facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Meruňkové chutney recept jako zdravý doplněk ke každému jídlu

V horkých letních dnech, kdy meruňky zrají do sytě oranžové barvy a voní na dálku, přichází jejich nejkrásnější chvíle. Ty nejlepší se samozřejmě sní rovnou ze stromu, ale co s těmi zralejšími, které by se do druhého dne zkazily? Řešením může být výjimečná chuťová dobrodružství – třeba meruňkové čatní, známé také jako meruňkové chutney. Tento pikantně sladký indický pokrm se skvěle hodí nejen k exotickým jídlům, ale i jako netradiční doplněk ke grilování nebo k sýrům.

K čemu je vlastně meruňkové čatní dobré?

Možná si říkáte: proč bych měl k meruňkám přidávat cibuli, ocet a chilli? Odpověď je jednoduchá – právě díky těmto kontrastům vzniká komplexní dochucovadlo, které umí povýšit i obyčejné jídlo na gurmánský zážitek. Meruňkové čatní s chilli dokáže pozvednout obyčejný plátek pečeného tofu, skvěle doplní plísňové i kozí sýry a dokonce si rozumí i s veganskými burgery nebo pečenou zeleninou.

Na rozdíl od tradičních marmelád se chutney nevaří do úplného zhoustnutí a nepřidává se do něj pektin – výsledkem je spíše hustá omáčka s kousky ovoce a zeleniny, které si zachovávají texturu. Spojuje v sobě sladkost meruněk, štiplavost koření, kyselost octa a třeba i ostrost česneku či zázvoru. Díky tomu působí na chuťové buňky jako malá exploze.

Jedním z největších benefitů tohoto receptu je jeho variabilita. Základ tvoří pouze pár surovin, ale je zcela na vás, jak ostře nebo sladce ho pojmete. Lze ho zavařit a uchovávat po celý rok, nebo připravit malou dávku na víkendové posezení s přáteli u grilu. Pojďme se tedy podívat na osvědčený recept na meruňkové chutney, který si můžete přizpůsobit podle sebe.

Recept na domácí meruňkové chutney s chilli

Ingredience:

  • 1 kg zralých meruněk (ideálně domácích nebo bio)
  • 1 větší cibule (žlutá nebo červená)
  • 2 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (1–2 cm)
  • 1 červená chilli paprička (nebo více podle chuti)
  • 150 ml jablečného octa
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl podle chuti

Meruňky nejprve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte najemno, česnek a zázvor nastrouhejte a chilli nakrájejte na tenká kolečka (kdo nemá rád příliš ostré, může odstranit semínka).

V hrnci rozehřejte trochu oleje a nejprve orestujte cibuli. Přidejte česnek, zázvor a chilli, a krátce osmahněte do uvolnění vůně. Poté přisypte koření – hořčičná semínka a římský kmín – a nechte je rozvonět. Následně přidejte meruňky, cukr a ocet, promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte jen mírně probublávat asi 45–60 minut, dokud směs nezhoustne.

Občas promíchejte a ke konci dochuťte solí. Hotové meruňkové čatní by mělo mít konzistenci hustší marmelády, ale s viditelnými kousky ovoce a cibule.

Pokud ho chcete uchovávat delší dobu, ještě horké ho nalijte do sterilizovaných sklenic a otočte dnem vzhůru. V lednici však vydrží i bez zavaření několik týdnů.

Inspirace z kuchyně – jak chutney využít naplno?

Kromě klasických způsobů podávání, jako je příloha k pečenému masu nebo grilované zelenině, se meruňkové čatní s chilli skvěle hodí i do moderní kuchyně. Například v kombinaci s cizrnovými karbanátky dodá pokrmu šťávu i jemnou pikantnost. Lze jej přidat do sendvičů místo majonézy, nebo použít jako dip k nachos či křupavým krekrům. V Indii se čatní často podává s plackami naan, ale v české kuchyni si své místo najde i vedle bramboráků nebo pečené dýně.

V praxi to může vypadat třeba takto: připravíte si jednoduché veganské tapas – kousky pečené cukety a lilku, pár oliv, plátky tvrdého sýra a k tomu malé mističky s různými dipy. Vedle hummusu a rajčatové salsy zařadíte i meruňkové chutney, které okamžitě upoutá svou barvou a vůní. Hosté se budou ptát, co to je, a jakmile ochutnají, nebudou chtít přestat.

Jedna čtenářka blogu kdysi napsala: „Zavřená sklenička tohoto čatní je jako malý poklad. Když přijde nečekaná návštěva, stačí ji otevřít, přidat pár sušenek a sýr – a máte luxusní pohoštění během pěti minut." A přesně takhle chutney funguje – jako záchrana i ozdoba každé tabule.

Proč zrovna meruňky?

Meruňky nejsou jen chutné a šťavnaté, ale přinášejí i řadu zdravotních benefitů. Obsahují betakaroten, vitamin C, draslík a vlákninu. Navíc jsou přirozeně sladké, což snižuje potřebu přidávat velké množství cukru. V kombinaci s octem a kořením vytvářejí vyvážený profil chutí, který je příjemný i pro ty, kdo normálně pálivá jídla nepreferují.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

A i když nejste fanoušci chilli, můžete si recept upravit podle sebe – buď zcela vynechat pálivou složku, nebo naopak přidat další druhy koření jako skořici, hřebíček nebo kardamom, čímž vznikne více „vánoční" varianta chutney, ideální například k sýrům s modrou plísní.

Výhodou je, že recept nevyžaduje žádné neobvyklé ingredience – většinu z nich má člověk běžně doma. A pokud se vám nechce trávit čas vařením, ale toužíte po podobné chuti, můžete se podívat i na nabídku přírodních bio čatní v eshopech zaměřených na ekologické potraviny. Některé značky nabízejí i hotová meruňková chutney s certifikátem organického původu a bez přidaného cukru.

Chutney jako součást udržitelné kuchyně

Ještě jeden důvod, proč se do přípravy meruňkového chutney pustit, je jeho udržitelnost. Právě tento recept pomáhá zpracovat přezrálé, měkké nebo esteticky nedokonalé meruňky, které by jinak skončily v koši. V době, kdy téma zero waste a šetrného zacházení s potravinami získává stále větší důležitost, je i takový „malý" čin cenným příspěvkem. Navíc nemusíte používat meruňky z dovozu – v létě jich je v Česku dostatek a často se dají sehnat od místních pěstitelů bez obalu a za dobrou cenu.

Tímto způsobem tedy nejen že vytvoříte chutný a originální doplněk ke každému jídlu, ale podpoříte i lokální produkci a předejdete zbytečnému plýtvání. A co je na tom nejlepší? Každá dávka chutney bude trochu jiná – jinak sladká, jinak ostrá, podle toho, jaké meruňky použijete a jaké koření zvolíte.

Na první pohled se může zdát, že meruňkové chutney je jen nějaký výstřelek z exotické kuchyně, který si najde místo jen v pár moderních domácnostech. Ale ve skutečnosti jde o mimořádně všestranný, zdravý a chutný způsob, jak využít sezónní úrodu – a zároveň si vyrobit něco, co v sobě spojuje přírodu, péči a radost z jídla.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist