facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak udělat pražskou hovězí pečeně pro nedělní oběd s rodinou

Co skrývá pražská hovězí pečeně?

V české kuchyni má hovězí maso pevné místo – od klasické svíčkové přes guláš až po méně známé, ale o to chutnější recepty. Jedním z těch, které si zaslouží znovuobjevení, je bezesporu pražská hovězí pečeně. Jde o pokrm, který se kdysi podával v lepších pražských restauracích, dnes se ale s touto specialitou setkáme spíše v domácnostech pamětníků nebo na jídelních lístcích podniků zaměřených na tradiční českou kuchyni. Přitom právě hovězí pečeně na pražský způsob nabízí nejen skvělý chuťový zážitek, ale i prostor pro variace, které odpovídají moderním výživovým trendům.

Jak chutná praha na talíři

Pražská hovězí pečeně není žádná fádní záležitost – její kouzlo spočívá v kombinaci jednoduchých surovin, dlouhé přípravy a jemně nasládlé chuti, kterou dodává specifická směs kořenové zeleniny, rajského protlaku a cibule, často rozmělněná do husté šťávy. Nechybí ani voňavé koření jako nové koření, bobkový list a pepř, která celý pokrm povýší na nedělní slavnostní oběd. V některých starších verzích receptu se navíc přidává i lžička cukru nebo kapka citronové šťávy, jejíž kyselost pomáhá vyvážit sladkost zeleniny.

Hovězí maso se nejčastěji používá z předního hovězího – například hovězí plec nebo kýta, které jsou vhodné na dlouhé dušení. Výsledkem je měkké, šťavnaté maso, které se rozpadá pod vidličkou a nádherně se spojuje se silnou, tmavou omáčkou.

Když se zmíní příloha, naprostou klasikou je dušená rýže, která svou neutrální chutí ideálně doplňuje výrazné maso a šťávu. Ačkoliv knedlík by byl také volbou, tradičně se právě rýže k pražské hovězí pečeni podávala častěji, což celému jídlu dodává lehce „měšťanský" charakter.

Recept po prababičce, ale s moderním přístupem

Receptů na hovězí pečeni pražského typu existuje hned několik. Liší se nejen použitým masem, ale i způsobem dochucení či přípravy šťávy. Jeden z nejčastěji opakovaných postupů vypadá následovně:

Ingredience:

  • 800 g hovězího masa (plec, krk, kýta)
  • 2 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl
  • olej nebo sádlo na opečení
  • 1 lžíce cukru (volitelně)
  • kapka citronové šťávy nebo ocet (volitelně)
  • voda nebo vývar

Maso se nejprve ze všech stran opeče dohněda, aby se uzavřelo a vytvořilo kůrku, která udrží šťávu uvnitř. Poté se v hrnci orestuje cibule, přidá se zelenina, protlak a koření, a vše se krátce zarestuje, než se vrátí maso zpět. Nakonec se vše podlije horkou vodou nebo vývarem a pomalu dusí, klidně i dvě hodiny, dokud maso nezměkne. Omáčka se pak propasíruje nebo rozmixuje do hladka a případně dochutí. Výsledkem je hluboká, plná chuť, která připomíná dětství strávené u rozžhaveného sporáku.

Co se podávalo v pražských kavárnách první republiky?

Jídla typu pražská hovězí pečeně jsou nositeli doby. Připomínají, jak se jedlo za první republiky, kdy měšťanská kuchyně začala přebírat inspiraci z Francie, ale zároveň uchovávala rustikální české kořeny. Tehdejší hospodyně neměly přístup k moderním dochucovadlům, a přesto dokázaly vytvořit úžasné pokrmy s použitím minimum surovin a maximem péče.

Jedna z dochovaných kuchařek z roku 1932 popisuje „Hovězí pečeni po pražsku" jako základní pokrm vhodný „na všední i slavnostní dny", přičemž doporučuje podávání s „dušenou rýží nebo makarony". Už tehdy si lidé uvědomovali význam jednoduchosti – a právě to je možná důvod, proč se dnes tento recept znovu dostává do kurzu.

Dnes, ve věku instantních jídel a polotovarů, získává dlouhé dušení a domácí příprava znovu na ceně. Lidé se vracejí ke kořenům a hledají jídla, která nejen chutnají, ale i vyprávějí příběh.

Rýže – obyčejná, ale nedoceněná

Rýže je u nás často vnímána jako nudná příloha, ale ve skutečnosti hraje v mnoha receptech klíčovou roli. U pražské hovězí pečeně má za úkol absorbovat šťávu, zjemnit celkový dojem z jídla a zároveň nabídnout kontrast k těžší omáčce.

Pokud se připraví správně – tedy nelepivá, ve volných zrnech, nejlépe na másle a mírně osolená – může být rýže nejen doplňkem, ale plnohodnotnou součástí chuťového zážitku. Mnozí dnes volí také hnědou nebo jasmínovou rýži, čímž do tradičního receptu vnášejí moderní prvky bez ztráty autenticity.

Jak zařadit hovězí pečeni do moderního jídelníčku?

V době, kdy se stále více lidí snaží omezit konzumaci masa nebo hledá udržitelnější způsoby stravování, může hovězí pečeně působit jako přežitek. Ale i tento recept se dá upravit tak, aby respektoval současné výživové nároky. Třeba menší porce masa doplněné větším množstvím zeleniny, servírované na rýži nebo luštěninové příloze, mohou vytvořit vyvážený talíř plný chutí i živin.

Další možností je využít kvalitní, lokální maso z biochovů, které má nejen lepší chuť, ale i výrazně menší ekologický dopad než průmyslově zpracované produkty. V kombinaci s domácí přípravou se tak pražská hovězí pečeně může stát součástí udržitelného jídelníčku, aniž by se ztratila její původní autenticita.

Malá změna, velký rozdíl

Jedna rodina se rozhodla nahradit běžné obědy z restaurací vařením doma – a jedním z prvních pokusů se stala právě hovězí pečeně po pražsku podle starého receptu babičky. Výsledek? Nejen že ušetřili, ale především si našli nový rituál: každou neděli společná příprava oběda, při které si povídají, krájí zeleninu a míchají omáčku, zatímco děti pomáhají s prostíráním. „Ta vůně, co se line bytem, je k nezaplacení," říká maminka tří dětí, která se díky tomuto jídlu vrátila ke kořenům.

A co je na tom nejlepší? Maso se dá připravit i den dopředu a druhý den je omáčka ještě lepší – což z něj dělá ideální jídlo pro hektické týdny, kdy chcete něco výživného, ale nechcete trávit hodiny u plotny.

Je to právě čas, vůně a vzpomínky, co z obyčejného jídla dělá něco víc než jen oběd – dělá z něj zážitek. A pražská hovězí pečeně, ať už podle receptu z roku 1932 nebo s moderními úpravami, k takovým zážitkům rozhodně patří.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist