facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

S dýňovými vaflemi si užijete podzimní chutě v každém soustu

Dýňové vafle jako snídaně, která zahřeje i duši

Když se ráno probudíte do mlhavého, chladného dne a listí venku hraje všemi odstíny žlutooranžové, není nic příjemnějšího než vůně čerstvě upečených vaflí. A co teprve, když do nich přidáte podzimní královnu kuchyně – dýni. Dýňové vafle nejsou jen chutnou variantou klasických snídaňových dobrot, ale přinášejí i nečekanou dávku výživy a podzimní nostalgie. Ať už hledáte nový recept pro víkendové snídaně, nebo chcete do svého jídelníčku zařadit více sezónních surovin, tento pokrm má co nabídnout.

Proč právě dýně?

Dýně je v gastronomii symbolem podzimu a nejen kvůli Halloweenu. Její jemně nasládlá chuť a krémová konzistence ji předurčují pro použití v celé řadě receptů – od polévek až po dezerty. Dýňové pyré, klíčová ingredience v našich vaflích, je navíc bohaté na vitamín A, antioxidanty a vlákninu. To z něj dělá nejen chutný, ale i zdravý doplněk ve stravě.

Kromě zdravotních benefitů je dýně i nesmírně všestranná. Hodí se do sladkých i slaných jídel a díky své neutrální chuti se snadno kombinuje s kořením jako skořice, muškátový oříšek, zázvor nebo hřebíček, které v našich končinách evokují teplo, domov a klid.

Recept na dýňové vafle

Pokud jste zatím dýni používali jen do polévek nebo na pečení, je čas rozšířit obzory. Dýňové vafle totiž představují dokonalé spojení vláčnosti a kořeněné chuti s příjemným křupnutím, které vafle dělá vaflemi. Navíc se snadno přizpůsobí vašim chutím nebo stravovacím potřebám – můžete je udělat bez lepku, bez laktózy nebo i veganské.

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky (může být i špaldová nebo bezlepková)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo javorového sirupu)
  • 2 vejce
  • 1 hrnek dýňového pyré (nejlépe z pečené dýně Hokkaido)
  • 1 a ¼ hrnku rostlinného mléka (např. ovesného nebo mandlového)
  • ¼ hrnku rostlinného oleje (např. kokosového nebo řepkového)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

V míse nejprve smíchejte všechny suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, koření, sůl a cukr. V jiné nádobě vyšlehejte vejce s dýňovým pyré, mlékem, olejem a vanilkou. Poté mokré ingredience přidejte k suchým a jemně promíchejte, až vznikne hladké těsto. Pokud máte rádi vafle lehké a nadýchané, těsto příliš nepřešlehávejte.

Vaflovač předehřejte a lehce potřete olejem. Nalijte potřebné množství těsta a pečte do zlatohněda. Čas se může lišit podle typu vaflovače, ale většinou stačí 4–5 minut.

Podávat je můžete s čerstvým ovocem, hrstí ořechů, jogurtem nebo kapkou javorového sirupu. Skvěle chutnají i s rostlinnou šlehačkou a špetkou skořice jako dezert.

Vafle jako víc než jen snídaně

Zatímco většina z nás vafle spojuje s víkendovým brunchem nebo sladkou snídaní v posteli, dýňové vafle mají potenciál stát se i součástí večeře nebo svačiny. Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů zasytí na delší dobu a nezaženou hlad jen na chvíli. Navíc můžete snadno obměňovat další přísady – přidat do těsta ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, chia semínka nebo kakao.

V některých domácnostech se dokonce vaflovač stává oblíbeným přístrojem nejen na přípravu sladkých vaflí, ale i slaných variant – a dýňové těsto je skvělým základem pro obě verze. Stačí ubrat cukr a přidat rozmarýn, sýr nebo česnek. Výsledkem je netradiční příloha k polévkám nebo teplým salátům, která překvapí i náročné hosty.

Udržitelnost na talíři

V dnešní době stále více lidí přemýšlí o tom, odkud pochází jejich jídlo, jak se pěstuje a jaký má dopad na životní prostředí. Použití sezónních surovin jako je dýně je jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít žít udržitelněji. Dýně se v České republice pěstuje hojně, často bez potřeby pesticidů, a její skladovatelnost z ní dělá ideální surovinu na zimu.

Navíc z jedné středně velké dýně získáte dostatek pyré nejen na několik porcí vaflí, ale i na polévku, koláč nebo třeba těstovinovou omáčku. Pokud zpracujete dýni doma, zůstane vám také slupka a semínka – ty lze upéct jako zdravé občerstvení. Nic nepřijde nazmar, a přesně to je filozofie, kterou se snaží následovat stále více domácností.

Příběh, který chutná

Už jste někdy ochutnali jídlo, které vás doslova přeneslo do jiného času? Tak přesně to dokážou dýňové vafle. Pro Martinu z Pardubic bylo objevování podzimní kuchyně cestou, jak spojit chuť s emocemi. „Když jsem poprvé udělala dýňové vafle podle receptu z blogu, moje děti si je tak zamilovaly, že jsme je začali dělat každou neděli. Je to naše nová tradice," říká s úsměvem. A právě v tom spočívá kouzlo – nejen chutnat, ale i tvořit vzpomínky.

Co si z toho odnést?

Dýňové vafle nejsou jen sezónní specialitou, ale také připomínkou, že podzim může být plný chutí, tepla a pohody. Ať už je připravíte pro sebe, rodinu nebo přátele, vždy přinesou kousek domova na talíř. Pokud hledáte recept, který je zdravý, udržitelný a přitom nekomplikovaný, je čas zapnout vaflovač a pustit se do díla.

Ostatně, jak pravil americký spisovatel Nathaniel Hawthorne: „Žádná jiná sezóna nedokáže obalit svět tak jemným, zlatavým světlem jako podzim." A dýňové vafle jsou jeho chutným vyjádřením.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist