
Objevte kouzlo scones a jejich různé chutné varianty

Křehké scones - britská klasika, která si získává místo i na českých stolech
Když se řekne „scone", většina lidí si pravděpodobně představí poklidné anglické odpoledne, jemný porcelán, konvičku čaje a talíř plný drobivých, zlatavých dobrot podávaných s máslem a marmeládou. Tato tradiční britská pochoutka si však v posledních letech nachází cestu i do českých domácností – a není divu. Scones, nebo chcete-li anglické bochánky, jsou totiž nejen neodolatelně chutné, ale i překvapivě jednoduché na přípravu. Ať už dáváte přednost sladké klasice, nebo vás láká pikantní verze se sýrem, tento článek vás provede vším, co o scones potřebujete vědět – od historie až po osvědčený recept.
Jak vlastně vznikly scones?
Původ scones (v češtině často označovaných i jako „skoóny" nebo „anglické bochánky") sahá do Skotska 16. století. První zmínky ukazují na jednoduchý koláč připravovaný na pánvi, který se postupem času přesunul do trouby a získal svou dnes známou podobu. Tradičně byly scones kulaté, ale později se začaly krájet do trojúhelníků, podobně jako pizza, zejména ve Spojených státech, kde si sladká verze tohoto pečiva získala velkou oblibu.
Dnes existuje nespočet variant scones – sladké s rozinkami, čokoládou či brusinkami, ale také slané se sýrem, bylinkami nebo dokonce slaninou. V Británii jsou oblíbenou součástí tzv. „cream tea", kde se podávají s hustou smetanou clotted cream a jahodovým džemem. Ovšem v moderní kuchyni si scones nacházejí své místo i jako snídaňové či brunchové pečivo, které lze upravit podle chuti a sezóny.
Klíčem je máslo a trpělivost
Přestože recept na scones může na první pohled vypadat jednoduše – mouka, máslo, cukr, vejce a kypřicí prášek – úspěch tkví v detailech. Základním pravidlem je pracovat s opravdu studeným máslem, které při pečení vytváří v těstě drobné kapsy a zajišťuje křehkost a nadýchanost. Další klíčovou složkou je správné zpracování těsta – nemělo by se hníst jako chléb, ale spíše jen jemně spojit, aby si zachovalo strukturu.
Přehnané míchání těsto „utluče" a výsledkem budou tvrdší kousky bez kýžené lehkosti. Právě zde spočívá kouzlo dobře připravených scones – měly by být zvenku jemně křupavé, ale uvnitř vláčné a nadýchané.
Když se zmiňuje máslo, je třeba dodat, že kvalitní suroviny hrají zásadní roli. Použijete-li poctivé máslo s vysokým obsahem tuku a dobrou mouku, výsledná chuť bude znatelně lepší. V ideálním případě můžete sáhnout i po bio nebo lokálních surovinách, díky nimž bude vaše domácí pečení nejen chutnější, ale i udržitelnější.
Sladké vs. slané
Ačkoliv sladké scones jsou klasikou, která si drží svou popularitu po desetiletí, stále více lidí objevuje kouzlo slané verze, zejména tzv. „cheese scones", tedy sýrových bochánků. Tyto slané scones jsou ideální nejen k snídani, ale i jako rychlá svačina či doplněk k polévce nebo salátu.
Sýrové scones se obvykle připravují s výraznějšími druhy sýrů – výborný je například vyzrálý čedar, parmazán nebo kombinace obou. Často se přidávají i jemné bylinky jako tymián, pažitka nebo rozmarýn, které dodají těstu další vrstvu chuti. Někteří kuchaři přidávají i špetku hořčice nebo kajenského pepře pro pikantnější verzi.
Zajímavým příkladem může být případ malé brněnské kavárny, která začala nabízet domácí sýrové scones jako součást víkendového brunch menu. Zákazníci si je natolik oblíbili, že se z tohoto nenápadného pečiva stal jeden z nejprodávanějších produktů. „Ze začátku jsme je nabízeli jako test, ale lidé si o ně říkali znovu a znovu. Dnes už bez nich víkendové menu neexistuje," říká majitelka kavárny.
Ať už tedy preferujete sladkou klasiku s marmeládou, nebo dáváte přednost slané, sýrové variantě, scones vám dávají prostor pro kreativitu a experimentování. Přizpůsobit je můžete bez problému sezónním surovinám nebo aktuálním chutím.
Osvědčený recept na scones – sladký i slaný
Abychom nezůstali jen u teorie, přinášíme dva základní recepty – klasický sladký a sýrový pro milovníky slaného pečiva.
Sladké scones (cca 8 kusů)
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 75 g studeného másla (na kostičky)
- 1 vejce
- 100 ml mléka (plus trochu na potření)
- rozinky nebo sušené brusinky dle chuti
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek.
- Přidejte máslo a prsty jej rychle zapracujte, až vznikne drobenka.
- Vmíchejte vejce a většinu mléka a spojte v těsto (případně přidejte zbytek mléka, pokud je těsto moc suché).
- Vpracujte sušené ovoce, nehněťte příliš.
- Rozválejte na 2–3 cm silný plát a vykrajujte kolečka.
- Potřete mlékem a pečte na 200 °C asi 12–15 minut dozlatova.
Sýrové scones (cheese scones)
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 75 g studeného másla
- 100 g strouhaného sýra (čedar, gouda, parmazán)
- 1 vejce
- 100 ml mléka (plus trochu navíc)
Postup:
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte máslo a vytvořte drobenku.
- Vmíchejte většinu sýra a vejce s mlékem.
- Spojte v těsto a rozválejte na plát. Můžete posypat zbytkem sýra.
- Vykrajujte kolečka nebo trojúhelníky.
- Pečte na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
Obě varianty je nejlepší podávat ještě teplé, např. s máslem, smetanovým sýrem nebo marmeládou. Pokud si je připravíte den předem, můžete je rychle ohřát v troubě a budou jako čerstvé.
Malý kousek Anglie doma
V dnešní době, kdy je trendem zpomalit a užít si drobné radosti, představují scones ideální způsob, jak si vychutnat chvíli klidu - ať už sami, nebo s někým blízkým. Jsou jednoduché, ale přesto působí výjimečně. Lze je připravit z dostupných surovin a přizpůsobit na nespočet způsobů. Navíc se výborně hodí k čaji, kávě, nebo třeba jen tak, jako hřejivá odměna uprostřed deštivého odpoledne.
Jak jednou řekla britská spisovatelka Mary Berryová: „Pečení scones je jako objetí, které si můžete dát na talíř." A není právě to důvod, proč se do nich zamilovat?