facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Arašídová omáčka k závitkům dělá z každého jídla zážitek

Arašídová omáčka k jarním i letním závitkům

Kdo jednou ochutnal čerstvé vietnamské závitky, ví, že se bez dobré omáčky neobejdou. Ať už se jedná o křupavé jarní závitky plněné skleněnými nudlemi, zeleninou a krevetami nebo lehké letní závitky zabalené do rýžového papíru, arašídová omáčka k nim jednoduše patří. Její sametová konzistence a bohatá chuť arašídů, limetky, česneku a trošky sladkého sirupu dokáže z obyčejného jídla vytvořit gurmánský zážitek. Přitom její příprava není složitá – postačí pár surovin a deset minut vašeho času.

Jak vznikla obliba arašídové omáčky?

Arašídová omáčka má své kořeny v jihovýchodní Asii, zejména v Thajsku, Vietnamu a Indonésii. V Indonésii je známá jako "satay” omáčka a tradičně se podává s grilovaným masem na špejli. Ve Vietnamu ale získala lehčí a jemnější podobu, která se skvěle hodí právě k čerstvým závitkům – ty bývají často plněné syrovou zeleninou, bylinkami, tofu nebo mořskými plody. Právě kontrast mezi křupavým, osvěžujícím závitkem a hutnou, sametovou omáčkou ze zemitých arašídů je to, co láká tolik lidí po celém světě.

Na západě se arašídová omáčka stala oblíbenou součástí fusion kuchyně a často se používá i jako dip k pečeným hranolkům z batátů, do zálivek nebo jako základ do asijských těstovin. Přestože každá země má svůj vlastní recept, jedno zůstává stejné – výrazná chuť arašídů, kterou si většina z nás zamiluje hned na první sousto.

Recept na arašídovou omáčku k závitkům

Přestože existuje mnoho variací, většina receptů na arašídovou omáčku k závitkům se drží několika základních ingrediencí: arašídové máslo, sójová omáčka, česnek, limetková šťáva a nějaké sladidlo. Mnoho lidí se snaží omáčku připravit doma, ale často narazí na problém: buď se omáčka srazí, nedrží konzistenci, nebo nemá tu správnou hloubku chuti.

Zde je jednoduchý a funkční recept, který se osvědčil v mnoha domácnostech i bistrech:

Arašídová omáčka k jarním i letním závitkům:

Ingredience:

  • 4 lžíce kvalitního arašídového másla (ideálně 100% arašídy, bez cukru a palmového oleje)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1–2 lžíce javorového sirupu nebo medu (dle preference)
  • Šťáva z jedné limetky
  • 1 stroužek česneku (najemno nastrouhaný nebo prolisovaný)
  • Kousek čerstvého zázvoru (cca 1 cm, nastrouhaný – dle chuti)
  • 1–2 lžíce rýžového octa (nebo jablečného)
  • Špetka chilli vloček nebo pár kapek chilli omáčky (volitelně)
  • Horká voda na zředění (3–6 lžic podle požadované konzistence)

Postup:

  1. Ve střední misce smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, limetkovou šťávu a sladidlo.
  2. Přidejte česnek, zázvor a případně chilli.
  3. Pomalu přilévejte horkou vodu a za stálého míchání šlehejte do krémové konzistence. Množství vody přizpůsobte podle toho, zda chcete omáčku hustší (např. jako dip) nebo řidší (např. na polévání).
  4. Ochutnejte a dolaďte kyselost, sladkost i sůl podle své chuti.

Tip: Pokud se omáčka zdá málo výrazná, přidejte trochu sezamového oleje nebo tamarindové pasty pro hlubší chuť.

Kdy a jak arašídovou omáčku podávat?

Arašídová omáčka k letním závitkům je téměř neoddělitelná dvojice. Letní závitky, známé také jako „gỏi cuốn", jsou typickým vietnamským pokrmem – místo smažení se balí za studena do rýžového papíru a plní čerstvou zeleninou, koriandrem, mátou, skleněnými nudlemi a často i krevetami nebo tofu.

Naopak jarní závitky, které se smaží dozlatova, mají křupavou strukturu a výraznější chuť. I k nim se hodí arašídová omáčka, i když v některých regionech se preferuje rybí omáčka s česnekem. Přesto stále více lidí v Česku dává přednost právě verzi s arašídy – je sladší, sytější a méně ostrá, což ocení děti i ti, kteří nejsou zvyklí na pálivá jídla.

Příkladem může být rodina z Brna, která si každý pátek připravuje vlastní „závitkový večer". Zatímco děti si z rýžového papíru balí tofu, avokádo a okurku, rodiče si do svých závitků přidávají krevety a koriandr. Na stole nechybí miska s arašídovou omáčkou, která mizí stejně rychle jako závitky samotné. Právě její všestrannost z ní dělá oblíbený doplněk – hodí se i ke grilovanému masu nebo zeleninovým hranolkům.

Proč dát přednost domácí verzi?

V obchodech lze najít hotové arašídové omáčky, ale často obsahují konzervanty, přidaný cukr a palmový olej. Domácí verze je nejen chutnější, ale také zdravější. Použijete-li 100% arašídové máslo, získáte omáčku bohatou na zdravé tuky, bílkoviny a vitamín E. Navíc přesně víte, co jíte – žádná éčka ani zbytečné přísady.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Navíc si ji snadno přizpůsobíte. Preferujete výraznější chuť? Přidejte více česneku nebo chilli. Jste vegani? Vynechte med a použijte javorový sirup nebo agávový sirup. Milujete thajskou kuchyni? Přidejte kokosové mléko a vytvořte jemnější, trošku nasládlou verzi.

Malý trik na závěr

Pokud vám omáčka zbude, uchovejte ji v uzavřené sklenici v lednici – vydrží klidně týden. Před dalším použitím ji jen lehce zahřejte a případně přidejte trochu vody, aby opět získala svou hladkou konzistenci.

Při větším množství si ji můžete i zamrazit – ideálně po menších porcích v silikonových tvořítkách na led. Po rozmrazení si zachová chuť i krémovou strukturu.

Arašídová omáčka k jarním a letním závitkům tak nabízí nejen chuťový zážitek, ale i možnost kreativity a zdravého vaření. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, stane se stálicí ve vaší domácí kuchyni – a možná se přistihnete, že ji používáte nejen k závitkům, ale i na těstoviny, pečenou zeleninu nebo jen tak jako dip ke křupavým bramborám.

Jak řekl slavný kuchař Anthony Bourdain: „Dobré jídlo je o spojování chutí, které spolu možná na první pohled nesouvisí. Ale jakmile je ochutnáte, všechno do sebe zapadne." A v případě arašídové omáčky a vietnamských závitků to platí dvojnásob.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist