facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak si vychutnat hot cross buns během celého roku

Historie a kouzlo velikonočních Božích milostí - proč stojí za to upéct si hot cross buns doma?

Velikonoce nejsou jen o pomlázce a barvení vajíček. V mnoha zemích, zejména v anglicky mluvících kulturách, mají své pevné místo sladké bochánky s křížem, známé jako hot cross buns. Tyto voňavé, lehce kořeněné housky s rozinkami nebo kandovaným ovocem se tradičně pečou na Velký pátek, ale jejich obliba přesahuje hranice svátků i národů. Možná jste na ně narazili pod anglickým názvem, nebo vám při vyhledávání vyběhl trochu popletený dotaz jako hot buns cross – ať už tak či onak, rozhodně stojí za pozornost.

Příběh hot cross buns sahá hluboko do historie. Už ve 12. století měl údajně jeden z mnichů v Anglii označovat velikonoční bochánky křížem ze sladké polevy jako symbol ukřižování. Později se pečivo stalo tak populárním, že se objevilo nejen v kostelích, ale i na trzích i domácích stolech. Na anglickém dvoře byly dokonce zakázány mimo náboženské svátky – právě kvůli své symbolice a rostoucí oblibě. Dnes jsou tyto bochánky součástí velikonoční tradice nejen v Británii, ale i v Austrálii, na Novém Zélandu, v Jižní Africe a čím dál častěji i u nás.

Co dělá hot cross buns tak výjimečnými?

Na první pohled jde o obyčejné kynuté pečivo. Ale ten, kdo je ochutná, rychle pochopí, že jde o víc než jen sladkou housku. Hot cross buns mají specifickou chuťovou paletu – jemné tóny skořice, muškátového oříšku a někdy i hřebíčku se snoubí s rozinkami, kandovanou pomerančovou kůrou nebo sušenými brusinkami. A pak je tu kříž. Není to jen dekorace – symbolizuje křesťanské Velikonoce, ale i propojení minulosti s přítomností. A i když dnes najdeme mnoho variací – čokoládové, jablečné nebo veganské – základní recept zůstává téměř neměnný.

Je také zajímavé, že s těmito bochánky se pojí řada pověr. Například se říká, že pokud pověsíte jeden hot cross bun v kuchyni, ochrání dům před požáry. Jiná legenda tvrdí, že pokud si dva lidé rozdělí jeden bochánek, zůstanou přáteli navždy. A i kdyby člověk nevěřil na magickou moc pečiva, nic nevoní doma tak svátečně jako čerstvě upečené voňavé housky s křížem.

Jak si připravit hot cross buns doma?

Na první pohled může recept působit složitě, ale ve skutečnosti jde o klasické kynuté těsto, jen s několika špetkami koření a s důrazem na trpělivost. Největší výzvou je vykreslení kříže – ten se obvykle tvoří z hladkého těsta nebo moučné pasty, která se nastříká na bochánky před pečením. Po upečení se často potírají sladkou glazurou z cukru a vody, která dodá povrchům lesk a prodlouží jejich vláčnost.

Recept na tradiční hot cross buns:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky nového koření nebo muškátového oříšku
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml mléka (vlažného)
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 1 vejce
  • 150 g rozinek nebo sušeného ovoce
  • strouhaná kůra z jednoho pomeranče

Na kříž:

  • 3 lžíce mouky
  • 3–4 lžíce vody

Na glazuru:

  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce vody

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a koření. Přidejte droždí, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, které poté necháte kynout asi hodinu na teplém místě. Po vykynutí zapracujte sušené ovoce a pomerančovou kůru. Rozdělte těsto na stejně velké kousky, vytvarujte bochánky a položte je na plech. Nechte ještě 30 minut kynout. Mezitím si připravte těsto na kříže – smíchejte mouku s vodou, aby vznikla pasta, a pomocí cukrářského sáčku ji naneste na vrcholky bochánků do tvaru kříže. Pečte asi 20 minut na 200 °C. Po upečení potřete glazurou z cukru a vody.

Výsledkem budou voňavé, měkké a krásně lesklé velikonoční housky, které zaujmou nejen vzhledem, ale i hlubokou tradicí.

Nejen na Velikonoce - proč si hot cross buns zamilovat napořád?

Zajímavé je, že v některých zemích se z hot cross buns stala taková pochoutka, že je pekárny nabízejí po celý rok. V Austrálii například už v lednu – dávno před začátkem postní doby – zaplavují regály různé verze těchto sladkých bochánků. A lidé si je kupují nejen jako sváteční pochoutku, ale běžně k snídani nebo svačině.

V českém kontextu možná nemáme přímo analogii k těmto bochánkům, ale jejich chuť i význam se blíží třeba vánočce nebo mazanci. Na rozdíl od vánočky ale mají hot cross buns jeden zásadní bonus: jsou menší, snadno přenosné a skvěle se hodí jako rychlá snídaně na cesty, dezert ke kávě nebo pečivo do velikonočního košíku.

Navíc existuje množství způsobů, jak je variovat – od použití čerstvých jablek, přes kousky čokolády až po bezlepkovou či veganskou verzi. Takže pokud se někdo vyhýbá klasickým dezertům z bílé mouky nebo živočišných produktů, může si připravit své vlastní hot cross buns na míru.

Jedna z čtenářek britského deníku The Guardian popsala, jak její rodina každé Velikonoce soutěží o to, kdo upeče nejpovedenější várku: "Odehrává se tu něco mezi rodinnou soutěží a rituálem, kdy máme každý svou 'tajnou přísadu' – jednou to byl pomerančový likér, jindy čerstvě mleté koření." Možná právě v tom spočívá kouzlo tohoto pečiva – propojuje generace, dává prostor kreativitě a zároveň udržuje tradici.

A jestli vás při čtení napadá otázka, proč se v některých vyhledávačích objevuje trochu popletené spojení hot buns cross, pak vězte, že za tím zpravidla stojí strojové překládání nebo nepřesné zadávání klíčových slov. O to důležitější je suchou frázi proměnit v něco chutného a smysluplného – a co je smysluplnějšího než voňavá velikonoční tradice, kterou si sami upečete?

Při procházení velikonočních trhů nebo regálů s pečivem v supermarketu možná narazíte na průmyslové verze těchto bochánků. Ale nic se nevyrovná vůni, která se line domem, když těsto kyne a peče se v troubě. Ať už se rozhodnete držet klasického receptu nebo ho upravit podle vlastních chutí, jedno je jisté – hot cross buns nejsou jen pečivo, jsou to malé kousky historie, které vyprávějí příběh v každém soustu.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist