způsob - křupavý zvenku, šťavnatý uvnitř

Druhou oblíbenou variantou je vietnamský pečený bůček, který se často podává jako součást různých pokrmů – například s nudlemi, rýží nebo v ikonickém sendviči bánh mì. Na rozdíl od karamelizované verze je zde důraz kladen na texturu – křupavá kůže je doslova závislost.

Nejprve se bůček naloží do marinády z pětikoření, sójové omáčky, česneku a někdy i medu. Poté se peče na nižší teplotu, aby se maso propeklo, a nakonec se kůže vystaví vyšší teplotě nebo grilu, aby se vytvořil charakteristický "popcorn effect" – kůrka se nafoukne a stane se křupavou a vzdušnou.

V restauracích bývá tento bůček servírován s čerstvými bylinkami, nakládanou zeleninou a rýží. Ale doma si ho lze vychutnat i jednoduše jen s miskou rýže a miskou rybí omáčky s chilli a limetou.

Jak si připravit vietnamský bůček doma?

Může se zdát, že příprava vietnamského bůčku podle receptu znějícího „exoticky" je náročná. Opak je pravdou – většinu surovin dnes bez problémů seženete i v běžných supermarketech: kokosové mléko nebo vodu, rybí omáčku, cukr, česnek a kvalitní vepřový bůček s kůží. Pečlivost a trpělivost jsou však klíčem k dokonalému výsledku.

V případě karamelizovaného bůčku postačí velký hrnec nebo litinový pekáč. Pro pečenou verzi pak nejlépe poslouží trouba s grilem nebo horkovzdušnou funkcí. Tipem od zkušených kuchařů je před pečením potřít kůži octem a posolit – pomůže to k dokonalému vysušení a následnému „prasknutí" kůrky.

Jednoduchý seznam surovin pro vietnamský karamelizovaný bůček může vypadat takto:

  • 700 g vepřového bůčku s kůží
  • 100 g cukru (ideálně palmový, ale postačí i třtinový)
  • 500 ml kokosové vody
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • Černý pepř
  • 4 vejce (volitelně)

Na přípravu budete potřebovat jen hrnec a trochu trpělivosti. Výsledkem bude jídlo, které si oblíbí i ti, kteří se běžně bůčku vyhýbají.

Proč si bůček na vietnamský způsob zamilovat?

V Česku má bůček poněkud kontroverzní pověst – bývá spojován s těžkým, tučným jídlem a často končí jako mastná pochoutka na grilu. Vietnamská kuchyně ale ukazuje jinou cestu – harmonii chutí, rovnováhu těla a duše.

Představte si chladný zimní večer. Venku poletuje sníh, ale doma voní karamel a česnek. V hrnci se pomalu dusí maso, které během několika hodin změkne natolik, že se dá jíst lžící. V takové chvíli poznáte kouzlo tohoto jednoduchého, ale důmyslného pokrmu.

Vietnamský bůček – ať už karamelizovaný nebo pečený – je víc než jen recept. Je to způsob, jak se zpomalit, ochutnat svět a najít radost v obyčejnosti. Právě díky své autenticitě, hloubce chutí a propojení s tradicí si získává čím dál více fanoušků i u nás.

A kdo ví – třeba se právě z vaší kuchyně stane místo, kde se vietnamský bůček stane novou rodinnou tradicí.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist