facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x Ben & Anna Tuhý deodorant Máta v hodnotě 159 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Topinambur je zdravá a udržitelná potravina, na kterou jsme pozapomněli

Co je topinambur?

Topinambur, známý také jako jeruzalémský artyčok, se stává čím dál tím populárnějším díky svým vynikajícím zdravotním přínosům a širokému využití v kuchyni. Tato hlíza je nejen chutná, ale i výživná a relativně snadno se pěstuje, což z ní činí ideální volbu pro zdravý životní styl.

Historie a původ topinamburu

Topinambur, známý také jako jeruzalémský artyčok, je rostlina, která má své kořeny v Severní Americe, kde ji domorodé kmeny pěstovaly jako důležitou součást své stravy dlouho před příchodem Evropanů. Lidový název „jeruzalémský artyčok" vyvolává pocit, že má svůj původ ve Středomoří. Ve skutečnosti však neexistuje žádné přímé spojení mezi topinamburem a městem Jeruzalém. Název pravděpodobně pochází z italského slova „girasole", což znamená slunečnice. V průběhu času došlo zřejmě ke zkomolení tohoto slova a jeho záměně se slovem Jeruzalém.

V 17. století byl topinambur přivezen z Ameriky do Evropy, kde se rychle rozšířil díky své nenáročnosti na pěstování a vysoké úrodě. Ve Francii byl považován za delikatesu a postupně se stal populárním i v dalších evropských zemích, včetně Anglie a Německa. V té době byl často využíván jako potravina pro chudé a během hladomorů jako záchranná plodina, která dokázala zajistit výživu v těžkých časech.

Znovu objevená superpotravina

Během druhé světové války získal topinambur opět na významu, protože jeho pěstování nebylo náročné a mohl růst v různých půdních a klimatických podmínkách, což z něj činilo ideální zdroj potravy v dobách, kdy byly jiné potravinové zdroje omezené. Po válce však zájem o topinambur upadl, protože byl často spojován s obdobími nouze a hladu.

V posledních letech dochází k obnově zájmu o topinambur, a to nejen kvůli jeho zdravotním přínosům, ale i jako součást udržitelného zemědělství. Díky své schopnosti růst v méně úrodných půdách a přispívat k biodiverzitě se topinambur stává opět populárním v moderních kuchyních i zahradách po celé Evropě a Americe.

Zdravotní přínosy topinamburu

Topinambur je ceněn nejen pro svou chuť, ale také pro řadu zdravotních přínosů, které nabízí. Zde jsou klíčové výhody jeho zařazení do stravy:

  1. Bohatý zdroj inulinu: Topinambur je významným zdrojem inulinu, typu přírodního polysacharidu, který se chová jako prebiotikum. Inulin podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě, což má pozitivní vliv na trávení a celkové zdraví střev.

  2. Podpora trávení: Díky vysokému obsahu vlákniny může pravidelná konzumace topinamburu přispět k lepšímu trávení a pomáhat v prevenci problémů jako je zácpa.

  3. Podpora imunitního systému: Vláknina a antioxidanty obsažené v topinamburu mohou přispět k posílení imunitního systému a ochraně těla před některými typy infekcí.

  4. Bohatý na vitamíny a minerály: Topinambur je dobrým zdrojem několika důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínů skupiny B (zejména thiaminu a niacinu), draslíku, železa a mědi. Tyto živiny jsou zásadní pro správné fungování těla a udržení dobrého zdraví.

  5. Podpora zdravého srdce: Vláknina z topinamburu může pomoci snížit hladiny špatného LDL cholesterolu v krvi, čímž přispívá k prevenci srdečních onemocnění.

  6. Nízkokalorický, ale výživný: Topinambur nabízí hodně výživy při relativně nízkém počtu kalorií, což ho činí ideální součástí stravy pro ty, kdo chtějí zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost.

  7. Antioxidační účinky: Obsahuje antioxidanty jako jsou vitamin C a E, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.

Tyto přínosy činí topinambur atraktivní volbou pro mnoho lidí, kteří se snaží jíst zdravě a zlepšit svůj celkový zdravotní stav.

Pěstování topinamburu

Topinambur je jednoduchá a nenáročná rostlina na pěstování, což z něj činí ideální volbu pro začínající i zkušené zahradníky. Nejlépe se mu daří na plném slunci a ve výživné, dobře odvodněné půdě, ale dokáže se přizpůsobit i méně ideálním podmínkám. Pěstování začíná výsadbou hlíz na jaře, lze však sázet i na podzim. Topinambur je odolný vůči škůdcům a chorobám, což minimalizuje potřebu chemické ochrany a zajišťuje bohatou sklizeň od podzimu až do začátku jara následujícího roku. Díky své rychlé růstové schopnosti a vysoké produkci může být topinambur skvělým zdrojem potravy z vlastní zahrady.

Využití topinamburu

V kuchyni je topinambur velmi univerzální ignrediencí. Jeho chuť připomíná kombinaci artyčoku a brambory, a dá se připravovat vařením, pečením, smažením nebo i syrovým. Vynikající je například v polévkách, salátech nebo jako příloha. Topinambur lze také fermentovat nebo nakládat.

**Zdravá strava i udržitelnost

Topinambur nabízí nejen výživové benefity a skvělou chuť, ale i snadné pěstování a příznivý vliv na životní prostředí. S jeho pomocí můžete obohatit svou stravu a zároveň přispět k udržitelnosti vaší zahrady.

Díky své nenáročnosti na vodu a hnojiva, představuje topinambur udržitelnou alternativu či vhodný doplněk k tradičně pěstovaným plodinám. Jeho pěstování může přispět k biodiverzitě a zlepšení zdraví půdy díky své schopnosti hromadit živiny.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist