facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Omega-3 mastné kyseliny - kdy zdraví škodí příliš dobrého?

Omega-3 mastné kyseliny jsou často označovány jako "zázračné tuky", které podporují zdraví srdce, mozku i očí. Jsou nedílnou součástí zdravé stravy a mnoho lidí je přidává do svého jídelníčku prostřednictvím rybího oleje, lněných semínek nebo doplňků stravy. V posledních letech se však stále častěji objevuje otázka: lze se jimi předávkovat?

Pravidelné užívání omega-3 je spojeno s celou řadou benefitů – od snížení hladiny triglyceridů až po mírnění zánětlivých procesů v těle. O to překvapivější může být zjištění, že nadměrný příjem těchto zdraví prospěšných tuků může mít i negativní dopady. Předávkování omega-3, ač zřídkavé, není vyloučené. Projevy nejsou vždy dramatické, ale dlouhodobé nadužívání může způsobit komplikace, které bychom rozhodně neměli podceňovat.

K čemu omega-3 slouží a proč jsou důležité?

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální tuky, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Musíme je tedy přijímat z potravy. Nejznámějšími formami jsou EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které se vyskytují především v tučných mořských rybách. Třetí formou je ALA (kyselina alfa-linolenová), kterou najdeme například v lněném či chia semínku.

Tyto tuky hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích – od vývoje mozku u dětí až po regulaci zánětlivých odpovědí a zdraví kardiovaskulárního systému u dospělých. U starší populace pak mohou pomoci zpomalit kognitivní úpadek.

Vzhledem k tomu, že moderní strava bývá na omega-3 spíše chudá, mnoho lidí sahá po doplňcích stravy. A právě zde se otevírá prostor pro otázku: může dojít k předávkování omega-3 mastnými kyselinami?

Co se děje, když to s omega-3 přeženeme?

Na první pohled by se mohlo zdát, že něco tak prospěšného, jako jsou omega-3, nemůže uškodit. Jenže stejně jako u vitamínů nebo minerálů i zde platí, že vysoké dávky mohou přinést víc škody než užitku. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je denní příjem do 5 gramů EPA a DHA považován za bezpečný, ale vyšší dávky by měly být konzultovány s lékařem.

Mezi nejčastější příznaky nadměrného příjmu omega-3 patří:

  • Krvácivost – Omega-3 mají antikoagulační účinky, což znamená, že snižují srážlivost krve. Ve vyšších dávkách mohou zvýšit riziko krvácení, ať už jde o krvácení z nosu, prodlouženou dobu krvácení při poranění nebo dokonce vnitřní krvácení.
  • Poruchy trávení – Vysoké dávky doplňků mohou způsobit nevolnost, průjem, nadýmání nebo rybí pachuť v ústech.
  • Nízký krevní tlak – Lidé, kteří berou léky na snížení krevního tlaku, by měli být obezřetní, protože omega-3 mohou účinek těchto léků zesílit.
  • Interakce s léky – Například s warfarinem nebo jinými antikoagulanty. Kombinace s vysokými dávkami omega-3 může být riziková.

Zajímavý je případ mladého sportovce, který se rozhodl nahradit klasické tučné ryby výhradně doplňky rybího oleje. Denně užíval přes 6 gramů EPA a DHA, protože věřil, že tím podpoří regeneraci svalů. Po několika týdnech však začal trpět silnými bolestmi břicha a častými modřinami bez zjevné příčiny. Když navštívil lékaře, zjistilo se, že má výrazně sníženou srážlivost krve. Po vysazení doplňků se jeho stav postupně normalizoval.

Kolik omega-3 je tedy akorát?

Doporučený denní příjem se liší podle věku, pohlaví i zdravotního stavu. Obecně se uvádí, že pro dospělého člověka je optimální denní dávka EPA a DHA dohromady kolem 250–500 mg. U lidí s vyšším rizikem srdečních onemocnění může být doporučena vyšší dávka, ale i ta by měla být konzultována s odborníkem.

Nejlepší je dostávat omega-3 hlavně z přírodních zdrojů, nejen ze suplementů. Skvěle je tělu dodají tučné ryby jako losos, makrela, sardinky nebo sleď, ale i rostlinné varianty jako lněná a chia semínka, vlašské ořechy nebo řasy – ty ocení hlavně vegani a vegetariáni.

Přirozená pestrost v jídelníčku je totiž tělu mnohem srozumitelnější než vysoké dávky izolovaných látek.

Jak poznat, že se omega-3 užívá příliš?

Předávkování omega-3 se neprojevuje ze dne na den. Spíše jde o plíživý proces, kdy si člověk nemusí dlouho ničeho všimnout. První varovné signály mohou být nenápadné – například častější tvorba modřin, krvácení z nosu, nebo zhoršené trávení.

Nadměrné užití se často týká lidí, kteří kombinují několik doplňků stravy najednou – například rybí olej, multivitamin s omega-3 a ještě směs mastných kyselin. Doplněk k doplňku a najednou je suma několika gramů denně na světě.

„Každý, kdo pravidelně užívá více než 2 gramy EPA a DHA denně formou doplňků, by měl být pod lékařským dohledem," upozorňuje Americká kardiologická asociace. Toto doporučení má své opodstatnění – existují případy, kdy zvýšené dávky omega-3 přispěly k nežádoucím účinkům nebo narušily účinnost léků.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Proč je dobré mít se na pozoru?

Odpověď na otázku „lze se předávkovat omega-3?" zní tedy: ano, lze. Ačkoliv k tomu nedochází často, je důležité si uvědomit, že i přírodní látky mohou být ve vysokých dávkách rizikové. Předávkování omega-3 nenastane ze dne na den, ale při dlouhodobém nadužívání – zejména při nekontrolovaném užívání doplňků.

Zvláště zranitelné skupiny, jako jsou těhotné ženy, lidé na lécích na ředění krve nebo osoby s poruchami srážlivosti, by měly být obzvlášť obezřetné. U dětí a starších lidí je pak třeba sledovat dávkování ještě pečlivěji.

Největší nebezpečí nespočívá nutně v akutním selhání, ale v možném dlouhodobém skrytém působení. To může podkopat celkové zdraví a v některých případech i maskovat existující problémy. Přitom stačí tak málo – řídit se doporučeným dávkováním a vybírat kvalitní přírodní zdroje před syntetickými doplňky.

Řečnickou otázku na závěr? Pokud je omega-3 skutečně „zázračný tuk", není lepší se k němu chovat s respektem, stejně jako k jakékoli jiné silné látce?

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist