facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte kouzlo hrstkové polévky, která zahřeje i zasytí

Hrstková polévka - vydatná klasika, která nezklame ani v moderní kuchyni

Když venku klesne rtuť teploměru a sychravé dny naplno ovládnou města i vesnice, většina z nás začíná toužit po něčem hřejivém, sytém a domácím. Hrstková polévka je přesně tím typem jídla, které vás obejme zevnitř. A přitom je tak jednoduchá, dostupná a zároveň výživná, že si zaslouží čestné místo v každé kuchyni – ať už vaříte podle tradičních receptů nebo se snažíte jíst moderně, zdravě a udržitelně.

V čem spočívá kouzlo hrstkové?

Když se řekne hrstková polévka, mnozí si vybaví dětské časy u babičky, kde se do velkého hrnce házely různé luštěniny, zelenina a někdy i kousek masa. Právě ta "hrstka od každého" dává polévce jméno – není nutné nic přesně odvažovat, stačí vzít hrst čočky, hrst hrachu, hrst kroup nebo jiné obiloviny, a výživná večeře je na světě.

Jedním z hlavních kouzel této polévky je její variabilita. Může být veganská, vegetariánská, s uzeným masem nebo klobásou. Můžete ji udělat hustou jako guláš nebo tekutější – záleží jen na vás a aktuálním obsahu vaší spíže. V tom je její síla i krása: hrstková není nikdy úplně stejná, ale vždy stejně dobrá.

Tradice, která se vrací

V posledních letech zažívá hrstková polévka malou renesanci. Stále více lidí se totiž obrací k tradičním receptům, které splňují dnešní požadavky na zdravou stravu, udržitelnost a nízký dopad na životní prostředí. Luštěniny jako čočka, hrách nebo fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály, přitom mají nízkou ekologickou stopu ve srovnání s živočišnými produkty.

Například podle údajů Greenpeace nebo Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je pěstování luštěnin nejen šetrnější k planetě, ale také podporuje zdraví půdy díky jejich schopnosti fixovat dusík. To z nich činí ideální součást stravy pro ty, kdo chtějí jíst odpovědně.

Navíc je hrstková polévka skvělým způsobem, jak efektivně využít suroviny, které běžně přehlížíme. Skladované luštěniny, zbytky kořenové zeleniny, kousek petržele, starší brambory nebo trochu celeru – všechny tyto „obyčejné" ingredience se v hrnci mění ve vydatné a chutné jídlo.

Jak na rychlou hrstkovou polévku?

Mnoho lidí se domnívá, že příprava tradiční hrstkové polévky je zdlouhavá. Dlouhé máčení luštěnin, vaření několik hodin… Ve skutečnosti ale existuje rychlá verze hrstkové polévky, která může být na stole do jedné hodiny – i s přípravou.

Jak na to? Klíčem je použití předem vařených nebo konzervovaných luštěnin, které jsou dnes běžně dostupné v bioprodejnách i supermarketech. Díky nim odpadá nutnost dlouhého máčení a vaření. Stačí si nachystat základ – cibuli, česnek, mrkev, petržel, trochu saturejky nebo majoránky – a během několika minut máte základ hotový. Pak přidáte hrst několika druhů luštěnin, trochu brambor nebo kroupy, zalijete vývarem nebo vodou a necháte probublávat.

Pro urychlení můžete použít i tlakový hrnec nebo pomalý hrnec, kde se suroviny vaří samy, zatímco vy se věnujete jiným věcem. Výsledkem je voňavá, hustá polévka, která nejen zasytí, ale i potěší.

Hrstková polévka recept, který funguje vždy

Existuje mnoho verzí, jak se dá hrstková polévka připravit. Tady je jeden osvědčený recept, který je jednoduchý, rychlý a přitom výživný – ideální i pro ty, kdo s vařením teprve začínají.

Ingredience (na cca 4 porce):

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 lžíce oleje (nejlépe řepkový nebo slunečnicový)
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst hrachu (půleného)
  • 1 hrst kroup nebo pohanky
  • 2 brambory
  • kmín, majoránka, pepř, sůl, bobkový list
  • zeleninový vývar nebo voda

Postup:

  1. Nejprve si v hrnci na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a nasekanou zeleninu (mrkev, petržel, celer).
  2. Krátce orestujte, přidejte luštěniny, kroupy a na kostičky nakrájené brambory.
  3. Zalijte horkým vývarem nebo vodou, přidejte koření a nechte vařit cca 30–40 minut (dokud nejsou všechny ingredience měkké).
  4. Na závěr dochuťte solí, přidejte čerstvou majoránku a případně nasekanou petrželku pro svěžest.

Tato verze je čistě rostlinná, ale můžete ji snadno obměnit – přidat kousek uzeného tofu, tempehu nebo klobásy, aby potěšila i milovníky sytějších chutí.

Skutečný příběh z kuchyně

Jedna maminka dvou dětí, která se rozhodla přejít na udržitelnější styl života, vypráví: "Když jsem začala více vařit doma a hledat recepty, které jsou zdravé, levné a rychlé, kamarádka mi doporučila hrstkovou polévku. Nečekala jsem, že bude dětem tak chutnat. Dnes ji dělám minimálně jednou týdně – pokaždé trochu jinak – a vždycky zmizí do poslední lžičky."

Právě tato univerzálnost a jednoduchost hrstkové polévky z ní dělají ideální jídlo pro rodiny s dětmi, studenty nebo kohokoliv, kdo se snaží jíst lépe bez zbytečného stresu a výdajů.

Udržitelná a přitom chutná

Hrstková polévka je krásným příkladem toho, jak může být jídlo nejen chutné a syté, ale také ekologicky šetrné a etické. Luštěniny a obiloviny totiž vydrží skladování dlouhou dobu, mají nízkou uhlíkovou stopu a jsou cenově dostupné. Navíc jejich pěstování nepřispívá k odlesňování ani nadměrnému využívání vody tak, jako je tomu u mnoha živočišných produktů.

Není náhodou, že právě taková jídla se dnes vracejí na výsluní. Lidé hledají cestu zpět k jednoduchosti, k receptům, které fungují, nejsou zbytečně komplikované a přitom dávají smysl i v kontextu dnešní doby.

A hrstková polévka? Ta je ztělesněním všech těchto hodnot – chutná, sytá, zdravá, variabilní a levná. Jak řekl kdysi starý francouzský šéfkuchař: „Nejlepší jídla nejsou ta nejdražší, ale ta, ke kterým se rádi vracíme."

A právě to z ní dělá ideální volbu nejen pro zimní večery, ale i pro každodenní kuchyni, která chce být udržitelná, poctivá a dobrá.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist