
Žabí huby jako nostalgická chutovka, které spojují generace

Sladké i slané „žabí huby" - recepty, které potěší nejen pamětníky
V české kuchyni se najde řada půvabných názvů pro tradiční pokrmy, které v sobě nesou špetku nostalgie. Jedním z takových je i „žabí huby". Pro někoho úsměvné označení, pro jiného vzpomínka na dětství, kdy formičky na žabí pusinky zdobily babiččin stůl při každém svátku. Tento nenápadný druh cukroví však zažívá drobnou renesanci – a nejen ve své sladké podobě. Žabí huby se totiž dají připravit i naslano a mohou se stát nečekaným zpestřením slavnostní tabule nebo originálním pohoštěním pro hosty.
Co jsou vlastně žabí huby?
Pod názvem žabí huby se skrývá typ cukroví nebo slaného pečiva, které se tvaruje ve speciálních kovových formičkách podobných těm na pracny. Na rozdíl od pracen se ale formičky na žabí huby neotáčejí po upečení dnem vzhůru. Tvar připomínající široce rozevřená ústa či právě „žabí pusu" zůstává dominantním znakem i po upečení a často se ještě zvýrazňuje barevným krémem, náplní nebo posypem. U sladkého cukroví se spojují dvě skořápky máslového těsta máslovým nebo pudinkovým krémem, u slaných variant přijde ke slovu například pomazánka, sýr nebo bylinkové máslo.
V minulosti patřily žabí huby mezi oblíbené druhy svátečního cukroví. Dnes se do popředí dostávají znovu, a to i díky rostoucímu zájmu o tradiční české recepty v moderním kabátě. Jsou totiž nejen chutné, ale i esteticky zajímavé – a když se správně naplní a naaranžují, vypadají na stole opravdu efektně.
Sladké žabí huby - nostalgie, která chutná i dnešním dětem
Sladké žabí huby jsou v podstatě druh slepovaného cukroví. Těsto bývá podobné lineckému: máslové, jemné, s nádechem vanilky a citronové kůry. Když se upeče ve formičkách a nechá vychladnout, slepují se dvě půlky k sobě krémem. Oblíbený je klasický máslový krém ze žloutků a moučkového cukru, ale chutná i vanilkový pudinkový krém nebo jemný mascarpone krém s kapkou rumu.
Recept na klasické sladké žabí huby:
- 250 g hladké mouky
- 170 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- nastrouhaná citronová kůra
- vanilkový cukr
Z těchto surovin se vypracuje hladké těsto, které se nechá odležet v ledničce alespoň hodinu. Pak se vtlačuje do formiček a peče na 170 °C asi 8–10 minut dozlatova. Po vychladnutí se slepují krémem a mohou se obalit v moučkovém cukru nebo namočit do čokolády.
Zajímavostí je, že některé rodiny mají formičky na žabí huby po generace – a ačkoliv se na trhu už dnes nové formy dají sehnat, mnoho lidí trvá právě na těch starých, cínových, které mají „duši". To potvrzuje i paní Marie z Jihlavy, která pravidelně peče žabí huby už více než čtyřicet let: „Bez nich si nedovedu představit Vánoce. Vnuci jim říkají pusinky a vždycky je chtějí s čokoládou."
Když cukroví není na sladko - slané žabí huby jako originální chuťovka
Málokdo ví, že žabí huby se dají připravit také ve slané verzi. Místo sladkého těsta přijde na řadu těsto sýrové, bylinkové nebo dokonce listové. Výsledkem je drobné pečivo, které se dá plnit krémovým sýrem, uzenou pomazánkou nebo třeba hummusem. Hodí se na oslavy, jako pohoštění ke sklence vína nebo třeba na piknik.
Recept na slané žabí huby se sýrovo-bylinkovou náplní:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. gouda nebo čedar)
- špetka soli
- lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
Těsto se zpracuje podobně jako u sladké varianty – vyválí se a vtlačuje do formiček. Peče se na 180 °C asi 10–12 minut. Po vychladnutí se plní například směsí lučiny, česneku a pažitky nebo pomazánkovým máslem a kouskem sušeného rajčete. Pokud chcete zapůsobit, můžete hotové „huby" dozdobit mikrobylinkami nebo kapkou balzamikového krému.
Slané žabí pusinky jsou výborným doplňkem k vínu nebo jako předkrm na slavnostním stole. Jejich příprava sice zabere určitý čas, ale výsledek stojí za to. Navíc můžete experimentovat s náplněmi podle vlastní chuti – od veganských pomazánek až po paštiky.
Tradice, které spojují generace
Žabí huby, ať už sladké nebo slané, v sobě nesou něco víc než jen chuť. Jsou připomínkou dob, kdy se na pečení cukroví scházely celé rodiny, kdy bylo běžné péct i deset druhů cukroví a formičky se dědily z generace na generaci. Dnes, kdy je často preferována jednoduchost a rychlost, mohou tyto drobné křehké kousky fungovat jako příjemné zpomalení a návrat ke kořenům.
Zároveň ale není důvod držet se striktně starých receptů. I tradiční žabí huby lze upravit do moderní podoby – použít celozrnnou mouku, přidat rostlinné alternativy másla či mléka, nebo je připravit bezlepkově. Možnosti jsou téměř neomezené.
A co když formičky nemáte? Dnes už se dají koupit nové, kovové i silikonové – některé dokonce v bio kvalitě. Nebo si můžete poradit i improvizovaně, třeba s pomocí malých muffinových formiček, které těsto podobně vytvarují.
Žabí huby jako součást ekologičtější domácnosti
Překvapivě i taková pečící drobnost, jako jsou žabí huby, může zapadnout do konceptu udržitelného životního stylu. Používání starých formiček po babičce je krásným příkladem upcyklace a minimalismu. Navíc, když si člověk připraví domácí cukroví z kvalitních, lokálních surovin, vyhne se zbytečnému plastu z obalů ze supermarketu a má větší kontrolu nad tím, co konzumuje.
Pokud se rozhodnete pro veganskou variantu, můžete klasické máslo nahradit rostlinným – například kokosovým tukem nebo rostlinným margarínem bez palmového oleje. Mléko nahradí ovesný nápoj a vaječný žloutek lze nahradit lněným „vajíčkem" ze semínek a vody. Výsledek možná nebude zcela identický, ale rozhodně bude stát za ochutnání.
Z perspektivy zero waste se vyplatí těsto připravit ve větším množství a upéct více druhů pečiva najednou. Zbytky těsta se dají snadno zamrazit nebo použít do jiného receptu. A pokud cukroví zbyde? Sladké žabí huby lze rozmixovat a použít jako základ pro domácí cheesecaky nebo dezerty do skleničky.
Malé pečivo s velkou osobností
Žabí huby nejsou jen další položkou do seznamu vánočního cukroví. Jsou to malé jedlé poklady, které dokáží potěšit, překvapit i zavzpomínat. Ať už je připravíte ve sladké verzi s krémem a cukrem, nebo naslano s bylinkami a sýrem, vždy jim bude patřit čestné místo na stole – a možná i v srdci těch, kdo je ochutnají.
V době, kdy se stále více lidí vrací ke kvalitním a promyšleným receptům, mají žabí huby rozhodně co nabídnout. A kdo ví – možná se stanou novou klasikou, kterou jednou budou péct i vaše děti.