facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Singapurské nudle vás okouzlí chutí i jednoduchostí přípravy

Singapurské nudle - exotika na talíři, která si podmaní každého

Když se řekne „asijská kuchyně", většina si možná představí sushi, thajské kari nebo vietnamské pho. Ale jedním z méně známých, a přitom naprosto nezapomenutelných pokrmů je singapurské nudle. Jejich lákavá kombinace vůní a barev, stejně jako možnost uvařit je snadno doma, z nich dělá perfektní volbu pro každého, kdo chce do svého jídelníčku přidat trochu exotiky – a to i bez nutnosti stát hodiny u plotny.

Ačkoli název napovídá, že jídlo pochází ze Singapuru, ve skutečnosti je jeho původ o něco zamotanější. Singapurské nudle, jak je známe dnes, jsou spíše vynálezem čínských kuchařů žijících v západních zemích, než autentickým pokrmem z jihovýchodní Asie. Nejčastěji se s nimi člověk setká v hongkongských bistrech nebo čínských restauracích v Británii a Austrálii. Přesto se jim díky jejich nezaměnitelnému charakteru a názvu přezdívá „singapurské".

Co vlastně singapurské nudle jsou?

V jádru se jedná o smažené rýžové nudle s výrazným kari kořením, doplněné o zeleninu, maso nebo tofu. Nejčastější varianta, kterou najdete i v mnoha domácích receptech, je singapurské nudle s kuřecím masem a zeleninou. Jde o dokonalou rovnováhu chutí – lehce pikantní, jemně nasládlé a přitom syté. Výhodou je i fakt, že pokrm se připravuje rychle a je přirozeně bezlepkový, což ocení i lidé s citlivým zažíváním.

Díky tomu jsou singapurské nudle ideální volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Lehké, ale výživné jídlo, které můžete připravit z běžně dostupných surovin, nebo si ho přizpůsobit podle toho, co zrovna máte po ruce. Pokud například zrovna nemáte kuřecí maso, můžete ho nahradit tempehem nebo krevetami.

Jedna z velkých předností tohoto jídla je jeho přizpůsobivost. Není třeba se držet přesné šablony – a právě v tom je jeho kouzlo. Každý si může najít svou verzi oblíbeného receptu.

Singapurské nudle recept, který se neomrzí

Aby bylo jasno – příprava singapurských nudlí není žádná věda. Základem jsou tenké rýžové nudle, které se krátce povaří nebo namočí do horké vody, a poté se na pánvi nebo ve woku zprudka orestují s ostatními ingrediencemi. Klíčovým prvkem je kari prášek. Ten dodává pokrmu jeho typickou žlutou barvu a orientální chuť. K tomu cibule, česnek, mrkev, paprika, mungo klíčky, jarní cibulka, a ideálně i trocha čerstvého koriandru.

Reálný příklad? Představte si rodinu, která se snaží jíst zdravě, ale zároveň se nechce vzdát chutí. Maminka se vrací z práce, má půl hodiny do příchodu dětí ze školy. V lednici najde pár kuřecích prsou, zbytek papriky, mrkev a jarní cibulku. Na poličce má balíček rýžových nudlí a koření. Do půl hodiny jsou na stole voňavé singapurské nudle s kuřecím masem a zeleninou, které si každý přidá podle chuti. Rychlé, výživné, a přitom neuvěřitelně chutné. Děti si zamilují jemně nasládlou chuť, rodiče ocení jednoduchost a zdravotní benefity.

Proč jsou singapurské nudle tak oblíbené?

Důvodů je hned několik. Nejenže jsou chutné a variabilní, ale také velmi zdravé. Rýžové nudle jsou lehce stravitelné a přirozeně bezlepkové, což ocení lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek. Zelenina dodá tělu vlákninu a vitaminy, kuřecí maso zase bílkoviny. A pokud přidáte čerstvé bylinky, jako třeba koriandr nebo thajskou bazalku, posunete celé jídlo na vyšší úroveň.

Kari koření, které je klíčovou složkou, má navíc blahodárné účinky. Obsahuje kurkumu, která je známá svými protizánětlivými vlastnostmi. A co teprve česnek – ten je odpradávna považován za jeden z nejlepších přírodních „léčitelů". Kombinace těchto ingrediencí tak tvoří pokrm, který není jen lahodný, ale i funkční z hlediska výživy.

Zajímavostí je, že singapurské nudle obsahují poměrně málo tuku – pokud je připravíte doma a použijete kvalitní sezamový nebo řepkový olej, nemusíte se bát, že byste si zadělávali na těžké trávení nebo zbytečné kalorie. Na rozdíl od mnoha jiných asijských jídel, která mohou být přetížená smažením, jsou tyto nudle lehké, ale syté.

Jak připravit singapurské nudle doma krok za krokem?

I když variací existuje mnoho, jeden základní recept vás může nasměrovat správným směrem. Vystačíte si s těmito surovinami:

  • 200 g rýžových nudlí
  • 300 g kuřecího masa (nejlépe prsíčka nebo stehenní řízky)
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari koření
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje (není nutné, ale dodá autentickou chuť)
  • hrst mungo klíčků
  • sůl, pepř, chilli podle chuti
  • čerstvý koriandr nebo jarní cibulka na ozdobu

Postup je snadný: maso nakrájejte na nudličky a osmahněte na troše oleje. Přidejte cibuli, česnek, kari a poté i nakrájenou zeleninu. Nudle mezitím namočte do horké vody podle návodu. Jakmile je maso hotové a zelenina mírně změkne, přidejte nudle, trochu sojové omáčky a sezamového oleje. Vše rychle promíchejte a máte hotovo.

Tip: pokud máte chuť na vegetariánskou verzi, kuřecí maso snadno nahradíte tofu nebo uzeným tempehem. Mořské plody, například krevety, jsou také skvělou alternativou.

Kam dál aneb jak si singapurské nudle obohatit

Když už zvládnete základní recept, můžete začít experimentovat. Co třeba přidat křupavé kešu oříšky, pár kapek limetové šťávy nebo špetku thajské rybí omáčky? Někteří přidávají i vajíčko, které se rozšlehá přímo do směsi na pánvi, podobně jako u smažené rýže.

Populární je také verze s kokosovým mlékem, která dodává krémovou konzistenci a zmírní pikantnost kari. A pokud hledáte jídlo na cesty nebo do práce, singapurské nudle chutnají výborně i studené jako salát.

Citace z oblíbené kuchařské knihy „Asian Noodles" od autorů Terryho Tan a Carol Selva Rajah říká:

„Nudle nejsou jen jídlem – jsou symbolem života, cesty a kultury. S každým soustem ochutnáváme příběh, který vznikal po staletí."

A my bychom mohli dodat – s každým soustem singapurských nudlí si připomínáme, jak jednoduché je propojit zdraví, chuť a tradici.

Zatímco svět se mění, obliba jednoduchých, ale chutných jídel zůstává. Singapurské nudle jsou toho krásným důkazem. Možná nepocházejí přímo ze Singapuru, ale na našem stole mají čestné místo. Ať už si je připravíte ve všední den po práci nebo během víkendového vaření s přáteli, jedno je jisté – bude to voňavá cesta napříč Asií, kterou si budete chtít zopakovat.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist