
Jak lemon curd oživuje každý dezert a dává mu nový rozměr

Lemon curd - krém z citronů, který rozjasní každý dezert
Není mnoho věcí na světě, které by dokázaly spojit svěžest, sladkost a jemnost do jediné lžičky tak dokonale, jako to umí citronový krém, známý také pod anglickým názvem lemon curd. Tato tradiční pochoutka pochází z Velké Británie, kde si ji už po generace mačkají na toast, natírají do dortů nebo jen mlsají samotnou, lžičkou přímo ze skleničky. Ale i v českých kuchyních si postupně nachází své místo – a není se čemu divit. Kdo jednou ochutná domácí lemon curd, těžko se spokojí s kupovanou náhražkou.
Ačkoliv název "curd" může evokovat něco jako sýřeninu, jedná se o hladký a zářivě žlutý krém připravený z citronové šťávy, cukru, vajec a másla. V kombinaci těchto několika málo surovin vzniká něco, co je na pomezí pomazánky, krému do dezertů a exotické omáčky. Co dělá lemon curd tak jedinečným? Jeho jemná textura, plná a osvěžující chuť a neuvěřitelná univerzálnost v kuchyni.
Kouzlo jednoduchého receptu
Domácí příprava citronového krému není žádná věda. I přesto, že jeho hedvábná konzistence a vyvážená citronová chuť může působit jako výsledek precizní cukrářské alchymie, zvládne lemon curd uvařit kdokoliv – dokonce i bez předchozích zkušeností.
Na lemon curd v té nejjednodušší a nejlepší podobě vám stačí čtyři věci: 4 žloutky, 150 gramů cukru, šťáva ze dvou až tří citronů (zhruba 100 ml) a 80 gramů na kousky nakrájeného másla. Nic složitého, ale výsledek? Dokonalá kyselkavá dobrota!
Postup je jednoduchý: V nerezové misce nebo hrnci s dvojitým dnem se smíchají žloutky, cukr a citronová šťáva. Směs se pomalu zahřívá za stálého míchání, dokud nezhoustne (to trvá přibližně 10 minut). Poté se stáhne z ohně a za stálého míchání se přidává máslo, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladký krém. Hotový lemon curd se přelije do čistých sklenic, uzavře a uchovává v lednici.
Mnozí se v tomto bodě ptají: proč lemon curd vařit doma, když je k dostání v obchodech? Odpověď je jednoduchá – domácí chutná nesrovnatelně lépe. Má výraznější chuť, krémovější strukturu a navíc přesně víte, co v něm je. Žádná umělá aromata, barviva nebo konzervanty.
Víc než jen pomazánka: jak využít lemon curd v kuchyni
Možná si říkáte, co všechno se dá s citronovým krémem dělat. Odpověď je – překvapivě hodně. Lemon curd dokáže oživit i ten nejobyčejnější dezert. Funguje jako skvělá náplň do dortů, tartaletek, palačinek nebo makronek. Skvěle se kombinuje s tvarohem, mascarpone nebo šlehačkou – vznikne tak lehký krém, ideální do pohárů nebo jako náplň do rolád.
Zkuste třeba jednoduchou ovocnou tartaletku: upečte mandlové těsto, naplňte jej vychlazeným lemon curdem a ozdobte čerstvým ovocem. Výsledek? Dezert, který vypadá jako z francouzské cukrárny a chutná ještě lépe.
V anglické tradici se lemon curd často podává spolu s koláčky scones a hustou smetanou clotted cream při tradičním čaji o páté – což je krásný příklad toho, jak se tato delikatesa stala součástí každodenního života. V Česku si ji lidé oblíbili třeba i jako náplň do bábovek nebo vrstvu v cheesecaku.
Jedna maminka ze středních Čech si lemon curd natolik oblíbila, že se stal nedílnou součástí narozeninových dortů pro její děti. „Dřív jsem se citronovým věcem vyhýbala, přišly mi příliš kyselé. Ale lemon curd je úplně jiný. Je sladký, krémový, osvěžující – děti ho milují," říká.
Sklenice plná slunce
Citrony jsou známé svou vysokou dávkou vitamínu C, antioxidantů a příznivým vlivem na imunitní systém. Ačkoliv se při vaření lemon curdu část vitamínu C ztratí, stále zůstává zajímavou alternativou k běžným sladkostem. Navíc jeho intenzivní chuť často znamená, že stačí menší množství k uspokojení sladké chuti – což nemusí být zanedbatelné pro ty, kdo si hlídají příjem cukru.
Vyzkoušejte naše přírodní produkty
Z environmentálního hlediska lze lemon curd zařadit mezi produkty, které dobře zapadají do filozofie udržitelného a zdravého životního stylu – obzvlášť když se připraví doma z bio citronů a kvalitního másla. Mnoho domácností si zvyká připravovat své vlastní pomazánky a krémy právě proto, aby snížily množství plastových obalů a konzervovaných hotových výrobků.
Navíc je lemon curd skvělým dárkem – vlastnoručně připravený, ve skleničce s etiketou a mašlí, potěší víc než jakákoli čokoláda z obchodu. A protože vydrží v lednici až dva týdny, můžete si ho připravit předem a mít po ruce vždy, když vás přepadne chuť na něco výjimečného.
Tipy a triky pro dokonalý lemon curd
Aby byl citronový krém opravdu dokonalý, je dobré se řídit několika jednoduchými pravidly:
- Používejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, nikoliv tu z koncentrátu. Chuť čerstvých citronů je nesrovnatelně jemnější a přirozenější.
- Při vaření dávejte pozor, aby se krém nezačal vařit – jinak by mohly vejce srazit. Míchejte neustále a vařte na mírném ohni.
- Pokud chcete lemon curd extra hladký, můžete ho po uvaření propasírovat přes jemné sítko, čímž se zbavíte případných kousků vaječných bílků nebo hrudek.
- Pro zajímavější chuť můžete přidat lžičku citronové kůry – dodá intenzivnější aroma bez výrazné kyselosti.
Někteří kreativní kuchaři dokonce experimentují s jinými citrusy: pomerančový „orange curd" nebo limetkový krém (lime curd) jsou méně kyselé alternativy, které se hodí například k vánočním dezertům nebo do tropických dortů.
Když se to vezme kolem a kolem, lemon curd je víc než jen krém. Je to malý rituál, kousek domácí péče o chuť i duši, který si může dopřát kdokoli. Ať už ho vmícháte do jogurtu, namažete na lívance nebo použijete jako tajnou ingredienci v dortech, vždy dodá vašemu jídlu nádech něčeho výjimečného.
„Jídlo by mělo být radostí, ne povinností," říká známá britská kuchařka Mary Berry. A lemon curd je přesně ten druh radosti, který stojí za to mít po ruce.