facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Využití jablečné přesnídávky v kuchyni se ukáže jako velký hit

Jablečná přesnídávka - sladká klasika, která chutná všem generacím

Jemná, voňavá a přirozeně sladká. Jablečná přesnídávka je jedním z těch pokrmů, které si většina z nás spojuje s dětstvím. Máloco připomíná domov tak silně jako teplá miska našlehaného jablka s lehkou vůní skořice. Přestože si ji běžně spojujeme s kojeneckou výživou, jablečná přesnídávka má mnohem širší využití a své místo si snadno najde i v kuchyni dospělých. Lze ji podávat jako dezert, snídani nebo svačinu, kombinovat s dalšími surovinami, zavařovat na zimu nebo připravit čerstvou v průběhu sezóny.

Ať už hledáte jednoduchý recept na jablečnou přesnídávku pro miminko, nebo plánujete zpracovat podzimní úrodu ze zahrady, možnosti jsou téměř nekonečné. Domácí příprava je navíc jednoduchá, zdravá a často i levnější než kupované varianty. A co víc – máte pod kontrolou obsah cukru, konzervantů i kvalitu surovin.

Proč dát přednost domácí přesnídávce před kupovanou?

Když se člověk podívá na etiketu některých komerčních přesnídávek, může ho překvapit, kolik obsahují přidaných cukrů, škrobů nebo zahušťovadel. I přesto, že jsou některé určené pro kojence, najdeme v nich složky, které by dětská výživa neměla obsahovat. Naproti tomu domácí jablečná přesnídávka obsahuje přesně to, co do ní dáte – obvykle jen jablka, vodu a případně trochu skořice či vanilky.

Díky tomu je nejen chutná, ale i nutričně hodnotná. Jablka totiž obsahují vlákninu, vitamín C a antioxidanty. Navíc přírodní sladkost jablek často stačí k tomu, aby nebylo potřeba přidávat žádný cukr – zejména pokud zvolíte sladší odrůdy, jako jsou Gala, Jonagold nebo Rubín.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

V reálném životě to dobře zná třeba paní Alena z Olomouce, která se rozhodla zpracovat pět bedýnek padaných jablek ze své zahrady. Část z nich usušila, něco upekla, ale největší úspěch u vnoučat i seniorů v domově, kde pracuje, měla právě její jablečná přesnídávka bez přidaného cukru. „Všichni se divili, že i bez cukru je tak sladká. Stačí dobrá jablka a trochu lásky při vaření," říká s úsměvem.

Variace, které stojí za vyzkoušení

Základní recept na jablečnou přesnídávku je jednoduchý – jablka oloupat, zbavit jádřinců, nakrájet a krátce podusit s trochou vody. Poté se rozmixují a je hotovo. Ale existuje mnoho variant, které stojí za zmínku.

Jablečná přesnídávka s pudinkem

Jednou z oblíbených úprav je jablečná přesnídávka s pudinkem. Do uvařených a rozmixovaných jablek se přidá vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě, směs se krátce provaří a vznikne jemný, krémový dezert, který milují nejen děti. Výhodou je, že taková přesnídávka dobře drží tvar i po zavaření a je výborná třeba i jako náplň do koláčů.

Je ale důležité myslet na to, že pudinkový prášek obvykle obsahuje škrob a cukr – pro kojence se tedy tato varianta příliš nehodí. Naopak pro starší děti nebo dospělé, kteří si chtějí připravit trochu dekadentnější verzi, je to ideální volba.

Jablečná přesnídávka bez pudinku

Kdo si chce zachovat maximální jednoduchost a čistotu chutí, sáhne po variantě jablečné přesnídávky bez pudinku. Tato verze je ideální i pro kojence, protože neobsahuje žádné zahušťující látky, konzervanty ani přidané cukry. Stačí vhodně zralá jablka, pár kapek vody a šetrná tepelná úprava. Pokud chcete chuť obměnit, lze přidat trochu skořice, hrušku nebo rozmačkaný banán.

Pro ještě lepší stravitelnost – zejména pokud připravujete jablečnou přesnídávku pro kojence – doporučují pediatři jablka spařit nebo krátce povařit. Díky tomu jsou měkčí, lehčeji stravitelná a eliminuje se riziko mikrobiologické kontaminace, kterou syrové ovoce může přinášet. Navíc se při vaření lépe rozvine jejich sladkost, což miminka ocení.

Jak připravit první přesnídávku pro miminko?

Recept na jablečnou přesnídávku pro kojence by měl být co nejjednodušší. Vhodné je začít s jedním druhem ovoce a sledovat reakci dítěte během několika dní. Takový recept může vypadat takto:

  • 1 větší sladké jablko (nejlépe bio kvalita)
  • pár lžic vody

Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. V malém kastrůlku ho podlijte dvěma až třemi lžícemi vody a na mírném ohni duste 5–10 minut, dokud nezměkne. Poté rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Nechte vychladnout na teplotu vhodnou pro miminko a podávejte.

Tento základ lze později upravovat – přidat trochu mrkve, banán nebo rýžovou kaši. Ale základem je vždy kvalita suroviny. Pokud nemáte přístup k bio jablkům, doporučuje se je důkladně omýt a oloupat, protože právě slupka může obsahovat zbytky pesticidů.

Tipy, jak přesnídávku využít a uchovat

Domácí jablečná přesnídávka není jen potravinou pro děti. Skvěle funguje i jako součást různých pokrmů – třeba jako náplň do lívanců, palačinek nebo štrúdlu. Lze ji přimíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo použít jako základ pro ovocnou omáčku k masu.

A pokud připravíte větší množství, není nic snazšího než ji zavařit. Při správném postupu vydrží i několik měsíců. Stačí čisté sklenice, správně uzavřené víčko a sterilizace. Při zavařování přesnídávky s pudinkem je třeba dát pozor na vyšší riziko zkysnutí, protože škrobové příměsi jsou náchylnější na zkázu. V tomto případě je dobré dodržet přesný postup a skladovat ve chladnu.

Pro ty, kdo vyznávají ekologický životní styl, je také dobré vědět, že domácí přesnídávka znamená méně obalového odpadu. Skleničky lze znovu použít, stejně jako zbylé slupky a jádřince kompostovat. Navíc při přípravě doma eliminujete i emise z dopravy a průmyslové výroby.

Sezónní poklad, který má stále co nabídnout

Možná si říkáte – proč věnovat čas něčemu tak jednoduchému, co lze snadno koupit v obchodě? Odpověď je stejně jednoduchá: protože nic se nevyrovná domácímu. Chuť čerstvých jablek, které jste sami oloupali, povařili a rozmixovali, je zcela jiná než u průmyslově vyráběné přesnídávky.

A pokud si k tomu přidáte i radost ze zpracování plodů z vlastní zahrady nebo z místního farmářského trhu, získáte nejen chutný produkt, ale i dobrý pocit. Jak říká jeden starý český citát: „Co si kdo uvaří, to si také sní."

Jablečná přesnídávka, ať už s pudinkem, bez něj nebo v kojenecké verzi, je zkrátka poklad, na který by se nemělo zapomínat. V jednoduchosti je její síla – a právě proto chutná tolik generacím dodnes.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist