facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak vyčistit plynový gril pro lepší chuť a delší životnost

Grilování bez škodlivin - jak správně vyčistit gril a prodloužit jeho životnost

Léto, slunce, přátelé, vůně pečeného masa nebo zeleniny linoucí se ze zahrady – to vše neodmyslitelně patří ke grilovací sezóně. Ale zatímco samotné grilování si většina z nás užívá s chutí, úklid grilu po akci často odkládáme, nebo jej rovnou odbydeme. Výsledkem může být nejen zkrácená životnost spotřebiče, ale i zdravotní rizika. Zbytky jídla, přepálený tuk a usazeniny mohou při opakovaném používání uvolňovat škodlivé látky a kazit chuť i vůni jídla.

Otázka tedy zní: jak správně vyčistit gril, ať už jde o plynový, elektrický, kontaktní nebo teflonový? Každý typ si žádá trochu jiný přístup, ale jedno pravidlo platí pro všechny: čistý gril je základ bezpečného a chutného grilování.

Kdy a proč je důležité čistit gril

Základem každé údržby je prevence. Nejlepší je čistit gril ihned po použití, kdy ještě není zcela vychladlý, ale usazeniny nejsou zatvrdlé. Právě tehdy je největší šance, že půjdou snadno dolů. Pokud si ale dáte práci i s hloubkovým úklidem alespoň jednou za sezónu, prodloužíte grilu životnost a zajistíte, že nebudete jíst jídlo plné sazí a karcinogenních zbytků.

Začněme tedy tím, jak vyčistit jednotlivé typy grilů, aniž byste riskovali poškození jejich povrchu nebo funkčnosti.

Jak vyčistit plynový gril

Plynové grily jsou oblíbené díky rychlému zahřívání a snadnému ovládání teploty. Nicméně jejich údržba si žádá pečlivost, protože kromě roštů obsahují také hořáky, které se mohou snadno ucpat.

Hned po grilování, dokud je gril ještě teplý, zapněte ho na plný výkon na 10–15 minut. Tím spálíte zbytky jídla a tuky. Po vychladnutí si vezměte ocelový kartáč a jemně očistěte rošty. Pokud se tuky usadily i na stěnách grilu, použijte teplou vodu s trochou přírodního odmašťovače – ideálně ekologického, aby nezanechával chemické zbytky.

Hořáky se doporučuje čistit alespoň jednou za sezónu. Vyjměte je, očistěte vlažnou vodou a zkontrolujte, zda nejsou ucpané otvory. Pokud ano, pomůže jehlice nebo tenký drátek. Plynové grily mají často odnímatelné misky na tuk – nezapomínejte je pravidelně vyprazdňovat a omývat.

Dobrá rada? Nikdy nepoužívejte agresivní chemické čističe, které by mohly poškodit povrch grilu nebo se přepálit při dalším grilování.

Jak vyčistit elektrický a kontaktní gril

Elektrické grily a jejich menší bratříčci – kontaktní grily – jsou častou volbou pro domácnosti nebo menší balkony. Snadno se ovládají, neprodukují kouř a hodí se i na přípravu zdravějších pokrmů. Ale právě kvůli elektrickým komponentům vyžadují opatrnější přístup při čištění.

Základní pravidlo zní: nikdy neponořujte elektrický gril do vody. Pokud má gril odnímatelné desky, umyjte je ručně nebo v myčce (pokud to výrobce dovoluje). Pokud ne, počkejte, až gril vychladne, a pak použijte dřevěnou nebo silikonovou špachtli, kterou opatrně seškrábete připečené zbytky jídla. Následně hadříkem namočeným ve vlažné vodě s kapkou jemného přírodního čističe setřete celý povrch.

Kontaktní grily často trpí ucpanými odtoky na tuk – nezapomeňte je vyčistit včetně zásobníku na tuk. U některých modelů se horní a dolní deska dají odejmout zvlášť – to proces značně usnadní.

Mnoho lidí dělá chybu v tom, že používá kovové nástroje nebo drátěnky na teflonový nebo keramický povrch. To může vést k trvalému poškození nepřilnavé vrstvy, čímž se z grilu stane past na připalování jídla.

Jak vyčistit teflonový gril bez poškození povrchu

Teflonové povrchy jsou oblíbené díky své nepřilnavosti, ale zároveň patří mezi nejchoulostivější. Pokud se jednou poškrábou, nejen že se sníží jejich účinnost, ale mohou začít uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Proto je důležité používat výhradně měkké houbičky, hadříky z mikrovlákna nebo speciální kartáče určené pro teflon. I zde platí, že nejlepší je čistit co nejdříve po použití. Pokud zbytky ztvrdnou, pomůže několik minutový zábal z teplé vody s jedlou sodou. Ta jemně uvolní připečeniny, aniž by povrch poškrábala.

Chcete-li přírodní alternativu k běžným čističům, smíchejte jedlou sodu s trochou vody a vytvořte pastu. Ta se nanese na znečištěná místa, nechá působit kolem 15 minut a poté se jemně setře.

Pomůže i příroda - přírodní prostředky na čištění grilu

V době rostoucího zájmu o ekologii není překvapením, že stále více lidí hledá cestu, jak vyčistit gril bez chemie. Naštěstí příroda nabízí účinné pomocníky. Ocet, citrón nebo jedlá soda – to jsou klasiky, které najdete v každé spíži.

Například směs octa a vody v poměru 1:1 lze nastříkat na grilovací rošt a nechat působit několik minut. Poté setřít houbičkou nebo hadříkem. Citronová šťáva pomáhá odstraňovat mastnotu, navíc zanechá příjemnou vůni. Pokud potřebujete zesílit účinek, vyzkoušejte kombinaci citronové šťávy a soli jako abrazivní pastu.

Zkušená zahrádkářka paní Hana z Jihlavy se svěřila: „Na starý litinový gril nikdy nepoužívám nic jiného než jedlou sodu a trochu octa. Nejenže to funguje, ale navíc se nemusím bát, že bych si zanesla zahradu chemií."


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jak poznat, že je čas na důkladné čištění

Jsou chvíle, kdy nestačí gril jen otřít po každém použití. Pokud si všimnete, že:

  • jídlo se začne přichytávat i na nepřilnavém povrchu,
  • z grilu vychází nepříjemný zápach,
  • plameny jsou nerovnoměrné nebo slabé (v případě plynového grilu),
  • nebo se v grilu hromadí popel, tuk a zbytky jídla,

… pak je načase dopřát mu hloubkovou očistu. V takovém případě si dejte čas, demontujte dostupné části, a věnujte se jim s pečlivostí. Mějte po ruce starý zubní kartáček, dřevěnou špachtli, ekologický odmašťovač a trpělivost. Výsledek vás odmění lepší chutí jídel a delší životností vašeho spotřebiče.

A co dělat, když nechcete používat plastové houbičky nebo jednorázové ubrousky? Vsaďte na kompostovatelné houbičky z celulózy nebo utěrky z bambusového vlákna, které jsou šetrné jak k povrchu grilu, tak k přírodě.

Čištění grilu nemusí být nutné zlo. Pokud se stane součástí rutiny a zvolíte šetrné i účinné metody, ochráníte nejen svůj gril, ale i zdraví své rodiny. Ať už máte plynový, elektrický, kontaktní, nebo teflonový gril, pravidelná údržba znamená méně práce, lepší chuť a žádné obavy z karcinogenních zbytků. Grilování si pak můžete užít naplno – s čistým svědomím a chutí.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist