facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Kde se vzal tabouleh a proč je tak oblíbený po celém světě

Tabouleh - osvěžující klasika ze Středomoří, která si podmaní i vaše chuťové buňky

Středomořská kuchyně je často oslavována pro svou svěžest, jednoduchost a zdraví prospěšné ingredience. Mezi její stálice patří i salát tabouleh – bylinný poklad původem z Levantu, který se díky své chuti, barvám a výživovým hodnotám rozšířil do kuchyní po celém světě. Přestože se jedná o tradiční pokrm, jeho obliba stále roste, zejména mezi těmi, kdo vyznávají zdravý životní styl nebo hledají inspiraci pro rostlinně založenou stravu.

Zatímco většina salátů stojí na listech – římském salátu, polníčku nebo třeba špenátu – tabouleh vybočuje z řady. Jeho základem nejsou listy, ale bylinky. Hodně bylinek. Petržel, máta, jarní cibulka, někdy i koriandr – to vše se v něm míchá s rajčaty, citronovou šťávou, olivovým olejem a trochou obilovin. Výsledkem je lehký, ale výrazný salát, který dokáže být jak přílohou, tak samostatným jídlem.

Kde se vzal, tu se vzal

Tabouleh (někdy psáno také jako tabbouleh nebo tabouli) pochází z oblasti Levantu, kam dnes řadíme například Libanon, Sýrii, Jordánsko a Palestinu. V Libanonu a Sýrii se dokonce považuje za národní pokrm. Jeho historie sahá až do starověku – první zmínky o podobném salátu se objevují už ve středověkých arabských kuchařkách.

Přestože se dnes často podává jako součást bohatého výběru meze (předkrmů), dříve plnil v jídelníčku daleko důležitější roli – byl hlavním chodem. Tehdejší verze se od dnešní možná trochu lišila, ale základní myšlenka zůstala stejná: využít čerstvé sezónní suroviny, které jsou po ruce, a proměnit je v něco výjimečného.

Jak vypadá pravý tabouleh?

V původní libanonské verzi dominuje velké množství nasekané hladkolisté petržele, která tvoří hlavní tělo salátu – obiloviny jsou spíše doplňkem. Nejčastěji se používá jemný bulgur, ale v některých variantách (zejména těch západních) narazíte i na kuskus nebo dokonce quinoa. Tyto alternativy jsou oblíbené zejména mezi lidmi, kteří hledají bezlepkovou variantu, nebo chtějí salát obohatit o více bílkovin.

Vedle petržele se přidává čerstvá máta, rajčata nakrájená na malé kostičky, jarní cibulka a kvalitní extra panenský olivový olej s citronovou šťávou. Koření se velmi střídmě – obvykle postačí sůl a pepř. Tajemství tkví v čerstvosti surovin a jejich správném poměru.

A právě v tom je zakopaný pes. V mnoha evropských nebo amerických verzích se stává, že je bylinek málo a bulguru moc – výsledek pak spíš připomíná obilný salát než autentický tabouleh. Skutečný salát tabouleh má být zelený, šťavnatý a vonící po citronu a bylinkách.

Jak připravit tabouleh doma?

Příprava tabouleh salátu není náročná, ale vyžaduje trpělivost. Důležitá je hlavně preciznost při krájení. Petržel je třeba nasekat opravdu najemno, aby se v salátu dobře promíchala a nevytvářela shluky.

Zde je jeden z osvědčených receptů:

Recept na klasický libanonský tabouleh

Ingredience:

  • 2 svazky hladkolisté petržele
  • 10–15 lístků čerstvé máty
  • 3 středně velká rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce jemného bulguru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 3–4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Bulgur zalijte trochou vroucí vody a nechte změknout asi 15 minut, poté slijte přebytečnou vodu.
  2. Petržel i mátu důkladně omyjte, osušte a nasekejte co nejjemněji.
  3. Rajčata nakrájejte na opravdu malé kostičky – můžete je předtím oloupat, pokud chcete salát jemnější.
  4. Jarní cibulku nasekejte i s částí natě.
  5. Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, přidejte citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
  6. Promíchejte a nechte v ledničce odležet minimálně 30 minut, ideálně hodinu.

Výsledkem je neuvěřitelně svěží salát, který se skvěle hodí jako příloha ke grilovanému jídlu, pečenému falafelu nebo jen tak s plátkem čerstvého chleba.

Tabouleh jako symbol zdravého životního stylu

Není náhodou, že si tabouleh recept získal oblibu i mezi zastánci zdravé výživy. Díky vysokému obsahu čerstvých bylinek, antioxidantů a zdravých tuků z olivového oleje představuje tento salát ideální kombinaci chutí a výživy. Je přirozeně vegetariánský, snadno se dá upravit do veganské nebo bezlepkové verze a obsahuje málo kalorií.

Kromě toho, že je lehký, má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a přispívá k lepší imunitě – právě díky vysokému obsahu vitamínu C z rajčat a citronu, vlákniny a chlorofylu z bylin. Není divu, že je často doporučován v rámci středomořské diety, kterou Světová zdravotnická organizace označuje za jednu z nejzdravějších na světě.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Zajímavý je i kulturní přesah – v mnoha zemích Blízkého východu se tabouleh salát stává součástí rodinných oslav, pikniků a svátků. Je to jídlo, které spojuje – lehké, nenáročné, ale přitom výjimečně chutné.

Variace na klasiku

Ačkoli ten pravý libanonský tabouleh má přesně dané složení, mnoho domácích kuchařů i restaurací si s receptem rádo pohrává. Není těžké narazit na verze s přidanou čočkou, granátovým jablkem, okurkou nebo avokádem. V moderních veganských bistrech se často připravuje tabouleh s quinoou, který má podobnou texturu jako bulgur, ale je bezlepkový a bohatší na bílkoviny.

Příkladem může být pražská kavárna zaměřená na rostlinnou kuchyni, kde tabouleh servírují s pečeným cizrnovým burgerem a hummusem – jako součást udržitelného, nutričně vyváženého jídla. Hosté si ho pochvalují nejen pro chuť, ale i pro to, jak „čistě" se po něm cítí.

Jak říká známý izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi: „Dobré jídlo je vždy víc než jen suroviny. Je to kultura, emoce, sdílení." A tabouleh je toho krásným důkazem.

Přestože se zdá, že salát tabouleh je jednoduchý až banální, jeho kouzlo spočívá právě ve zdánlivé nenápadnosti. Je to jídlo, které se nesnaží ohromit, ale přirozeně potěší – jako letní vánek v horkém dni. Ať už ho připravíte podle klasického receptu, nebo zvolíte vlastní cestu, jedno je jisté: s taboulehem nikdy nešlápnete vedle.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist