facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Svítek do polévky jako rodinné stříbro, které si zamilujete

Tradiční svítek do polévky - návrat zapomenuté klasiky

Vůně poctivého vývaru, pomalu se vařící zelenina a v neposlední řadě to hlavní – něco, co se v talíři nerozpustí jako nudle, ale přesto dodá polévce sytost a chuť. Vaječný svítek do polévky je jedním z těch skromných, ale nezaměnitelných pokladů české kuchyně, který si zaslouží návrat na naše stoly. Možná si na něj vzpomenete z dětství, kdy ho babička vytahovala z trouby a krájela na pruhy nebo kostičky. A možná jste na něj už úplně zapomněli. Jaký je jeho příběh a proč by měl být opět součástí našich talířů?

Co je to vlastně svítek do polévky?

Svítek je jednoduchá, většinou vaječná nebo krupicová placka, která se upeče v troubě, nechá vychladnout a pak se nakrájí na drobné proužky nebo kostky. Ty se přidávají do horké polévky – nejčastěji do vývaru. Vaječný svítek do polévky je známý především tím, že se připravuje z vajec, mléka, mouky a bylinek, někdy i s přídavkem strouhanky nebo sýra. Krupicový svítek do polévky zase využívá dětsky známou pšeničnou krupici a díky ní má trochu jinou strukturu, jemnější a nadýchanější.

Tato jednoduchá příloha má dlouhou tradici a nabízela způsob, jak zasytit celou rodinu bez potřeby drahého masa. Dnes, kdy se čím dál více lidí vrací k domácímu vaření a jednoduchým surovinám, svítek do polévky pečený v troubě zažívá malý návrat.

Proč si ho znovu zamilovat?

Možná to zní jako obyčejná drobnost, ale domácí svítek do polévky má hned několik výhod. Předně, je to způsob, jak do polévky přidat něco víc – nejen chuť, ale i strukturu a výživovou hodnotu. Je to dobrý způsob, jak využít zbytky vajec, mléka nebo bylinek, které by jinak přišly vniveč. A hlavně, příprava je jednodušší než se zdá. Není třeba žádných zvláštních pomůcek – jen trouba, plech a pár základních surovin.

Děti často odmítají zeleninové vývary nebo "čisté" polévky, ale když se do nich přidá vaječný svítek, najednou mizí z talíře rychlostí blesku. Možná je to tím, že jeho jemná chuť připomíná palačinku, možná tím, že se dobře drží na lžíci. A u dospělých? Ti ocení jeho univerzálnost. Hodí se k masovému vývaru, zeleninové polévce i silnému kuřecímu consommé. Dá se připravit i ve vegetariánské nebo bezlepkové variantě.

Příběh jedné kuchyně - svítek jako rodinné stříbro

Jedním z příkladů, jak pevně je svítek zakořeněn v české kuchyni, je příběh paní Marie z Pardubic. Její rodina si na nedělním kuřecím vývaru zakládá už po generace. Když se jí jednou zeptali, proč dává do polévky právě svítek, odpověděla prostě: „Bez něj by to nebyl vývar, ale jen voda s mrkví." Její recept je jednoduchý: tři vejce, trochu krupice, špetka soli a majoránka. Vše promíchat, nalít na vymazaný plech a upéct dozlatova. Vychladlý svítek pak krájí na tenké proužky a přidává těsně před podáváním. „Vnuci ho milují. A já jsem ráda, že jim chutná něco, co jsme jedli už za první republiky."

Vaječný nebo krupicový? A co třeba bylinkový?

Základní podoba světlého vaječného svítku se časem vyvíjela. Nejdříve šlo o čistě vaječný základ s moukou, později se přidávala strouhanka, a nakonec i krupice. Krupicový svítek do polévky je dnes oblíbený pro svou jemnou konzistenci, ale zároveň i větší sytost. Kromě toho se do těsta často přidávají čerstvé bylinky – nejčastěji petržel, pažitka nebo majoránka. Ty dodávají nejen barevnost, ale i aroma, které vývaru dodá další rozměr.

Existují i méně tradiční varianty – například sýrový svítek, do kterého se přimíchá strouhaný parmazán nebo eidam, nebo svítek z celozrnné mouky. Některé moderní kuchařky dokonce doporučují přidat i trochu česneku nebo nastrouhané zeleniny – například mrkve či celeru. Možností je nespočet.

Jak připravit vaječný svítek snadno a doma?

Nejvyhledávanější recept posledních let? Vaječný svítek do polévky – recept do trouby. A není divu. Pečení v troubě zajistí rovnoměrnou strukturu a pěkně zlatavou barvu. Zde je jednoduchý postup, který zvládne každý:

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce hrubé mouky nebo krupice
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • nasekané bylinky dle chuti (petrželka, pažitka, majoránka)
  • máslo na vymazání plechu

Postup:

  1. Vejce rozšleháme se solí, přidáme mouku a mléko, dobře promícháme.
  2. Vmícháme nasekané bylinky.
  3. Plech vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem.
  4. Nalijeme směs na plech a pečeme při 180 °C asi 15–20 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  5. Necháme vychladnout a nakrájíme na proužky nebo kostičky.
  6. Přidáváme do horké polévky těsně před podáváním.

Výsledek? Voňavý, lehký a chutný doplněk k jakékoli polévce. A co je možná ještě důležitější – bez zbytečného odpadu a z přirozených surovin, které máme většinou doma.

Tradiční chutě v moderní kuchyni

I když se může zdát, že svítek do polévky patří do starých kuchařek, jeho kouzlo spočívá právě v jednoduchosti a variabilitě. V době, kdy se čím dál více lidí snaží vyhýbat polotovarům a hledá způsoby, jak vařit zdravě, udržitelně a přitom chutně, má tato skromná příloha překvapivě silné místo.

Mnoho lidí dnes znovuobjevuje kouzlo domácích vývarů, fermentovaných potravin a pečení z jednoduchých surovin. A svítek do polévky do tohoto trendu dokonale zapadá. Navíc – je to levné, rychlé a neuvěřitelně univerzální. Hodí se nejen do hovězího vývaru, ale i do zeleninových bujónů, krémových polévek nebo jako doplněk k lehčímu obědu.

„V kuchyni není nic zbytečnějšího než složitý recept," říká šéfkuchař Milan Hořejší, který ve své restauraci v Brně servíruje domácí vývar právě se svítkem. „Stačí tři suroviny a láska k tomu, co děláte. A svítek je toho důkazem."

Kdo by si pomyslel, že ten nenápadný plátek upečeného těsta může nést tolik vzpomínek, chutí a tradic? Možná právě v tom je jeho síla – připomíná nám, že v jednoduchosti je nejen krása, ale často i ta největší chuť.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist