facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Bánh bao - vietnamská nadýchaná pochoutka, která si získává srdce i v českých kuchyních

Vietnamská kuchyně si v Česku našla pevné místo. Pho, bun bo nam bo nebo letní závitky dnes zná téměř každý. Ale stále existují speciality, které na svou chvíli slávy teprve čekají. Jednou z nich jsou bánh bao – nadýchané plněné knedlíčky z kynutého těsta, které ve Vietnamu představují oblíbenou snídani, rychlou večeři i pouliční svačinu. Přestože na první pohled připomínají čínské baozi, v sobě nesou typický vietnamský charakter, přizpůsobený místnímu vkusu i surovinám.

Ať už narazíte na bánh bao s vepřovým masem (bánh bao xá xíu) nebo na vegetariánskou variantu bánh bao chay, vždy jde o kombinaci jemného těsta a bohaté náplně, která chutná i zasytí. V posledních letech se bánh bao začínají objevovat i na českých trzích a festivalech, a mnozí z nás si je rádi zkouší připravit i doma. Není divu – tato pochoutka je překvapivě variabilní, zdravější než mnohé jiné „fast foody" a při správném receptu i jednoduchá na přípravu.

Jak chutná mráček? Přesně tak jako dobré bánh bao

Na první pohled vypadají jako bílé polštářky, které někdo zapomněl v bambusovém pařáčku. Když ale do jednoho kousnete, pochopíte, proč jsou bánh bao ve Vietnamu tak oblíbené. Těsto je jemné, vláčné a lehce nasládlé. Náplň naopak bývá sytá, umami a silně aromatická – typicky se používá sladko-slané vepřové maso xá xíu, které svým karamelizovaným tónem připomíná asijskou verzi pečeného bůčku. Často se do náplně přidává vejce, houby, občas i čínská klobása nebo nakládaná zelenina.

V posledních letech však roste obliba i alternativních variant – zejména těch bezmasých. Bánh bao chay, tedy vegetariánské (nebo veganské) bánh bao, se plní tofu, houbami shiitake, mrkví, skleněnými nudlemi, nebo třeba nakládanou ředkví. Výsledek je lehčí, ale rozhodně ne nudný. Správně ochucená náplň a dokonale nadýchané těsto jsou totiž i v této verzi hlavními hvězdami.

Jedním z důvodů, proč se bánh bao stále častěji objevují v českých domácnostech, je jejich univerzálnost. Lze je jíst teplé i studené, dají se snadno přenášet a vydrží čerstvé i několik dní. Jsou ideální na cesty, do školy, do práce nebo jako netradiční pohoštění pro hosty.

Kde se vzaly, tu se vzaly

Přestože mají bánh bao vietnamské jméno, jejich původ sahá dál na sever. Jde totiž o variantu čínských baozi – plněných kynutých knedlíčků, které si v Číně dopřávají už stovky let. Vietnamci si ale recept přizpůsobili – těsto bývá měkčí, někdy lehce nasládlé a náplně se liší podle regionu i náboženského přesvědčení. Právě díky buddhistické tradici vznikla i vegetariánská verze bánh bao chay, která se připravuje zejména při náboženských svátcích nebo novoluní.

Zajímavé je, že slovo "bánh" ve vietnamštině označuje téměř všechno, co je z těsta – od koláčků po nudle. "Bao" pak znamená zabalit nebo obalit. Ve výsledku tedy bánh bao doslova znamená „obalený koláček" – a to velmi výstižně.

Bánh bao recept - tajemství úspěchu je v těstě

Vyrobit si bánh bao doma není tak složité, jak se může zdát. Základem je dobrý recept na těsto a chutná náplň. Existuje mnoho variant receptů, ale základní poměr zůstává podobný: hladká mouka, droždí, trochu cukru, olej, voda nebo mléko a špetka soli.

Těsto se nechá vykynout, rozdělí na kousky a plní se předem připravenou náplní. Následně se knedlíčky napařují – ideálně v bambusovém pařáčku – asi 15 až 20 minut. Výsledkem jsou nadýchané bochánky, které voní domovinou i exotikou zároveň.

Zde je jednoduchý nástin základních kroků:

  1. Smíchejte 500 g hladké mouky, 7 g sušeného droždí, 2 lžíce cukru, špetku soli, 250 ml vlažné vody a 2 lžíce rostlinného oleje. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout.
  2. Mezím připravte náplň – klasicky ze směsi mletého masa, cibule, česneku, sójové omáčky a cukru. Pro vegetariánskou verzi zkuste marinované tofu, houby a skleněné nudle.
  3. Těsto rozdělte na kuličky, rozválejte je, naplňte a dobře uzavřete.
  4. Nechte ještě 15 minut pod utěrkou kynout, poté napařujte 15–20 minut.

Tip: Pokud nemáte pařáček, můžete použít cedník nad hrncem s vařící vodou a přikrýt pokličkou.

Příběh z české kuchyně - jak se bánh bao staly rodinnou tradicí

Před několika lety se mladá rodina z Brna rozhodla přizvat vietnamskou sousedku k sobotnímu vaření. Přinesla s sebou povídání i recept na bánh bao s masem xá xíu. Po společném odpoledni stráveném vařením, krájením a napařováním vznikla várka dvaceti voňavých knedlíčků, které zmizely ještě ten večer. Od té doby se z vaření bánh bao stala v rodině tradice – každý měsíc si dělají vlastní náplně, testují nové chutě a učí recept i své děti. Jak říká paní Lucie: "Je to jako když děláme knedlíky, ale tyhle mají příběh z druhého konce světa."

Zdravý fast food? Ano, pokud si ho uděláte doma

Pokud si bánh bao připravíte doma, máte kontrolu nad všemi surovinami. Můžete použít bio maso, zeleninu z farmářského trhu, celozrnnou mouku nebo kokosový cukr, pokud chcete zdravější variantu. Také můžete regulovat množství soli nebo tuku, vynechat glutamáty a další aditiva běžná v kupovaných verzích.

Navíc jde o jídlo, které zasytí, ale nezatíží. Je ideální pro děti, sportovce i všechny, kteří hledají rychlé, ale plnohodnotné jídlo. Díky napařování se navíc zachovává více živin než při smažení.

Bánh bao jako součást udržitelné kuchyně

V době, kdy se stále více lidí snaží o udržitelnější životní styl, bánh bao nabízí zajímavou alternativu k běžným svačinám baleným v plastu nebo přesoleným polotovarům. Můžete je uložit do znovupoužitelného boxu, vzít si je na piknik nebo do práce a při správném skladování vydrží i 2–3 dny. Navíc se skvěle mrazí – jen je pak stačí krátce napařit nebo ohřát v mikrovlnce s trochou vody.

Vegetariánská verze bánh bao chay je navíc skvělým způsobem, jak omezit spotřebu masa, aniž by člověk musel slevit z chuti nebo výživy. A když se těsto připraví z lokální mouky a náplň z domácí zeleniny, jde o jídlo nejen chutné, ale i ohleduplné.

Jak řekl slavný kuchař Anthony Bourdain po návštěvě Hanoje: „Ve vietnamské kuchyni je všechno v rovnováze – sladké, slané, kyselé a pikantní. A navíc vás to donutí usmát se." Bánh bao tohle vyjádření dokonale vystihují.

Až příště budete přemýšlet, co rychlého, zdravého a trochu jiného připravit k jídlu, zkuste sáhnout po receptu na bánh bao. Možná si je zamilujete stejně jako miliony lidí napříč Asií – a dnes už i Evropou.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist