facebook
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Jarní detox

Jarní detox

Jarní slunce už vykukuje a je potřeba začít oživit také svůj organismus. Zimní povalování skončilo a začínají aktivity. Je potřeba protáhnout a pročistit tělo. Jestliže máte pocit, že jste pro sebe v zimě nic nedělali, vyzkoušejte jarní detox, který vás skvěle osvěží a nastartuje. Poradíme vám jak na to.

Proč jarní detox a co od něj čekat

Jestliže v zimě zažíváte únavu, špatnou náladu, pocity plnosti žaludku a těžko se vám rozhýbává, je dobré udělat si na jaře jarní detox. Aby se organismus pročistil a nabyl opět síly na letní aktivity. V zimě se díky špatnému počasí tolik nesportuje, spíše se holduje mastným těžkým jídlům a povalování. Zvýší se hladina cholesterolu, který zanáší cévy. Také svaly jsou slabší a to nahrává bolestem zad i hlavy.

Jarní detox vás zbaví mnoha neduhů. Pročistíte si střeva a protáhnete tělo. Dostanete do těla vitamíny a mnoho nové energie, kterou budete čerpat nejen ze slunce, ale také stravy. Novou sílu nabere také játra, srdce i ledviny. Je to takový úklid těla. Po jarním detoxu se budete cítit svěží a plní energie.

Začněte běhat

Nic více nenakopne organismus, než zdravý pohyb. Jestliže běžně v zimě nesportujete, zkuste začít běhat. Vypoťte toxiny z organismu a protáhněte se. Před běháním se vždy nezapomeňte rozcvičit, aby byly svaly zahřáté. To vám také napomůže donutit se vůbec začít běhat. Rozcvičku můžete provést klidně doma nebo venku na louce.

Běh je nejjednodušší způsob, jak cvičit. Nepotřebujete na něj žádné pomůcky, jen kvalitní obuv. Jestliže vás nebaví běhat, tak můžete třeba vyzkoušet jogging nebo jízdu na kole. Rychlá chůze rovněž napomáhá hubnutí. Přes zimu nabraná kila snadno vypotíte a budete mít pevné svalstvo.

Vyzkoušejte bylinky

Jaro nám dává také bylinky. Ze země čerstvě raší kopřivy, pampelišky a medvědí česnek. Obzvláště kopřivy jsou plné vitaminů a obsahují železo. Udělejte si kopřivový salát nebo velikonoční nádivku. V rámci detoxu využijte bylinky na očištění organismu. Dejte si bylinkové čaje, které připravíte ze směsí, jež slouží ke zbavení nahromaděných toxických látek.

Čaj z kopřiv, sedmikrásek, heřmánku vám vyčistí krev a na detoxikaci játry zase pravidelně užívejte ostropestřec. Poslouží vám rovněž jetel nebo zelené lístky břízy na ledviny.

Zdravé smoothie a doplňky stravy

K jarnímu detoxu patří také smoothie. Zdravé koktejly, které vás zasytí a nabijí energií. Je to vitaminová vzpruha a pomocí smoothie shodíte i nějaká ta kila. Do smoothie se hodí špenát, kopřiva, salát, okurka, mrkev nebo řepa, či ovoce. Hodí se jablko, hruška, mango, banán, pomeranč nebo semínka, například chia.

Smoothie jsou různé druhy a stačí si jen ingredience rozmixovat v mixéru. Můžete si udělat i mléčné smoothie například s lesním ovocem nebo malinami, či jahodami. Namixujte si třeba i zázvorové smoothie nebo s kořením, skořicové či čokoládové.

Pijte vodu

Pitný režim je důležitý pro pročištění organismu. Je potřeba vyčistit ledviny a odstranit toxiny z těla. Pít byste měli celý rok, ale na jaře si můžete dát bylinkové čaje nebo minerálky. Při běhání si nezapomeňte vzít vždy vodu sebou, abyste nebyli přehřátí a nenastal kolaps.

Omezte nezdravé potraviny

Komplexní detoxikace organismu spočívá také ve změně stravy. Je potřeba se zbavit chemických látek, éček a všeho nezdravého, co běžně přijímáme ve stravě. Najeďte na zdravý životní styl a pročistěte si tělo.

Jezte více zeleniny a ovoce, vynechte nezdravé tuky. Používejte olivový olej, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny, jež jsou prospěšné pro srdce. Do svého jídelníčku zařaďte ryby a libové maso, místo tučných a těžkých jídel. V letních měsících jsou lepší lehké pokrmy, které nezatíží žaludek.

Zdravá strava a fitness snídaně

Začít se zdravou stravou na jaře je ta pravá chvíle. Zařaďte fitness snídaně, které vás nastartují na celý den. Dejte si ovesné vločky s ovocem nebo cereální chléb či křupavé müsli s mlékem. Posledním hitem je doma upečená granola. Stačí jen smíchat ovesné vločky se sušeným ovocem, oříšky a semínky, pokapat sirupem nebo medem, upéct v troubě a skvělá snídaně je na světě. Dá se také skladovat a je vždy při ruce.

Dostatek spánku regeneruje tělo i duši

Jarní únava je při změnách počasí zcela běžná. Bojovat proti ní můžete i dostatkem spánku. Budete se cítit svěží a čerství, když se pořádně vyspíte. Dodržujte spací režim a večer si vytvořte návyky, které vám napomohou snadno usnout.

Kvašené potraviny

Při detoxikaci organismu je potřeba obnovit mikroflóru ve střevech. K tomu vám napomohou kvašené potraviny. Kvašení je zábava, začněte si kvasit potraviny také doma a budete mít k dispozici mnoho vitaminů a zdraví prospěšných látek. Kvasit můžete zeleninu, houby, mléčné výrobky, sýry, luštěniny nebo nápoje. Budete se cítit nejen zdravě, ale i snadněji hubnout.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist