facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Burrata - krémový zázrak, který povýší každé jídlo

V posledních letech se mezi milovníky kvalitního jídla rozšířila láska k jednomu nenápadnému, ale výjimečně chutnému sýru – burratě. Tento hedvábně jemný sýr s krémovým středem pocházející z italské Apulie se stal synonymem pro jednoduchou eleganci a chuťovou hloubku. Ať už ho podáváte s čerstvými rajčaty, pokapete olivovým olejem nebo přidáte k těstovinám, výsledek je vždy ohromující. Možná se ptáte – jaké jsou nejlepší recepty s burratou a jak tento sýr správně využít v kuchyni?

Začněme tím, co vlastně burrata je. Tvoří ji tenká slupka z mozzarelly, která uvnitř ukrývá směs stracciatelly (natrhané mozzarelly) a smetany. Výsledkem je božsky krémová textura, která se na talíři doslova rozplývá.

Burrata a její místo ve středomořské kuchyni

Italská kuchyně staví na čerstvosti, jednoduchosti a kvalitě surovin. Burrata v tomto ohledu hraje roli klenotu, který dokáže proměnit i obyčejné jídlo v gurmánský zážitek. Nejčastěji ji najdeme v kombinaci s čerstvými rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a kvalitním pečivem. Ale možnosti tím zdaleka nekončí.

Ve vegetariánské kuchyni je oblíbená nejen pro svůj chuťový profil, ale i jako bohatý zdroj bílkovin a tuků, které zasytí i bez masa. Navíc je přirozeně bezlepková, což ocení lidé s intolerancí.

V gastronomii se burrata stala ikonou – nacházíme ji v předkrmech, salátech, ale také na pizze či v těstovinách. A právě kombinace těstovin a burraty je dnes jedním z nejvyhledávanějších trendů, na který se vyplatí zaměřit.

Jak na nejlepší recepty s burratou - inspirace z kuchyně i přírody

Když se řekne recepty s burratou, většina si představí italskou klasiku v podobě rajčatového salátu nebo ciabatty s česnekem. Ale burrata má talent být i mnohem víc než jen příloha. Může být hlavní hvězdou talíře. Například v kombinaci s pečenou zeleninou, sezónním ovocem nebo jako součást těstovinových receptů, které potěší i náročné jazýčky.

Představme si letní večer na chatě. Na stole miska s pečenými cherry rajčaty, zakápnutými balzamikem a rozmarýnem. Vedle nich burrata, kterou si každý sám rozkrojí a nechá jemný krém stéct na zeleninu. K tomu sklenka bílého vína a čerstvě upečený kváskový chléb. Jednoduchost, kterou nic nepřekoná.

Ale stejně tak si burrata rozumí s podzimními dýněmi, pečenými houbami nebo s červenou řepou. Stačí přidat pár lístků rukoly, kapku citronové šťávy a máte dokonalý salát, který je sytý i výživný.

Pro milovníky rychlého vaření je ideální spojení s těstovinami. Stačí uvařit al dente špagety, promíchat s pestem z rukoly nebo bazalky, na to položit burratu a servírovat s čerstvě mletým pepřem. Krémový vnitřek sýra se krásně propojí s teplými těstovinami a vytvoří jemnou, sametovou omáčku, která nepotřebuje žádné další dochucovadlo.

Neodolatelné recepty s těstovinami a burratou

Pokud jde o recepty na těstoviny s burratou, výběr je opravdu pestrý. Zde je několik inspirací, které nadchnou nejen vás, ale i vaše hosty:

  • Těstoviny s pečenými rajčaty a burratou – cherry rajčata opečte dozlatova na olivovém oleji s česnekem a tymiánem, smíchejte s uvařenými penne a na vrch dejte burratu. Posypte parmazánem a čerstvou bazalkou.

  • Tagliatelle s cuketou, citronem a burratou – jemně restovaná cuketa s kapkou citronové šťávy a olivového oleje vytvoří svěží základ. Burrata dodá krémovou hloubku.

  • Rigatoni s pečenou dýní, šalvějí a burratou – podzimní variace, kde sladkost dýně vyvažuje jemnost sýra a aromatická šalvěj tomu dodá říz.

  • Pikantní linguine s chilli, česnekem a burratou – jednoduché, rychlé a chuťově bohaté. Když je burrata chladnější než těstoviny, vytvoří kontrast, který potěší všechny smysly.

Jedním z největších kouzel burraty v těstovinách je, že ji není potřeba vařit. Stačí ji přidat těsně před podáváním. Díky své textuře se okamžitě rozpustí do teplých těstovin a vytvoří omáčku, na kterou by se jinak připravovalo bešamel i půl hodiny.

Burrata a udržitelný životní styl

Kromě chuťových a estetických kvalit má burrata i své místo v debatě o udržitelné stravě. Pokud si potrpíte na eticky vyráběné produkty, vyplatí se hledat burratu z malých farem nebo bio mlékáren, které dbají na welfare zvířat a transparentnost výroby. Na českém trhu se už nyní objevují výrobci, kteří přinášejí burratu z lokálního mléka, bez zbytečných obalů a s respektem k přírodě.

Chcete-li jít ještě dál, zařaďte burratu do jídelníčku v kombinaci se sezónními plodinami – rajčata v létě, dýně na podzim, čekanka a citrusy v zimě. Snížíte tím svou uhlíkovou stopu a zároveň si více vychutnáte rozmanitost ročních dob. Jak říká známý italský šéfkuchař Massimo Bottura: "Jednoduchost není chudoba. Je to respekt k surovině."

Praktické tipy na nákup a skladování burraty

Aby byl zážitek z burraty co nejlepší, je důležité vědět, jak ji správně skladovat a konzumovat. Sýr by měl být co nejčerstvější – ideálně konzumovaný do dvou dnů od výroby. Uchovává se v chladničce, ale před podáváním se doporučuje ho nechat alespoň 20 minut při pokojové teplotě.

Při nákupu dávejte pozor na složení – kvalitní burrata by měla obsahovat maximálně mléko, smetanu, syřidlo a sůl. Vyhněte se produktům s přídatnými látkami nebo zahušťovadly.

A pokud se odvážíte, můžete si burratu vyrobit i doma. Není to složité, vyžaduje to jen trpělivost a kvalitní suroviny. Výsledkem bude sýr, který si přizpůsobíte podle vlastní chuti – například jemnější nebo výraznější podle množství smetany.

Proč si burrata zaslouží místo i ve vaší kuchyni

Je těžké si představit surovinu, která by byla univerzálnější, chutnější a estetičtější než burrata. Může být součástí slavnostní večeře, zdravého oběda nebo jednoduché svačiny. Její jemná, mléčně nasládlá chuť se skvěle doplňuje s kyselostí rajčat, hořkostí zelených listů i sladkostí pečené zeleniny. A co víc – její příprava nezabere téměř žádný čas.

Burrata je důkazem, že i v moderní době plné inovací a fúzí se lidé stále vracejí ke kořenům. K tradičním surovinám, které nepotřebují komplikované úpravy, protože jejich chuť mluví sama za sebe. Tak proč si ji nepřidat na talíř častěji?

Ať už hledáte nové recepty s burratou, chcete oživit svůj jídelníček nebo prostě jen rádi zkoušíte nové chutě, burrata je sázka na jistotu. Snadno z ní vytvoříte jídlo, které potěší nejen vás, ale i vaše přátele nebo rodinu. Protože jak víme, nejlepší recepty nejsou ty nejsložitější, ale ty, které se rádi opakují. A burrata si o to přímo říká.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist