facebook
Limitovaná akce! Při nákupu produktů Nobilis Tilia v hodnotě 800 Kč získáte 1x Nobilis Tilia Aroma olej Osvěžující 10 ml v hodnotě 149 Kč
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Co to jsou Bachovy esence neboli Bachovy kapky

Co jsou Bachovy kapky?

Bachovy esence, Bachovy kapky nebo také Bachova květová terapie, je soubor vonných esencí pojmenovaných po svém zakladateli Dr. Edwardu Bachovi. Jsou formou alternativní medicíny zaměřené na léčbu emocionálního, psychického a následně i fyzického stavu člověka. Tyto esence využívají léčivé síly květin a rostlin k harmonizaci mysli a jsou oblíbené po celém světě.

Trocha z historie Bachových esencí

Dr. Edward Bach, britský lékař a homeopat, vyvinul tuto jedinečnou formu terapie v 30. letech 20. století. Své poznatky získával pozorováním svých pacientů a studiem vlivu rostlin na psychický stav člověka, což ho inspirovalo k vývoji 38 různých esencí.

Ve své praxi totiž Dr. Bach pozoroval, že standardní léčebné metody často nepřinášely dlouhodobé kýžené výsledky a to ho vedlo k hledání alternativních přístupů. Věřil, že klíčem k efektivní léčbě je zaměřit se nejen na tělesné, ale i emocionální a spirituální aspekty zdraví. Toto přesvědčení ho inspirovalo k vytvoření tzv. Bachových květových esencí, které měly pomoci harmonizovat duševní stav a podpořit celkovou pohodu. Své rostlinné extrakty Bach pečlivě vybíral na základě intuice a hlubokého porozumění vlivu rostlin na psychiku člověka.

Základní principy a filozofie Bachových esencí

Základní principy a filozofie Bachových esencí spočívají v myšlence, že fyzické a mentální zdraví jsou úzce propojené a že emocionální nerovnováha může přímo ovlivnit fyzickou pohodu člověka. Dr. Bach se domníval, že mnohé fyzické symptomy jsou ve skutečnosti projevem emocionálních bloků a stresu. Jeho terapie, založené na použití květových esencí, mají za cíl obnovit vnitřní harmonii a podpořit přirozenou schopnost těla se uzdravit. Esence jsou navrženy tak, aby obnovily harmonii a pomohly člověku nalézt vnitřní mír a harmonii.

Podle Bachovy filozofie je každá esence spojena s konkrétním emocionálním stavem nebo problémem, jako je strach, nejistota, nedostatek zájmu o současné dění, osamělost, přecitlivělost na vlivy a názory, beznaděj a zoufalství nebo přílišná starost o blaho druhých. Esence jsou vyrobeny z květin a vodních roztoků, které jsou následně zředěny alkoholem pro účely konzervace. Terapie spočívá ve výběru správných esencí, které odpovídají aktuálním emocionálním potřebám jedince, a jejich aplikaci.

Popis jednotlivých esencí

Bachovy esence jsou souborem 38 různých květových esencí, z nichž každá je určena k léčbě specifického emocionálního stavu. Tyto esence nabízí široký rozsah léčebných možností, což umožňuje individuální přístup k emocionálním problémům každého člověka. Následuje podrobnější popis některých vybraných esencí a jejich zaměření:

  1. Impatiens (Netrpělivost): Tato esence je ideální pro osoby, které se často cítí netrpělivě či frustrovaně, kvůli tempu, jakým se věci v jejich okolí dějí. Impatiens pomáhá uvolnit vnitřní napětí a podporuje trpělivost.

  2. Mimulus (Plachost): Mimulus je určen pro ty, kteří trpí strachem z konkrétních věcí, jako jsou veřejné vystoupení, temnota a mnohé další. Tato esence pomáhá zvýšit odvahu a sebejistotu.

  3. Cherry Plum (Třešňová švestka): Pomáhá lidem, kteří se obávají ztráty kontroly nad svým chováním. Cherry Plum je klíčová pro ty, kteří pociťují extrémní napětí a obavy z toho, že by mohli ztratit kontrolu.

  4. Rock Rose (Skalní růže): Tato esence je pro situace extrémního strachu nebo teroru, jaký může nastat třeba po úraze nebo po velmi šokující zprávě. Rock Rose pomáhá vracet odvahu a klid v těchto intenzivních situacích.

  5. White Chestnut (Bílý kaštan): Pro ty, kteří se nemohou zbavit stresujících myšlenek a neustálých obav. White Chestnut podporuje klidnou mysl a pomáhá přerušit neustálý tok myšlenek.

  6. Chestnut Bud (Pupen kaštanu): Je určen pro ty, kteří neustále opakují stejné chyby a nezdá se, že by se poučili z minulých zkušeností. Chestnut Bud v nich naopak podporuje učení a růst z těchto zkušeností.

Tyto a další Bachovy esence nabízí přírodní cestu k emočnímu uzdravení tím, že adresují přesně ty emocionální stavy, které potřebují pozornost. Léčba pomocí Bachových esencí poskytuje nástroje k dosažení vnitřní rovnováhy a celkového zdraví bez použití farmaceutických přípravků.

Bachovy esence dnes a jejich místo v moderní terapii

Bachovy esence si i v dnešní době udržují stabilní pozici v oblasti alternativní a komplementární medicíny. Jejich popularita rozhodně neklesá, nejen mezi jednotlivci hledajícími přírodní metody pro řešení emocionálních a psychických potíží, ale také mezi terapeuty, kteří je integrují do holistických léčebných programů.

Moderní terapie čím dál více uznává, že emocionální zdraví je neoddělitelnou součástí fyzického zdraví, a Bachovy esence nabízejí nenásilný nástroj k dosažení tohoto rovnovážného stavu. Ve wellness centrech, klinických praxích, ale i v domácím prostředí se stále častěji setkáváme s jejich využitím.

Navíc, s rostoucím zájmem o mentální zdraví a péči o duševní pohodu, se Bachovy esence stávají stále více populárním nástrojem pro samoléčbu, přičemž uživatelé hledají způsoby, jak zmírnit stres, úzkost a další běžné emocionální stavy bez nutnosti lékařského zásahu.

Bachovy esence jako nenásilný krok k emoční rovnováze

Bachovy esence představují jednu z možností jak se přiblížit k emocionální rovnováze a duševnímu zdraví. Ačkoliv stále nejsou všeobecně a plně akceptovány ve vědeckých kruzích, jejich popularita a pozitivní ohlasy uživatelů mluví samy za sebe. Pro ty, kdo hledají přírodní a šetrnou cestu k léčbě emocionálních a psychických problémů, mohou být Bachovy esence skvělou volbou.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist